10-01-06

Tabaksplant bevat mogelijk vaccin tegen de pest

Tabaksplanten bevatten mogelijk een nieuw vaccin tegen de pest. Dat hebben wetenschappers bekendgemaakt in het medische tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Onderzoekers van de Arizona State University, het onderzoeksinstituut naar besmettelijke ziektes van het Amerikaanse leger en het Bio-Center in het Duitse Halle publiceerden hun bevindingen over de eerste testen op proefdieren.

Zwarte dood
De wetenschappers hopen een middel gevonden te hebben tegen een van de oudste ziekten ter wereld, tevens een potentieel biologisch wapen. De "zwarte dood", zoals de pest in de Middeleeuwen genoemd werd, flakkert af en toe nog op in vele delen van de wereld. De onderzoekers extraheerden twee proteïnen van tabaksplanten die de pestbacterie Yersinia pestis gebruikt om de ziekte te veroorzaken, en injecteerden ze bij proefdieren die aan de pestbacterie hadden blootgestaan.

Grote hoeveelheden vaccin
Driekwart van de proefdieren ontwikkelde een immuniteit tegen de ziekte en overleefde de normaal gezien fatale vorm van de pest. De proefdieren die wel bezweken aan de ziekte na vaccinatie, leefden langer dan de niet-ingeënte dieren, zo staat er in de studie. Als het ook veilig blijkt te zijn bij mensen, kan er via extractie van proteïnen aan tabak ook grote hoeveelheden vaccin aangemaakt worden, zo luidt het nog.

21:50 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Maar enkel nadat de planten waren geïnfecteerd met een genetisch gemanipuleerde vorm van het Tabaksmozaïekvirus. Dat gewijzigde virus zorgde bij infectie van de plant voor de productie van antigenen tegen de pest. Het vaccin ontstond dus niet uit op natuurlijke wijze in de plant aanwezige stoffen.

Bron: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=tobacco-plant-transformed

Gepost door: GCA | 11-11-12

De commentaren zijn gesloten.