20-01-06

Neergeschoten houtsnip bezweken aan verwondingen

Een zwaargewonde vogel die in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek was binnengebracht, is aan zijn verwondingen bezweken. Het ging om een houtsnip die wandelaars woensdag in Herenthout, in de provincie Antwerpen, aantroffen. De vogel was door jagers neergeschoten.

De houtsnip is in Vlaanderen een beschermde vogelsoort. Afgelopen zondag werd ook in het Limburgse Borgloon een houtsnip neergeschoten. Deze vogel haalde het wel en wordt binnenkort vrijgelaten.

"Jagers schieten deze vogels neer om ze op te eten. Maar de dieren brengen helemaal geen schade toe aan gewassen. Het schieten op deze vogels heeft niets meer te maken met natuur- of wildbeheer", zegt voorzitter Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek.

Doorzeefd
De onderbuik van de houtsnip uit Herenthout was doorzeefd en twee hagelbolletjes zaten nog in het lichaam. De geschoten houtsnip uit Borgloon zal voortaan rondvliegen met een hagelkorrel in de hals. Begin januari schoten jagers in Kortessem ook al een buizerd uit de lucht.

06:57 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (3)

Koolmezen fluiten toontje lager door cadmium in Hobokense bodem

Biologen van de Universiteit Antwerpen (UA) hebben ontdekt dat koolmezen in vervuilde gebieden zich anders gedragen dan hun gezonde soortgenoten. Ze fluiten minder melodietjes, broeden minder, groeien trager, en uit hun eieren kruipen minder kuikentjes.

Een Antwerps team biologen onderzocht eind jaren '90 kool- en pimpelmeesjes op minder dan een kilometer van de huidige metaalfabriek Umicore in Hoboken. Ze ontdekten dat in de veren van de vogeltjes tot veertig keer meer zware metalen zaten, zoals lood en cadmium.

Vergelijking met andere, minder verontreinigde sites leert dat de Hobokense mezen zwaar lijden onder die hoge concentraties. "Koolmezen in Hoboken fluiten veel minder melodietjes dan de gemiddelde mees", vertelt biologe Leen Gorissen. "Lood is immers neurotoxisch, het heeft een negatieve invloed op de hersenen."

06:55 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Greenpeace dumpt walvislijk aan Japanse ambassade

Op de foto ziet u hoe een walvis van maar liefst 20 ton opgehesen wordt door havenarbeiders. De 17 meter lange kolos werd ontdekt door een visser in Wismar (Duitsland).

Greenpeace-activisten dumpten het gedrocht vervolgens voor de trappen van de Japanse ambassade in Berlijn. Met deze ludieke actie wil de diervriendelijke beweging protesteren tegen de plannen van dat land om 1000 walvissen af te slachten voor wetenschappelijk onderzoek. "Als ze een dode walvis willen, kunnen ze deze krijgen", aldus activiste Stefanie Werner.

06:54 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

Bos vermindert broeikasgas tien keer meer dan het vergroot

Een bos vermindert de hoeveelheid broeikasgas 10 keer meer dan het die vergroot. Dat stelt Bart Muys van de Afdeling Bos, Natuur en Landschap van de KUL in reactie op een recente Duitse studie waarin werd aangetoond dat bomen en planten goed zijn voor 6,3 procent van de broeikasgasuitstoot. Deze resultaten worden volgens Muys door sommigen verkeerd geïnterpreteerd en voor politieke doeleinden misbruikt.

Methaan
"Zo is de vastgestelde uitstoot van het broeikasgas methaan door bomen en planten nog steeds 10 keer kleiner dan de koolstofopslag die ze realiseren. Het kappen van bossen leidt ook niet noodzakelijk tot een afname van methaanproductie omdat de graslanden of landbouwteelten die ervoor in de plaats komen evengoed methaan produceren. Bij ander landgebruik is de methaanabsorptie van de bodem bovendien kleiner dan onder een bos", aldus Muys.

Van levensbelang
Het in Nature gepubliceerde artikel van de Duitse onderzoeker Frank Keppler van het Max Planck Institut in Heidelberg ondermijnt volgens Muys derhalve geenszins het inzicht dat bosbehoud en bosherstel zeer belangrijk zijn in de strijd tegen het broeikaseffect.

"Bovendien zijn bossen van levensbelang zoals talrijke andere functies zoals het behoud van de biodiversiteit, drinkwaterbescherming en grondstofproductie", aldus Muys.

Ieder normaal mens weet toch dat bossen belangrijk zijn voor ons.

06:52 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

19-01-06

Slang sluit vriendschap met zijn maaltijd

In de Mutsugoro Okoku Zoo van Tokyo is een opmerkelijke vriendschap ontstaan tussen een ratelslang en zijn maaltijd. De mannetjesslang Aochan, 1,20 meter lang, kreeg in oktober vorig jaar een dwerghamster op zijn bord omdat hij weigerde bevroren muizen te eten. Maar ook van dit levende hapje moest Aochan niet weten.

De negen centimeter lange, vrouwelijke hamster Gohan -wat Japans is voor maaltijd- en de slang leven nu al geruime tijd samen in een kartonnen doos. "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Gohan klimt soms zelfs op de rug van Aochan", vertelt verzorger Kazuya Yamamoto. De hamster doet haar naam dus weinig eer aan. "Ik geloof niet dat er gevaar dreigt. Aochan lijkt te genieten van Gohans gezelschap", besluit Yamamoto.

Als dit kan wordt het de hoogste tijd dat de mensen meer verdraagzamer worden, want het zijn zij toch die intelligent zijn?

07:02 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

18-01-06

Al tachtig nijlpaarden gestorven door droogte in Kenia

Tientallen nijlpaarden zijn in Kenia bezweken doordat rivieren zijn drooggevallen. Het land, in het oosten van Afrika, kampt al weken met grote droogte. Volgens de wildparken zijn tussen de zestig en tachtig nijlpaarden gestorven.

De dieren vechten met elkaar om het schaarse water en voedsel. Ook doden oudere dieren de kleinere. In de Mara-rivier drijven karkassen. Het befaamde Maasai Mara National Reserve vreest dat ook olifanten en buffels de droogte niet overleven.

23:18 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Gehavende buizerd krijgt snavel uit kunststof

De dierenarts van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek heeft vanmorgen een vreemde operatie moeten uitvoeren. Hij moest bij een buizerd met een gebroken snavel een nieuwe snavel van kunststof aanbrengen. De roofvogel was vorige week in het Natuurhulpcentrum binnengebracht nadat het dier in Borgloon betrokken was geraakt bij een verkeersongeval.

"Door de klap van de aanrijding was bij de buizerd een stuk van de snavel afgebroken. Daardoor kan het dier niet goed meer eten. Voor de rest scheelde er niets met de vogel. Een roofvogel gebruikt de kromme en scherpe snavel immers om stukken vlees van zijn prooi af te scheuren. De aangebrachte snavel bestaat uit hetzelfde materiaal als een kunstgebit bij de mens," vertelt Dries Damiaens van het Natuurhulpcentrum.

Nadat de snavel in kunststof vastgelijmd was en hard was geworden, heeft de dierenarts de snavel op maat moeten vijlen. De roofvogel kan nog geen muis verorberen, maar kleinere stukken muis eet het dier wel al. De kunststof snavel blijft totdat de echte snavel terug bijgegroeid is. Iedere keer moet de dierenarts de snavel vijlen. Na drie maanden zou de snavel volledig hersteld zijn en dan kan het dier weer vrijgelaten worden," besluit Dries.

23:15 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (2)

Chimpansees zorgen enkel voor zichzelf

Leedvermaak is chimpansees vreemd, onbaatzuchtigheid ook. Onze naaste verwanten in het dierenrijk zijn veel meer om hun eigen levensonderhoud bekommerd, zo blijkt uit een studie van vorsers van het Max-Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie die is verschenen in het vakblad Proceedings of the Royal Society B.

Bananen
Een team rond Keith Jensen stak drie onderzoekssituaties ineen die rond het essentiële, namelijk voedsel, draaiden. De elf apen konden via een snoer een banaan naar zich toe trekken, waarbij echter een tweede banaan verder wegritste.

Drie situaties
In een eerste situatie konden de mensapen enkel zichzelf of tegelijk nog een ander dier van voedsel voorzien, waarbij het de bedoeling was hun zelfzucht of wil tot delen te onderzoeken.

In een tweede konden de dieren beslissen of een ander dier ook een banaan bekwam dan wel met lege "handen" kwam te zitten, waarbij het onderzoek zich toespitste op onbaatzuchtigheid.

In de derde situatie konden de proefapen een banaan die reeds beschikbaar was voor een andere aap actief wegnemen, waarbij het draaide om boosaardigheid.

Resultaat
Het algemeen resultaat volgens Jensen was dat de "gevolgen van het gedrag voor de andere dieren de apen volledig koud bleven. Ze beslisten 'is het zo, dan is het zo'".

Net zoals de mens, die denken ook maar aan zichzelf

23:12 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

17-01-06

Papegaai verraadt overspelig bazinnetje

De praatgrage papegaai Ziggy heeft de naam van de minnaar van zijn bazinnetje verklapt. De sprekende vogel heeft nu een relatiebreuk op zijn geweten.

Zoengeluid
De 25-jarige Suzy Collins had haar affaire met Gary, een voormalige collega, liever geheim gehouden. Maar dat was buiten de babbelzieke Ziggy gerekend. Elke keer de naam Gary voorkwam in een reclamespotje of een serie op televisie bootste het dier een zoengeluid na. Wanneer de gsm van zijn bazinnetje rinkelde, antwoordde Ziggy onmiddellijk Hallo Gary!.

Verklapt
Eerst kon de 30-jarige verloofde van Suzy nog lachen om de kuren van de papegaai, maar toen Suzy en hij op een avond arm in arm in de zetel zaten en Ziggy plots riep Gary, ik hou van jou kreeg de man argwaan. "Aanvankelijk vond ik het grappig, maar toen ik zag hoe Suzy reageerde, besefte ik dat er iets mis was. Ze werd zo rood als een tomaat en begon te wenen", aldus de man. Ze beslisten dan maar om een punt achter de relatie te zetten. Chris besliste bovendien om Ziggy van de hand te doen. "Hij bleef de naam Gary maar roepen, want kon ik anders doen".

13:27 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Topwetenschapper ziet geen weg terug in opwarming planeet

Dertig jaar nadat professor James Lovelock met "Gaia" het concept had gelanceerd dat de Aarde een zelfregulerend systeem heeft om het milieu geschikt voor leven te houden, heeft de wetenschapper maandag in de Britse kwaliteitskrant The Independent de alarmkreet geuit dat de mens zodanig met het milieu heeft geknoeid dat dit mechanisme zich nu tegen ons keert en dat er inzake de opwarming van onze planeet geen weg terug is. Meer nog, er zijn dringend maatregelen nodig om te kunnen overleven.

Gaia
In de jaren zeventig werkte Lovelock, toen hij voor de NASA de mogelijkheid van leven op Mars onderzocht, het ondertussen algemeen aanvaarde concept van "Gaia" uit. Dit komt erop neer dat onze Aarde op planetaire schaal een zelfregulerend systeem bezit waardoor het milieu leven mogelijk maakt.

Maar toen bijna twintig jaar geleden de eerste zorgen omtrent klimaatsverandering de kop opstaken, begon hij in toenemende mate voor het fenomeen te waarschuwen, zelfs in 1989 op Downing Street 10, toen bewoond door Margaret Thatcher.

Alarm
Zijn eigen bezorgheid bleek onder andere uit het alarm dat Lovelock en andere wetenschappers in september hebben geslagen rond het afsmelten van de noordelijke ijskap en zijn door de milieubeweging niet in dank afgenomen pleidooi voor een toename van kernenergie om de uitstoot van broeikasgassen af te remmen.

De groene goeroe zegt nu dat wij reeds het "point of no return" voorbij zijn wat betreft de globale opwarming. Het is onwaarschijnlijk dat de beschaving zoals we die nu kennen, zal blijven bestaan. Pogingen om de globale opwarming te stoppen, kunnen niet meer lukken, het is daarvoor al te laat.

Ergst mogelijke ramp
De wereld en de menselijke samenleving staan voor de ergst mogelijke ramp, veel sneller dan eenieder zich realiseert, aldus Lovelock. Voor de eeuw voorbij is, zullen miljarden van ons zijn gestorven. Paren die aan voortplanting doen en die overleven zullen in poolgebieden wonen waar het klimaat te verdragen zal zijn, zo schreef hij in The Independent.

Lovelock komt in een volgende maand te verschijnen nieuw boek tot dit doemdenken op basis van zijn eigen Gaia-concept dat de eerste nieuwe allesomvattende kijk op het leven was sinds Charles Darwin. Met name beschikt het systeem over hele hordes feedbackmechanismen die in het verleden zodanig samen hebben opgetreden om de Aarde koeler te houden dan ze anders zou zijn. Nu zijn die mechanismen samengekomen om het effect van de globale opwarming door menselijke activiteiten als transport en industrie nog te versterken. Wat impliceert dat de schadelijke effecten van het feit dat de mens het oude regulerend systeem naar de bliksem helpt, "niet lineair" zijn, of in andere woorden waarschijnlijk ongecontroleerd zullen versnellen. De wetenschapper spreekt in dit verband van de "Wraak van Gaia".

Planetaire aërosol
In het bijzonder vestigt de man de aandacht op het feit dat de verwachte temperatuursstijging momenteel kunstmatig wordt tegengehouden door een planetaire aërosol, een laag van stof in de atmosfeer boven het noordelijk halfrond, als product van de industriële activiteit. Deze laag beschermt ons tegen de straling van de Zon en zorgt ervoor dat de temperatuur enkele graden lager wordt gehouden. Maar bij een serieus terugschroeven van de industriële activiteit kan die aërosol op zeer korte tijd wegvallen, zodat er dus plotseling een enorme temperatuuropstoot kan optreden.

De bezorgheid van Lovelock leidde bovendien tot nieuwe klemtonen, aldus de Britse krant. In plaats van op te roepen tot nieuwe maatregelen om het broeikaseffect tegen te gaan, appeleert Lovelock regeringen om op grote schaal de gepaste voorbereidingen te treffen om te overleven in een "klimaat dat een hel zal zijn", met bijvoorbeeld temperaturen die in Europa acht graden hoger dan liggen dan nu.

Wat nu?
"Wat moet een Europese regering met de vinger op de pols nu doen? Ik denk dat wij weinig andere keuzes meer hebben dan ons voorbereiden op het ergste en aannemen dat wij de drempel hebben overschreden", zo citeert The Independent uit het boek. Zo denkt de wetenschapper dat overheden energie- en voedselvoorraden moeten beginnen veilig stellen en zich gaan verdedigen tegen de waarschijnlijke stijging van het waterpeil in de zee.

Lovelock voegt er de waarschuwing bij dat er nog weinig tijd rest om in gang te schieten.

Eindelijk is er dan toch nen Pipo die zegt wat ik al jaren zeg.
En of er nog tijd rest om er iets aan te doe? Vergeet het!!!

13:25 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

16-01-06

Gewone kameleonspin Europese spin van het Jaar

Spinnendeskundigen of arachnologen uit 21 Europese landen hebben de gewone kameleonspin verkozen tot Europese spin van het jaar. Dat meldt Koen Van Keer van de Belgische Arachnologische Vereniging Arabel, bekend van het spinnenonderzoek in de stad Antwerpen.

De verkiezing van de spin van het jaar werd al voor de zevende maal gehouden (vorig jaar won de zogenaamde huiszebraspin), maar onder Belgische impuls groeide de verkiezing dit jaar uit tot een Europees project, aldus Van Keer.

Geel en wit
De keuze van de Europese deskundigen viel op de gewone kameleonspin, een krabspinsoort. Krabspinnen danken hun naam aan de krabachtige poten die zijwaarts gericht zijn. De twee voorste paar poten zijn duidelijk langer dan de achterste.

De kameleonspin onderscheidt zich van andere inheemse krabspinnen door haar vermogen om van kleur te veranderen. Geel en wit zijn de meest voorkomende kleuren, maar er zijn ook exemplaren die groenig tot grijsblauw gekleurd zijn.

Afwachtende jagers
De spinnen zijn volgens de specialisten afwachtende jagers die meestal op de loer liggen tussen bloemblaadjes, wachtend op insecten. "Uiterst nuttige dieren", aldus Van Keer.

Kameleonspinnen leven vooral op open plaatsen (grasland, heideland en velden), maar kunnen ook worden aangetroffen op zonnige paden en braakland en in bosranden en tuinen. In België komen ze vooral in het zuiden van het land voor, maar ze worden ook in Vlaanderen aangetroffen.

20:07 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

 Australiër ontsnapt ternauwernood aan haai

Ternauwernood en met een gapende bijtwonde aan de arm is een Australische duiker ontsnapt aan de aanval van een 3,5 meter grote witte haai. De roofvis had de 52-jarige Brian Williams (52) voor de West-Australische kust in de omgeving van Perth langs achter aangevallen. De duiker kon zich met zijn harpoen verweren vooraleer hij door redders uit het water werd gehaald en aan land werd gebracht.

Pas een week geleden verloor een 21-jarige Australische zwemster bij de aanval van een haai voor de oostkust van het continenent beide armen. De jonge vrouw stond slechts tot aan de heupen in het water, toen de roofvis haar plots aanviel.

Aan de dunbevolkte westkust van Australië werden de afgelopen vijf jaar drie dodelijke aanvallen van haaien geregistreerd. De laatste gebeurde in maart vorig jaar op een 26-jarige man, die voor de Abrohols-Eilanden aan het snorkelen was.

Onbegrijpelijk dat de mensen het gevaar blijven opzoeken.

20:04 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Dieren massaal voor de buis

Steeds meer huisdieren raken verslaafd aan televisiekijken. De grote boosdoener zouden de televisietoestellen met HDTV-scherm zijn.

Nieuwssite netties.be speurde het net af naar getuigenissen. Zo is er het verhaal van de kat Snoopy, die tot 20 minuten lang geboeid zit te staren naar een tv-programma. Vooral als er vogels, vissen of andere dieren op het scherm verschijnen, is poeslief niet te houden. In sommige vallen volgt er zelfs een regelrechte aanval richting televisie.

Deurbel
Op een andere website maken internauten melding van honden die blaffen wanneer op het scherm een deurbel gaat of van katers die vruchteloos azen op de "televisie-vissen".

Sommige trouwe viervoeters houden zelfs de bewakingsbeelden van de woning in het oog in de hoop een vroegtijdige glimp op te vangen van hun huiswaarts kerende baasje.

19:57 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

Haar van dassen in scheerkwasten

Het haar van dassen wordt nog altijd gebruikt in scheerkwasten, zowel dat van de niet-beschermde varkensdas uit China als van de beschermde Euraziatische das.

DNA
Een ondersoort van de Euraziatische das leeft voornamelijk ten oosten van het Oeral-gebergte, een andere in West-Europa. In het verleden was het moeilijk bewijzen van welke dieren het haar in scheerkwasten was, maar door DNA-onderzoek kan dat nu wel. De natuurbescherming profiteert van wat er op forensisch gebied gebeurt, meldt de Telegraaf.

19:55 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

14-01-06

Amfibieënbestand in West-Vlaanderen gaat achteruit

In West-Vlaanderen leven 14 soorten amfibieën, maar drie ervan (boomkikker, poelkikker en rugstreeppad) zijn met uitsterven bedreigd. De vuursalamander is al uitgestorven. Dat blijkt uit een inventarisatieproject dat in opdracht van het West-Vlaamse provinciebestuur en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek in de periode 2000-2005 werd uitgevoerd en waarvan de resultaten nu zijn bekendgemaakt. Toch is er ook goed nieuws want er werden drie uitheemse nieuwkomers genoteerd.

1.300 poelen
Aan het project namen 200 vrijwilligers deel. Zij onderzochten ruim 1.300 poelen, die overwegend gelegen zijn in het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels en het Brugse Ommeland. De bedoeling was om een actueel beeld te krijgen van de aanwezigheid van amfibieën (kikkers, padden, salamanders) die voor hun voortbestaan sterk afhankelijk zijn van poelen. In enkele poelen in de Poperingse bossengordel komen 7 soorten amfibieën samen voor en ook in de duinen komen vrij veel soorten voor, inclusief de zeldzame.

Vergelijking
De jongste resultaten werden vergeleken met een grootschalig onderzoek van 25 jaar geleden en uit het nieuwe onderzoek blijkt dat op de gewone pad en de vinpootsalamander na - die min of meer constant bleven - alle soorten een lichte tot sterke achteruitgang kennen. De achteruitgang is globaal het sterkst in de intensieve landbouwgebieden van de zandleem- en leemstreek. Vergelijking met analoge projecten in andere provincies leert dat de achteruitgang in West-Vlaanderen over het algemeen sterker is dan elders.

Tij keren
Ondanks de negatieve resultaten, kan volgens de onderzoekers het tij, mits enige inspanning, wel worden gekeerd. Zo moeten er nieuwe poelen aangelegd worden en moet het onderhoud van de bestaande poelen verder worden uitgebouwd. Daarom subsidieert de provincie West-Vlaanderen in bepaalde projectgebieden of via de regionale landschappen geregeld poelenaanleg.

03:52 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Liters wodka voor olifanten die het koud hebben

Indiase olifanten van het Staatscircus Moskou die zich voorbereiden op een reeks optredens in Ulan Bator, krijgen liters wodka te drinken om de extreme kou in de Mongoolse hoofdstad te trotseren.

Het Staatscircus Moskou treedt zondag voor het eerst in 25 jaar weer op in Mongolië. De olifanten, die met vrachtwagens van Moskou naar Ulan Bator zijn gebracht, voeren een act van 20 minuten op in het programma met verder clowns, goochelaars, trapezeartiesten en jongleurs.

De olifanten verorberen ieder dagelijks 50 kilo groente, 30 kilo fruit en 20 kilo brood. Om de bittere kou te doorstaan - in Ulan Bator worden momenteel temperaturen tot min 25 graden Celsius gemeten - is twee liter wodka per dier aan het dieet toegevoegd.

En als men weet dat alcohol een tegengestelde werking geeft...

03:46 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

12-01-06

Globale opwarming roeit amfibieën uit

De opwarming van de Aarde zorgt voor een uitroeiing van honderden soorten kikkers en andere amfibieën. Dat heeft de Britse krant The Independent op gezag van het wetenschappelijke vakblad Nature gemeld.

In 1990 was voor het eerst een dramatische terugloop vastgesteld van de zowat zesduizend amfibiesoorten. De verklaring was de verspreiding van een vernietigende huidinfectie tengevolge van een schimmel. Een team onder leiding van Arturo Sanchez-Azofeifa van de Universiteit van Alberta legde nu een verband tussen de verspreiding van de schimmel en een stijging van tropische temperaturen die te maken heeft met de opwarming van onze planeet.

Het snelle verdwijnen van de soorten kikkers en andere amfibieën heeft ervoor gezorgd dat zowat een derde van de zesduidend species - 1.856 soorten - als bedreigd is bestempeld. Honderden andere soorten riskeren helemaal te verdwijnen. De wetenschappers denken dat nu voor het eerst een duidelijk bewijs is geleverd dat globale opwarming tot grootschalige uitroeïing van levensvormen kan leiden.

17:20 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Tweede fase spinnenonderzoek in Antwerpen

In Antwerpen gaat nu ook het gebied tussen de Leien en de Singel onderzocht worden op de aanwezigheid van spinnen. Het onderzoek, in samenwerking met de universiteiten van Gent en Antwerpen, wordt gevoerd door specialisten van de vereniging Arabel. De bevolking wordt gevraagd mee te werken.

Het onderzoek door de arachnologen in de Antwerpse binnenstad loopt sinds september 2004. In een eerste fase werd de spinnenfauna binnen de Leiengordel onderzocht. Dat leverde de aanwezigheid van meer dan 100 verschillende spinnensoorten op, meer dan de Belgische Arachnologische Vereniging (Arabel) had verwacht.

Het onderzoek leverde nog interessante resultaten op. Zo werden er negen zeldzame of bedreigde soorten aangetroffen. Ook bleken verschillende zuiderse spinnensoorten zich in de binnenstad gevestigd te hebben. Dat wijst erop dat de temperatuur in onze streken stijgt, aldus Koen Van Keer, coördinator van het Antwerpse spinnenproject.

In een tweede fase richten de spinnenzoekers zich op het gebied tussen de Leien en de Singel. Ze vragen de Antwerpenaars die in dat gebied wonen om mee te werken. In de Milieukrant van de stad is overigens een oproep tot medewerking verschenen.

De onderzoekers hebben vooral interesse voor de tuinen van de mensen. Uit de eerste fase van het onderzoek is immers gebleken dat zelfs kleine stadstuintjes belangrijk zijn om de variatie aan spinnensoorten in een dichtbebouwd gebied te behouden.
De zoektochten beginnen vanaf april dit jaar, zo meldt Van Keer.

00:03 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

11-01-06

Vegetatie draagt zelf bij tot de opwarming aarde

Planten en bossen, die totnogtoe golden als "bronnen" voor de absorptie van een deel van de broeikasgassen die zorgen voor de opwarming van de planeet, zouden zelf voor een dergelijke uitstoot zorgen, zo berichten Duitse wetenschappers in de jongste uitgave van het wetenschappelijke vakblad Nature.

Totnogtoe gold het als een vaststaand feit dat methaan, één van de zes broeikasgassen, voornamelijk in de atmosfeer komt dankzij micro-organismen die in een vochtige en zuurstofarme omgeving wonen zoals moerassen en rijstvelden.

Methaanemissie
Maar een team rond Frank Keppler van het Max Planck Institut in Heidelberg maakt nu gewag van methaanemissie door levende planten alsmede door droge bladeren en gras. De wetenschappers menen dat de wereldwijde vegetatie goed is voor de uitstoot van 62 tot 236 miljoen ton methaan per jaar. Dode bladeren op de bodem stoten nog eens één tot zeven miljoen ton van het gas uit.

In totaal komt dit neer op tien tot dertig procent van de jaarlijkse emissie van methaan.

De Duitse vorsers kwamen tot hun bevindingen op basis van tests in het labo en in de natuur, aan de hand van sensoren die de uitstoot van methaan kunnen meten.

Paradox
"We zijn nu geconfronteerd met de mogelijkheid dat (de aanplanting van) nieuwe bossen door de emissie van methaan het broeikaseffect nog verscherpt, in plaats van het te verzachten", luidde de commentaar van de Nieuw-Zeelandse atmosfeerspecialist David Lowe in Nature.

Ik kan moeilijk aannemen dat de natuur zichzelf vernietigd.

23:44 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Ontsnapte koe moet niet naar slachthuis

Een Amerikaanse koe die vorige week uit een slachthuis ontsnapte, mag blijven leven. De eigenaar van Molly besloot dit nadat de Amerikanen brede steun voor het rund hadden betuigd.

Molly ontsnapte uit het slachthuis van Mickey's Conservenfabriek in Great Falls in de staat Montana. De politie en de medewerkers van het slachthuis waren maar liefst zes uur bezig met een achtervolging waarover op de Amerikaanse televisie uitgebreid werd bericht.

Eigenaar Del Morris vindt Molly speciaal omdat er maar weinig runderen erin slagen om uit het slachthuis te vluchten. De bewoners van Great Falls zullen nu in een referendum over de toekomst van Molly moeten beslissen.

Ofwel blijft ze op het veld nabij de conservenfabriek naast haar soortgenoten, die minder geluk kennen, grazen. Ofwel verhuist Molly naar een reservaat in Seattle in de staat Washington.

17:42 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Eénogige kat leed aan zeldzame ziekte

Toen deze foto van een éénogige en neusloze kat op verscheidene websites opdook, geloofden maar weinigen dat het een echte foto was. Maar artsen hebben een naam gegeven aan de bizarre conditie van het ongelukkige beestje, dat maar één dag bleef leven.

Het katje lijdt aan ‘holoprosencephaly’, een hersenafwijking waarbij de hersenen niet of niet volledig in twee helften gescheiden zijn, of delen van de hersenen ontbreken. Holoprosencephaly veroorzaakt ook gezichtsmisvorming. In het ergste geval, zoals bij het katje, komt er één oog op de plek waar de neus zou moeten zijn.

Echtheid in vraag gesteld
Het katje Cy, een afkorting van Cycloop, werd op 28 december geboren, en stierf een dag later. Eigenaar Tracy Allen uit Redmond, in de Amerikaanse staat Oregon, bleef het katje een hele dag en nacht verzorgen. Ze nam ook digitale foto’s en stuurde die naar het fotoagentschap AP. Toen de foto op enkele nieuwssites verscheen, werd de echtheid ervan door veel kritische bloggers en lezers in vraag gesteld.

Niet op eBay
Tom Stathis van AP zegt echter dat de echtheid van de foto’s grondig gecontroleerd werd. Tracy Allen stuurde niet enkel de foto’s door, ze stuurde ook de geheugenkaart van het fototoestel mee. Op die kaart stonden vier foto’s van de kat uit vier verschillende hoeken. “Om de beelden vanuit vier perspectieven te vervalsen en ze in origineel formaat terug op de geheugenkaart te krijgen, is virtueel onmogelijk,” meent Tom.

Tracy Allen van haar kant heeft het katje Cy nog niet begraven. Voorlopig bewaart ze het kleine lijkje in de diepvries, voor het geval wetenschappers interesse tonen. Eén ding weet ze zeker: “Ik verkoop het katje niet op eBay.”

17:40 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (2)

Onnozelaars

Laat je (voor even) levend begraven

Wie wil, kan zich in het Nederlandse Drenthe levend laten begraven. Voor 75 euro kan je maximum een uur levend onder de grond gestopt worden, terwijl je vrienden en familie je avonturen op een beeldscherm volgen.

Paniek knop
Belangstellenden kunnen in een kist plaatsnemen, die vervolgens in een kuil van 1,50 meter diep wordt gedeponeerd, met bovenop de kist een betonblok van 3.500 kilo. In de kist is er zuurstof aanwezig en loopt er een verbinding naar een computer die alles in de gaten houdt. Als iemand een paniekaanval krijgt, kan hij of zij op een knop drukken, zodat de betonblok naar boven wordt gehesen.

Familie en vrienden van de "overledene" kunnen via een beeldscherm kijken naar het lot van de persoon die in de kist gaat. Wie in de kist stapt, moet wel een papier ondertekenen waarop staat dat niemand aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele schade.

17:39 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (2)

10-01-06

Politie vindt vier dode buizerds in Beringen

De lokale politie van de zone Beringen-Ham-Tessenderlo heeft dinsdagmorgen op de pechstrook ter hoogte van afrit 26 langs de E-313 in Paal bij Beringen de kadavers van vier buizerds aangetroffen.

Vogelbescherming Vlaanderen meent dat de buizerds onmogelijk een natuurlijke dood gestorven kunnen zijn en heeft een klacht met burgerlijke partijstelling, voorlopig tegen onbekenden, ingediend bij het parket van Hasselt, zo laat de Vogelbescherming dinsdag in een mededeling weten.

Vogelbescherming Vlaanderen is er haast zeker van dat jagers de buizerds hebben vergiftigd en verwijst naar het incident waarbij een buizerd vorige week woensdag in Kortessem door een groep van jagers vleugellam werd geschoten.

21:53 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (3)

Tabaksplant bevat mogelijk vaccin tegen de pest

Tabaksplanten bevatten mogelijk een nieuw vaccin tegen de pest. Dat hebben wetenschappers bekendgemaakt in het medische tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Onderzoekers van de Arizona State University, het onderzoeksinstituut naar besmettelijke ziektes van het Amerikaanse leger en het Bio-Center in het Duitse Halle publiceerden hun bevindingen over de eerste testen op proefdieren.

Zwarte dood
De wetenschappers hopen een middel gevonden te hebben tegen een van de oudste ziekten ter wereld, tevens een potentieel biologisch wapen. De "zwarte dood", zoals de pest in de Middeleeuwen genoemd werd, flakkert af en toe nog op in vele delen van de wereld. De onderzoekers extraheerden twee proteïnen van tabaksplanten die de pestbacterie Yersinia pestis gebruikt om de ziekte te veroorzaken, en injecteerden ze bij proefdieren die aan de pestbacterie hadden blootgestaan.

Grote hoeveelheden vaccin
Driekwart van de proefdieren ontwikkelde een immuniteit tegen de ziekte en overleefde de normaal gezien fatale vorm van de pest. De proefdieren die wel bezweken aan de ziekte na vaccinatie, leefden langer dan de niet-ingeënte dieren, zo staat er in de studie. Als het ook veilig blijkt te zijn bij mensen, kan er via extractie van proteïnen aan tabak ook grote hoeveelheden vaccin aangemaakt worden, zo luidt het nog.

21:50 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

Primatoloog Jane Goodall krijgt medaille van UNESCO

De Britse primatoloog Jane Goodall krijgt UNESCO's 60ste verjaardagsmedaille voor haar inspanningen voor het behoud van Afrika's bedreigde mensapen. "De onvermoeibare inzet van mevrouw Goodall om de mensapen in Afrika in hun natuurlijke omgeving te beschermen past perfect bij UNESCO's acties ten voordele van het milieu en de duurzame ontwikkeling", luidt het.

De 71-jarige Goodall werkt al met apen in Afrika sinds 1960. Ze wordt beschouwd als een autoriteit inzake chimpansees. Volgens UNESCO overleven nu slechts 400.000 grote apen, terwijl er dat vijftig jaar geleden nog twee miljoen waren. Specialisten voorspellen de uitsterving van de soort binnen dertig of vijftig jaar, tenzij de huidige tendens ombuigt.

21:46 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Bossen nemen meer koolstof op bij veranderend klimaat

Bossen nemen tot 23 procent meer koolstof op bij een warmer klimaat en hogere CO2-concentraties. Dat blijkt uit een onderzoek van een groep internationale wetenschappers. De Onderzoeksgroep Planten- en Vegetatie-ecologie, onder leiding van professor Reinhart Ceulemans, van de universiteit van Antwerpen, speelde een belangrijke rol in het onderzoek.

De wetenschappers onderzochten of bomen en bossen de stijging van CO2-concentraties in onze atmosfeer gedeeltelijk ongedaan kunnen maken. Het zijn die stijgende CO2-concentraties die mee aan de basis liggen van klimaatveranderingen.

Bomen nemen CO2 op en de onderzoekers gingen na hoe bossen reageren bij hogere CO2-concentraties. Daarvoor stelden ze op vier verschillende locaties ter wereld, drie in de VS en een in Europa, gedurende vijf jaar delen van een bos bloot aan toekomstige CO2-concentraties.

De onderzoekers vergeleken recent hun bevindingen en kwamen tot de vaststelling dat, ondanks verschillende boomsoorten, klimaat en onderzoeksmethode, de resultaten sterk gelijkaardig waren. "Onder een atmosferische CO2-concentratie verwacht voor 2050 was er een consistente gemiddelde hoger bosproductiviteit van 23 procent". Dit betekent dat de bestudeerde bossen in staat waren om 23 procent meer CO2 op te nemen uit de atmosfeer en als koolstof vast te leggen in hout, wortels en bladeren.

Een deel van die extra opgenomen koolstof komt echter snel terug in de atmosfeer terecht via afbraak van bladeren en fijne wortels. Wat er van de 23 procent overblijft als we daarmee rekening houden, is veel minder duidelijk, luidt het voorts.

20:47 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

09-01-06

Muis neemt wraak en zet huis in vuur en vlam

Een muis heeft zich met haar laatste levenskrachten gewroken op de man die haar dood wilde. De 81-jarige Luciano Mares wilde zich van het knaagdier ontdoen, en gooide het beestje in het vuur dat hij in zijn tuin gestookt had. Het diertje stond meteen in brand, maar rende in paniek het huis weer in – en zette het hele huishouden van de man in vuur en vlam.

De oude man uit Fort Sumner ving het diertje in zijn huis en bedacht een manier om zich er van te ontdoen. “Ik was bladeren aan het verbranden in de tuin, dus gooide ik de muis in het vuur. Het beestje rende al brandend terug naar het huis.”

Volgens hoofdbrandweerman Juan Chavez liep de muis tot net onder het raam, waarna de vlammen zich al snel door het hele huis verspreidden. Niemand geraakte gewond, maar het volledige huis werd vernield.

En wie zegt daar dat dieren geen slimme wezens zijn?

13:50 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (2)

Reuzekwal doodt meisje in Australië

Een 7-jarig aboriginalmeisje is voor de Australische kust gedood door een reuzenkwal. Dat is maandag uit politiebron vernomen.

Reanimatiepoging
Het voorval gebeurde zondag aan Cap York, in de oostelijke staat Queensland waar zaterdag een 21-jarige sportduikster overleed aan de gevolgen van een aanval door een haai. De ouders zagen hoe het meisje zich uit het water haastte en vervolgens op het strand van Umagico neerzeeg. De hulpdiensten probeerden het slachtoffer nog te reanimeren. Bij aankomst in het ziekenhuis was het kind overleden.

Tien tentakels
Op haar borst en benen werden sporen ontdekt die de politie doen vermoeden dat ze werd geprikt door een reuzenkwal, aldus een zegsman. Dit type kwal beschikt over een tiental tentakels die tot drie meter lang kunnen worden en 5.000 netelcellen tellen. Hun prikken zijn over het algemeen dodelijk.

13:49 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Jonge duikster gedood door haai in Australië

Populaire stranden in het noordoosten van Australië zijn zondag gesloten na de dood van een duikster van 21 jaar die werd aangevallen door een of meerdere haaien. Dat meldt de politie. De jonge vrouw werd omstreeks 17.00 uur lokale tijd aangevallen ter hoogte van het strand van Amity.

Getuigen vertelden aan de media dat de twee armen van de duikster waren afgerukt en dat ze ernstige blessures had aan haar benen en borst. Een helikopter bracht het slachtoffer enkele minuten later naar het ziekenhuis, maar ze overleed aan de gevolgen van ernstige bloedingen. De jonge vrouw is de tiende persoon die sinds 2000 in Australië overlijdt na de aanval van een haai.

Het risico van het vak.
Maar hoeveel haaien zijn er sinds 2000 overleden door toedoen van de mens? (Elk jaar worden miljoenen haaien vanwege hun vinnen afgeslacht.)

00:32 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

De haai

Mensen denken bij haaien vaak aan grote, grijze vissen met scherpe tanden. Ze denken dat hij gevaarlijk is en vaak mensen aanvalt. Dit is helemaal niet waar. Er bestaan veel soorten haaien. Geen enkele eet expres mensen. De haai is een heel oud dier. Hij bestaat al 400 miljoen jaar. Zo lang geleden waren er nog geen reptielen, vogels of zoogdieren. Tegenwoordig zijn bijna alle oervissen uitgestorven. De haaien zijn al die tijd de belangrijkste roofvissen gebleven.

De haaienfamilie
Er zijn ongeveer 375 soorten haaien. Deze soorten zijn verdeeld in 12 groepen. Dit zijn makreelhaaien, roofhaaien, doornhaaien, schoorhaaien, zaaghaaien, zandhaaien, gladde haaien, kathaaien, bakerhaaien, varkenshaaien, grauwe haaien en de franjehaai. Er zit veel verschil tussen deze soorten. Sommige lijken erg op het beeld dat mensen van haaien hebben. Andere helemaal niet. Schoorhaaien zijn bijvoorbeeld plat. Ze lijken een beetje op roggen. Zaaghaaien hebben een snuit die lijkt op een zaag.

Hoe ziet de haai eruit?
Sommige haaien hebben een grijswitte kleur. Andere zijn geel of bruin. Of ze hebben een tekening op hun huid, zoals strepen of stippen. De grootste haai ter wereld is ook de minst gevaarlijke. Dit is de walvishaai. Hij kan wel 18 meter lang kan worden. Hij kan 20.000 kilo wegen. Hij eet alleen plankton. Dit zijn heel kleine plantjes en diertjes die in het water zweven. Hij filtert deze uit het water. De kleinste haai is de zwarte doornhaai. Deze wordt maar 30 centimeter lang en 400 gram zwaar.

Haaien hebben geen skelet van been, zoals de meeste andere vissen. Hun skelet is gemaakt van kraakbeen. Kraakbeen is een soort bot, maar is gemakkelijk te buigen. Het oor en puntje van de neus van een mens zijn ook van kraakbeen. Door het kraakbeen kan de haai zich snel wenden. Ook is hij licht van gewicht. Daardoor zinkt hij niet zo snel. De haai heeft aan de zijkanten van zijn kop tenminste vijf spleten. Hierachter zitten de kieuwen . Daarmee haalt de haai adem. De haai zwemt en houdt daarbij zijn bek open. Zo komt er water met zuurstof naar binnen. Het water perst hij door zijn kieuwen naar buiten. De zuurstof blijft in zijn lichaam.

De meeste haaien hebben in hun bek scherpe tanden. Ze hebben er een aantal rijen van. Achter de voorste rij tanden heeft hij 7 tot 15 rijen tanden klaarliggen. Dit kunnen er wel 3000 zijn. Als hij een tand verliest, zit de nieuwe er al achter. De haai heeft dus altijd een bek vol scherpe tanden. Daarmee snijdt hij gemakkelijk grote brokken vlees uit een prooi. Tijdens zijn leven wisselt de haai duizenden tanden.
De huid van de haai is ruw. Zo ruw zelfs, dat het vroeger gebruikt werd als schuurpapier. De huid bestaat uit een heleboel tandjes. Ze zien er net zo uit als de tanden in de bek. Alleen dan veel kleiner.

Door zijn staartvin heen en weer te bewegen zwemt de haai vooruit. Hij stuurt met zijn twee buikvinnen en twee borstvinnen. Tussen de twee buikvinnen en de staartvin zit een kleine vin. Dit is de anaalvin. Haaien kunnen hun borstvinnen niet als peddels gebruiken. Daarom kunnen ze niet achteruit zwemmen. Andere vissen kunnen dit vaak wel. Haaien gebruiken hun vinnen wel om te sturen en te remmen. De rugvinnen zorgen voor het evenwicht van de haai. De meeste haaien zinken als ze stoppen met zwemmen. Ze hebben geen zwemblaas, zoals andere vissen. In zo'n zwemblaas zit lucht, zodat vissen blijven drijven. Een haai heeft wel een olierijke lever. Olie is lichter dan water. Daarom kunnen ze hiermee toch een beetje blijven drijven. Als een witte haai rustig zwemt, gaat hij ongeveer 3 kilometer per uur. Hij kan tijdens een aanval wel 25 kilometer per uur. De snelste haai is de mako. Deze kan wel 32 kilometer per uur. De meeste haaien kunnen ook heel hoge sprongen maken.

Een haai heeft een aantal zintuigen waarmee hij goed kan jagen. Zo hebben haaien een goede neus. Ze kunnen één druppel bloed in honderd miljoen druppels water ruiken. Haaien kunnen goed zien in donker en troebel water. Zij hebben daarvoor speciale cellen op de achterkant van hun oog. Deze kaatsen het licht terug. Katten hebben ook zulke 'spiegeltjes'. Een haai kan daardoor goed een zwemmende vis zien. Haaien hebben geen oorschelpen. Maar ze kunnen goed horen. Haaien hebben zintuigen in de zijkant van hun lichaam. Deze heten het 'zijlijnorgaan'. Hiermee kunnen haaien bewegingen in het water voelen. Zo weten ze hoe ze zelf zwemmen. Maar ook waar prooidieren zwemmen. De haai heeft nog een bijzonder zintuig. Dit zijn de ampullen van Lorenzini. Deze zitten in de snuit van de haai. Hiermee voelen haaien elektriciteit in het water. Een dier is altijd elektrisch geladen. Een haai voelt dit en zoekt zo naar prooidieren. Soms vallen haaien per ongeluk elektriciteitsdraden op de zeebodem aan. Ze voelen de elektriciteit en denken dat het een dier is.

Waar woont de haai?
Haaien komen over de hele wereld voor. De meeste soorten leven in zeeën en oceanen. Bijna alle soorten haaien leven in de open zee. Enkele komen wel eens in een rivier. De stierhaai en de Gangeshaai zwemmen bijvoorbeeld wel in rivieren. Deze haaien komen alleen in warme gebieden voor.

Wat eet de haai?
De meeste haaien eten vis. Sommige haaien eten ook schaaldieren. Maar de walvishaai, een soort bakerhaai, eet bijvoorbeeld geen vlees. Hij eet plankton. Dit filtert hij uit het water. Hiervoor heeft hij een soort zeef in zijn bek. Heel grote haaien, zoals de witte haai, eten ook in het water levende zoogdieren. Bijvoorbeeld dolfijnen en zeehonden. De tijgerhaai eet alles wat hij tegenkomt. Zelfs oneetbare dingen. Bijvoorbeeld autobanden, verfblikken en nummerborden.
Haaien eten maar heel soms mensen. Dit is vaak een vergissing. De haai denkt dan dat de mens een zeeleeuw is. Ze hebben zulke kleine hersenen dat ze niet kunnen leren welk vlees ze lekker vinden. Ze eten daarom dat wat ze kunnen vangen.

Hoe leeft de haai?
Er is weinig bekend over het leven van haaien. Ze zijn moeilijk te bekijken in het wild. We weten maar een paar dingen. Bijvoorbeeld over de geboorte van jonge haaien, wat haaien eten en welke soorten er zijn. We weten ook dat de haai bijna nooit alleen leeft. Vaak zwemmen kleine vissen met de haai mee. Dit zijn loodsmannetjes. Ze eten de restjes van het eten van de haai. De meeste haaien kunnen 50 tot 100 jaar oud worden.

Jonge haaitjes
Er zijn een aantal manieren waarop jonge haaitjes worden geboren. Alle haaien leggen eieren. De meeste haaien houden deze eieren vast in hun buik. De eieren komen uit in hun buik. Uiteindelijk komen er volledige jonge haaien uit de buik van het vrouwtje. Dit wordt 'levendbarend' genoemd. Sommige haaien leggen echt eieren. Deze plakken ze tussen waterplanten. Hier komen ze uiteindelijk uit. De draagtijd of broedtijd verschilt per soort.

Vijanden van de haai
De haai heeft weinig vijanden. Alleen andere haaien vallen wel eens aan. Dat doen ze als ze erg hongerig zijn. De mens is zijn grootste vijand. Deze jaagt op de haai. De mens kan bijna alles van de haai gebruiken. Van de taaie huid wordt leer gemaakt. Van de tanden sieraden en vroeger boksbeugels en van de kaken souvenirs. Van de vinnen maken mensen haaienvinnensoep. De rest van zijn vlees wordt ook gegeten. De olie uit de lever en het kraakbeen worden gebruikt voor medicijnen. Doordat er veel op haaien gejaagd wordt, komen ze steeds minder voor. Soms worden haaien per ongeluk gevangen. Ze raken dan verstrikt in de netten van vissers. Mensen jagen ook op haaien, omdat ze er bang voor zijn. Door ze te doden voelen mensen zich veiliger. Dat terwijl haaien vrijwel nooit mensen aanvallen. Per jaar worden 50 tot 75 mensen aangevallen door een haai. Hieraan zijn maar een paar haaiensoorten schuldig. Dit zijn de witte haai, tijgerhaai, mako, gewone grondhaai, citroenhaai, grijze rifhaai en blauwe haai. In slechts 5 tot 10 keer van de gevallen gaat de mens dood. Per jaar gaan er meer mensen dood aan een bijensteek, dan door een haai.

00:29 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (4)