10-01-06

Bossen nemen meer koolstof op bij veranderend klimaat

Bossen nemen tot 23 procent meer koolstof op bij een warmer klimaat en hogere CO2-concentraties. Dat blijkt uit een onderzoek van een groep internationale wetenschappers. De Onderzoeksgroep Planten- en Vegetatie-ecologie, onder leiding van professor Reinhart Ceulemans, van de universiteit van Antwerpen, speelde een belangrijke rol in het onderzoek.

De wetenschappers onderzochten of bomen en bossen de stijging van CO2-concentraties in onze atmosfeer gedeeltelijk ongedaan kunnen maken. Het zijn die stijgende CO2-concentraties die mee aan de basis liggen van klimaatveranderingen.

Bomen nemen CO2 op en de onderzoekers gingen na hoe bossen reageren bij hogere CO2-concentraties. Daarvoor stelden ze op vier verschillende locaties ter wereld, drie in de VS en een in Europa, gedurende vijf jaar delen van een bos bloot aan toekomstige CO2-concentraties.

De onderzoekers vergeleken recent hun bevindingen en kwamen tot de vaststelling dat, ondanks verschillende boomsoorten, klimaat en onderzoeksmethode, de resultaten sterk gelijkaardig waren. "Onder een atmosferische CO2-concentratie verwacht voor 2050 was er een consistente gemiddelde hoger bosproductiviteit van 23 procent". Dit betekent dat de bestudeerde bossen in staat waren om 23 procent meer CO2 op te nemen uit de atmosfeer en als koolstof vast te leggen in hout, wortels en bladeren.

Een deel van die extra opgenomen koolstof komt echter snel terug in de atmosfeer terecht via afbraak van bladeren en fijne wortels. Wat er van de 23 procent overblijft als we daarmee rekening houden, is veel minder duidelijk, luidt het voorts.

20:47 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.