04-01-06

Ook gorilla's hebben last van menopauze

Of ze ook lijden onder de opvliegers en humeurwisselingen is niet duidelijk, maar gorilla's op leeftijd ondergaan net als mensen fysiologische veranderingen wanneer hun vruchtbaarheid afneemt. Dat schrijft de krant New York Times onder aanhaling van primatologe Sylvia Atsalis van de Brookfield Zoo in Chicago.

Atsalis werkte samen met collega's uit tien andere Amerikaanse dierentuinen aan een studie die de menopauze en het voorstadium daarvan bij gorilla-vrouwtjes belicht. Daarbij baseerden de experts zich enerzijds op de menstruatiecyclus en anderzijds op het hormoon progesteron, dat net na elke eisprong in hoge concentratie in het lichaam aanwezig is.

Niet genoeg hormonen
Het idee voor het onderzoek begon met de 41-jarige gorilla Alpha. Ze bracht zeven jongen ter wereld, maar de laatste dertien jaar was ze niet meer zwanger geweest. Toch flirtte ze nog met haar partner, onder meer door naar hem te staren en op zijn schoot te gaan zitten. Onderzoek toonde aan dat Alpha nog altijd menstruatiecycli had, maar dat ze, ondanks haar geflirt, niet genoeg hormonen meer produceerde om zwanger te geraken.

In totaal werden 22 gorilla's van ouder dan 30 jaar onderzocht. Van de 22 vrouwtjes waren er vijf al over de menopauze heen en zaten er zeven in een voorstadium. Net als vrouwen die hun menopauze naderen, vertoonden de gorilla's in het onderzoek menstruatiecycli van onregelmatige duur en een lagere hormonenproductie in vergelijking met jongere dieren.

De oudste gorilla in het onderzoek was 51 jaar oud en was volgens waarnemingen seksueel actief gebleven tot 49 jaar oud. Haar laatste jong had ze echter op elfjarige leeftijd ter wereld gebracht. Het onderzoek verschijnt binnenkort in het International Journal of Primatology.

01:11 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.