06-01-06

Chinese pandadiplomatie valt niet in goede aarde bij Taiwan

De keuze van twee Chinese panda's voor Taiwan heeft een politieke strijd ontketend. Het bosbeheer in Peking maakte de kandidaten uit het natuurreservaat Woolong in Zuidwest-China bekend, maar de regering in Taipei betreurde de "politisering van de pandavraag" en vermoedde een "complot" om Taiwan tot hereniging te dwingen. Het eenzijdig verkondigen van de keuze geeft blijk van "een gebrek aan respect" tegenover de eilandrepubliek, die Peking sinds 1949 alleen als afvallige provincie beschouwt.

Kleine schat
Voor het 46 kilogram zware mannetje en zijn twee kilogram zwaardere "geliefde" wordt nog een geschikte naam gezocht, zo heeft het agentschap Nieuw China bericht. Tot nu toe werd het 1,4 jaar oude mannetje liefdevol "kleine schat" genoemd en zijn een maand jongere vriendin "kleine meisje", maar de Chinezen moeten nieuwe namen kiezen. Die moeten de "wensen van de inwoners van beide zijden van de Taiwanstraat uitdrukken", waarmee Peking in de hereniging gelooft.

Propagandacampagne
Op een gala ter gelegenheid van het Chinese nieuwjaarsfeest op 28 januari, het belangrijkste familiefeest voor de Chinezen, moeten de tv-kijkers over een engere keuze van tien namen stemmen. De regering in Taipei bekritiseerde de propagandacampagne rond de panda's, die Peking in mei bij het eerste bezoek van twee Taiwanese oppositieleiders in de Volksrepubliek beloofd had. In Taiwan willen onder andere de zoo in Taipei en een safaripark de dieren huisvesten.

Pandadiplomatie
Reuzenpanda's zijn een van de zeldzaamste dieren ter wereld en ze komen alleen in China voor. In de voorbij vijftig jaar heeft het communistische China dozijnen panda's weggegeven aan andere landen om de vriendschapsbanden te verstevigen. Het fenomeen kreeg de naam "pandadiplomatie".

21:19 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

pandaberen ik vind panda's zo lieeeeeeef
groeten lissa

Gepost door: lissa | 07-01-06

De commentaren zijn gesloten.