05-01-06

Buizerd uit de lucht geschoten in Kortessem

Vanuit een populierenbos in Kortessem is woensdagmiddag een buizerd uit de lucht geknald. Een getuige hoorde een schot, zag de vogel uit de lucht dwarrelen en merkte een groep van acht jagers. De vogel was door de hagelbolletjes vleugellam, maar verkeert niet in levensgevaar.

Het dier is opgevangen in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek, waar vermoedelijk vrijdag een operatie volgt. De buizerd had een gebroken vleugel en een diepe schotwonde.

De bevoegde boswachter van de afdeling Bos en Groen van de Vlaamse Gemeenschap deed ter plaatse vaststellingen. Ook de lokale politie kanton Borgloon kwam ter plaatse. Onderzoek moet uitwijzen wie van de acht jagers de vogel uit de lucht heeft geschoten.

Zware bestraffing
Vogelbescherming Vlaanderen gaat zich burgerlijke partij stellen. De vereniging pleit voor een zware bestraffing. Directeur Jan Rodts: ,,Buizerds zijn geen talrijke broedvogels. In Vlaanderen wordt de populatie geschat op maximum 2.800 broedparen. In de winter zitten ze soms op weidepaaltjes langs autosnelwegen. Ze zijn dan uit op aas en vormen dus zeker geen bedreiging voor het jachtwild".

In het jagersmilieu wordt de roofvogel nog heel vaak beschouwd als concurrent, zegt Rodts. "Roofvogelvervolging is nog steeds een algemeen probleem in het jagersmilieu. Als er eens iemand betrapt wordt, is het wraakroepend dat de zaak via een minnelijke schikking geregeld werd. Wij zullen alles in het werk stellen om de verantwoordelijke jager in de beklaagdenbank te krijgen".

Gelijkaardig geval
Vogelbescherming Vlaanderen verwijst naar een gelijkaardig geval op 10 oktober 2003 in Bierbeek, waar een jager betrapt werd op het moedwillig afschieten van een buizerd. Toen werd de vogel ook binnengebracht in Opglabbeek. Via de rechtbank van Leuven werd een minnelijke schikking geregeld.

18:47 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

Lol [b]WTF[/b] je word toch nie gestraft om zo'n [u]kutbeessie[/u] neer te knalle!!

Gepost door: gaar je niks aan | 17-03-09

Gewoonwedg schandalig. Dit zijn de mooiste dieren op aarde. Er zijn al genoeg roofvogels opgesloten. Deze prachtige dieren hebben recht op vrijheid. dader zou moeten gestraft worden

Gepost door: jurgen vernimmen | 16-03-11

De commentaren zijn gesloten.