11-01-06

Eénogige kat leed aan zeldzame ziekte

Toen deze foto van een éénogige en neusloze kat op verscheidene websites opdook, geloofden maar weinigen dat het een echte foto was. Maar artsen hebben een naam gegeven aan de bizarre conditie van het ongelukkige beestje, dat maar één dag bleef leven.

Het katje lijdt aan ‘holoprosencephaly’, een hersenafwijking waarbij de hersenen niet of niet volledig in twee helften gescheiden zijn, of delen van de hersenen ontbreken. Holoprosencephaly veroorzaakt ook gezichtsmisvorming. In het ergste geval, zoals bij het katje, komt er één oog op de plek waar de neus zou moeten zijn.

Echtheid in vraag gesteld
Het katje Cy, een afkorting van Cycloop, werd op 28 december geboren, en stierf een dag later. Eigenaar Tracy Allen uit Redmond, in de Amerikaanse staat Oregon, bleef het katje een hele dag en nacht verzorgen. Ze nam ook digitale foto’s en stuurde die naar het fotoagentschap AP. Toen de foto op enkele nieuwssites verscheen, werd de echtheid ervan door veel kritische bloggers en lezers in vraag gesteld.

Niet op eBay
Tom Stathis van AP zegt echter dat de echtheid van de foto’s grondig gecontroleerd werd. Tracy Allen stuurde niet enkel de foto’s door, ze stuurde ook de geheugenkaart van het fototoestel mee. Op die kaart stonden vier foto’s van de kat uit vier verschillende hoeken. “Om de beelden vanuit vier perspectieven te vervalsen en ze in origineel formaat terug op de geheugenkaart te krijgen, is virtueel onmogelijk,” meent Tom.

Tracy Allen van haar kant heeft het katje Cy nog niet begraven. Voorlopig bewaart ze het kleine lijkje in de diepvries, voor het geval wetenschappers interesse tonen. Eén ding weet ze zeker: “Ik verkoop het katje niet op eBay.”

17:40 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

ik geloof... het klinkt raar maar dat zo'n katje zo gebroren wordt... dat is gewoon zielig! maar... het lijkt mij eng om een katje te hebben met 1 oog en geen neus! hopelijk zie ik hier nog veel foto's over... en nog maals een uitgebreid verhaal. doei S.

Gepost door: Shanice | 28-02-06

ken er ook Wat ik wel al eens gezien heb is een kat met 2 hoofden, dus 2 muilen én een pasgeboren biggetje (of een miskraam ) met 1 groot oog. De dieren staan ergens bij een dierenarts, jc

Gepost door: jc | 13-03-07

De commentaren zijn gesloten.