02-01-06

Britse autoweg drie maanden dicht voor paddentrek

Een autoweg in het Zuid-Engelse Somerset blijft drie maanden afgezet voor de paddentrek. De amfibieën brengen het grootste deel van het jaar in het bos van Norton, bij Clevedon in Cornwall door maar in het vroege voorjaar steken ze de weg die langs het bos loopt over, op zoek naar de sloten en plassen waarin ze het levenslicht zagen.

Paddenpatrouille
Daar leggen de vrouwtjes hun eiersnoeren. De mannetjes zitten bovenop de wijfjes en houden ze stevig vast terwijl ze het dril bevruchten. Helaas komt een groot percentage van de padden nooit op zijn bestemming aan: grote aantallen padden worden jaarlijks door auto's doodgereden. In 2005 werd bij Clevedon een paddenverdedigingspatrouille ingesteld die de dieren moest redden. Meer dan 1.000 vrijlustige amfibieën werden zo veilig naar de overkant van de weg gebracht.

Mannetjespadden
Toch bleef het aantal slachtoffers aanzienlijk, en daarom is dit jaar voor radicaler middelen gekozen. Mannetjespadden worden het vaakst slachtoffer van het autoverkeer, aldus Andrew Town (61), organisator van de patrouille van vorig jaar. "Er zijn altijd veel slachtoffers, met name onder de mannetjes, want die hebben de neiging om midden op de weg te gaan zitten kwaken om liefjes aan te trekken", zo luidt het. "De mannetjes zijn ook veel kleiner dan de wijfjes, en daarom wachten ze graag op de weg tot er een vrouwtje voorbijkomt dat ze kunnen bestijgen, zodat ze mee kunnen liften", aldus Andrew Town.

15:55 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.