05-01-06

Vee in Nederlandse Kempen heeft te veel cadmium in nieren

Runderen in de Nederlandse Kempen hebben te veel resten van het zware metaal cadmium in de nieren. De overschrijdingen vormen volgens de Nederlandse minister van Landbouw Veerman echter geen gevaar voor de volksgezondheid.

Maatregelen
Er zijn wel maatregelen nodig. Bij dieren met te veel cadmium worden de nieren verwijderd. In ons land mogen enkele organen van dieren uit de (Belgische) Kempen vanwege de cadmiumvervuiling niet verwerkt worden in voedsel.

Veerman heeft de gezondheid van de runderen in het gebied tussen Tilburg en de Limburgse Maas - de Kempen - laten onderzoeken. Daarbij is gekeken in hoeverre de dieren via hun voedsel, gras en maïs, resten van de zware metalen cadmium en zink binnenkrijgen. De bodem in het gebied raakte vervuild met deze metalen door onder meer een zinkfabriek in Budel.

Omvang probleem
De minister vermoedt dat de problemen verder reiken dan de zuidelijke Kempen alleen omdat het voer ook bij andere veehouders in Nederland terecht kan zijn gekomen. Veerman wil daarom "deze problematiek landelijk" in kaart brengen.

18:46 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.