18-01-06

Gehavende buizerd krijgt snavel uit kunststof

De dierenarts van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek heeft vanmorgen een vreemde operatie moeten uitvoeren. Hij moest bij een buizerd met een gebroken snavel een nieuwe snavel van kunststof aanbrengen. De roofvogel was vorige week in het Natuurhulpcentrum binnengebracht nadat het dier in Borgloon betrokken was geraakt bij een verkeersongeval.

"Door de klap van de aanrijding was bij de buizerd een stuk van de snavel afgebroken. Daardoor kan het dier niet goed meer eten. Voor de rest scheelde er niets met de vogel. Een roofvogel gebruikt de kromme en scherpe snavel immers om stukken vlees van zijn prooi af te scheuren. De aangebrachte snavel bestaat uit hetzelfde materiaal als een kunstgebit bij de mens," vertelt Dries Damiaens van het Natuurhulpcentrum.

Nadat de snavel in kunststof vastgelijmd was en hard was geworden, heeft de dierenarts de snavel op maat moeten vijlen. De roofvogel kan nog geen muis verorberen, maar kleinere stukken muis eet het dier wel al. De kunststof snavel blijft totdat de echte snavel terug bijgegroeid is. Iedere keer moet de dierenarts de snavel vijlen. Na drie maanden zou de snavel volledig hersteld zijn en dan kan het dier weer vrijgelaten worden," besluit Dries.

23:15 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

proficiat voor de dierenarts
er zijn veel te weinig roofvogels in de
benelux heel goed gevonden om dit te doen

Gepost door: algoet dimitry | 06-01-07

Prachtig werk mischien wat meer uitleg , en kunnen we dat toepassen eventueel in het voc van Brasschaat groetjes marcel

Gepost door: Peeters marcel | 11-11-07

De commentaren zijn gesloten.