04-01-06

Vogels leven langer dan gedacht

Vogels leven langer dan gedacht. Bovendien zijn onze gevederde vrienden in staat verder te vliegen dan tot nu toe werd aangenomen. Dat zijn twee conclusies die afgeleid kunnen worden uit een wereldwijde studie waarbij steeds meer geringde vogels gevolgd worden.

Zo hebben wetenschappers onlangs een brandgans teruggevonden die 27 jaar geleden in het zuidwesten van Schotland al werd opgemerkt. Daarmee is het dier minstens 2,5 jaar ouder dan de oudste brandgans die tot nog toe werd aangetroffen. Gezien de lange vluchten die de vogels elk jaar van het westen van Europa naar Spitsbergen in de Noordelijke Ijszee maken, moet het dier al minstens 240.000 kilometer op zijn teller staan hebben.

Nog indrukwekkender was de vondst van een kuifeend die onlangs neergeschoten werd in het zuidwesten van Rusland. Het dier bleek 22 jaar geleden geringd te zijn in Engeland en verpulvert het vorige leeftijdsrecord van zijn soortgenoot met maar liefst vier jaar en drie maanden. De Britse vogelvereniging BTO noemt deze vaststellingen in de Britse media een overweldigende evolutie.

01:13 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.