12-01-06

Tweede fase spinnenonderzoek in Antwerpen

In Antwerpen gaat nu ook het gebied tussen de Leien en de Singel onderzocht worden op de aanwezigheid van spinnen. Het onderzoek, in samenwerking met de universiteiten van Gent en Antwerpen, wordt gevoerd door specialisten van de vereniging Arabel. De bevolking wordt gevraagd mee te werken.

Het onderzoek door de arachnologen in de Antwerpse binnenstad loopt sinds september 2004. In een eerste fase werd de spinnenfauna binnen de Leiengordel onderzocht. Dat leverde de aanwezigheid van meer dan 100 verschillende spinnensoorten op, meer dan de Belgische Arachnologische Vereniging (Arabel) had verwacht.

Het onderzoek leverde nog interessante resultaten op. Zo werden er negen zeldzame of bedreigde soorten aangetroffen. Ook bleken verschillende zuiderse spinnensoorten zich in de binnenstad gevestigd te hebben. Dat wijst erop dat de temperatuur in onze streken stijgt, aldus Koen Van Keer, coördinator van het Antwerpse spinnenproject.

In een tweede fase richten de spinnenzoekers zich op het gebied tussen de Leien en de Singel. Ze vragen de Antwerpenaars die in dat gebied wonen om mee te werken. In de Milieukrant van de stad is overigens een oproep tot medewerking verschenen.

De onderzoekers hebben vooral interesse voor de tuinen van de mensen. Uit de eerste fase van het onderzoek is immers gebleken dat zelfs kleine stadstuintjes belangrijk zijn om de variatie aan spinnensoorten in een dichtbebouwd gebied te behouden.
De zoektochten beginnen vanaf april dit jaar, zo meldt Van Keer.

00:03 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

zwarte weduwe wonende in Borgerhout, buurt van Gitschotellei dacht ik vorige week een spin te zien die sterk leek op een zw. enkele dzgen later stonden artikels in de krant. Heb de spin in mijn garage, in de duisternis gevangen in een doosje. Met volle licht was ze niet te bespeuren. ze is 2 cm groot en en waren watterige bollen in de buurt. heb ze ook in de doos gedaan. wat nu verder?

Gepost door: buyl | 23-08-09

De commentaren zijn gesloten.