16-01-06

Gewone kameleonspin Europese spin van het Jaar

Spinnendeskundigen of arachnologen uit 21 Europese landen hebben de gewone kameleonspin verkozen tot Europese spin van het jaar. Dat meldt Koen Van Keer van de Belgische Arachnologische Vereniging Arabel, bekend van het spinnenonderzoek in de stad Antwerpen.

De verkiezing van de spin van het jaar werd al voor de zevende maal gehouden (vorig jaar won de zogenaamde huiszebraspin), maar onder Belgische impuls groeide de verkiezing dit jaar uit tot een Europees project, aldus Van Keer.

Geel en wit
De keuze van de Europese deskundigen viel op de gewone kameleonspin, een krabspinsoort. Krabspinnen danken hun naam aan de krabachtige poten die zijwaarts gericht zijn. De twee voorste paar poten zijn duidelijk langer dan de achterste.

De kameleonspin onderscheidt zich van andere inheemse krabspinnen door haar vermogen om van kleur te veranderen. Geel en wit zijn de meest voorkomende kleuren, maar er zijn ook exemplaren die groenig tot grijsblauw gekleurd zijn.

Afwachtende jagers
De spinnen zijn volgens de specialisten afwachtende jagers die meestal op de loer liggen tussen bloemblaadjes, wachtend op insecten. "Uiterst nuttige dieren", aldus Van Keer.

Kameleonspinnen leven vooral op open plaatsen (grasland, heideland en velden), maar kunnen ook worden aangetroffen op zonnige paden en braakland en in bosranden en tuinen. In België komen ze vooral in het zuiden van het land voor, maar ze worden ook in Vlaanderen aangetroffen.

20:07 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.