31-12-05

Vrouw trouwt met dolfijn

Sharon Tendler, uit het oosten van Londen, heeft haar eeuwige trouw beloofd aan een dolfijn. De vrouw trouwde in een witte zijden jurk en roze tiara met het zeezoogdier in Eliat, aan de Israëlische grens.

Cindy de dolfijn zwom tijdens de ceremonie naast haar ‘geliefde’. Sharon kuste Cindy, en fluisterde ‘ik hou van jou’ in zijn blaasgat. “Cindy is 35 jaar. Ik bezoek hem al 15 jaar lang tijdens mijn vakantie. Hij is zo geweldig,” zegt Sharon.

Na de plechtigheid dook Sharon met jurk en al het water haar nieuwe echtgenoot te knuffelen.

04:54 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

30-12-05

Denk aan de dieren tijdens de jaarwissel

Mensen vinden vuurwerk mooi en spannend maar voor veel dieren is dit een zeer angstaanjagend verschijnsel.
Dieren begrijpen er niets van en worden heel angstig, ze lopen in paniek weg van het lawaai en de lichtflitsen.
Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken ze gewond.

Steek dus liever geen vuurwerk af en hou zeker rekening met volgende tips:

 • Hou alle huisdieren goed binnen van zodra het donker wordt. Sluit alle ramen en deuren goed af. Laat het licht aan en de radio of TV spelen om het ergste lawaai en licht van het vuurwerk te dempen. Als uw hond zeer gevoelig is voor harde knallen, vraag de dierenarts dan een licht kalmeermiddel voor te schrijven.
 • Zet konijnen, hamsters en andere dieren in hun kooi en plaats ze binnen of in een goed afgesloten stal of garage.
 • Hou paarden, ezels, pony's en runderen zoveel mogelijk op stal.
 • Steek nooit vuurwerk af in de onmiddellijke omgeving van een dier. Let erop dat ook in de aangrenzende weiden geen dieren staan, ook grotere dieren zoals paarden en koeien hebben veel schrik van vuurwerk.
 • Stel het vuurwerk zo laat mogelijk op en controleer voor het aansteken of de dieren er zich niet verstopt hebben (konijnen en egeltjes bijvoorbeeld).
 • Waarschuw je buren en de plaatselijke boeren op tijd als je van plan bent om vuurwerk aan te steken. Zo kunnen ook zij de nodige maatregelen nemen.
 • 07:15 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Kat levend verbrand in microgolfoven

  In Stockton, in het noordoosten van Engeland, zijn op tweede kerstdag drie personen aangehouden nadat een dode kat werd aangetroffen in een microgolfoven. Het vermoeden bestaat dat het dier levend werd verbrand.

  Speurders zijn nog bezig met het onderzoek van de dode kat en de oven om aanwijzingen te verzamelen over de schuldigen. De drie aangehouden personen zijn op borgtocht vrijgelaten. "Er zouden nog arrestaties kunnen volgen", aldus de lokale politie.

  De vijf jonge katjes van de omgekomen kat worden verzorgd door een opvanggezin, verzekerden de agenten.

  06:56 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Onbekenden stelen 24 wurgslangen

  Onbekenden hebben in het kerstweekend in het Nederlandse Wateringen (Zuid-Holland) 24 wurgslangen gestolen. De politie meldde dinsdag dat het om boa constrictors gaat, die van de Stichting Sauria voor exotische diersoorten zijn weggenomen.

  Sauria kweekt diverse bedreigde reptielensoorten voor onderzoek en verkoop. De gestolen boa's zijn volgens Sauria bijzonder omdat ze genetisch zuiver zijn. Het zijn zogezegd "stamboekslangen". Deze soort wordt "met massa's uit het woud gehaald", klinkt het. Onder de gestolen wurgslangen was er ook een aantal albino's.

  Boa constrictors komen van nature voor in de tropische wouden van Zuid-Amerikaanse landen als Suriname, Brazilië en Frans-Guyana. Ze worden hooguit tweeënhalve meter lang en zijn daarmee volgens Sauria "kleine reuzenslangen".

  06:55 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Olifanten eten kerstbomen

  Nog geen idee wat gedaan met de kerstboom na Kerst? Geen probleem, lever uw boom af bij de Berlijnse zoo en de plaatselijke olifanten verorberen de kerstdecoratie met smaak.

  In de Berlijnse zoo voeden de oppassers de slurfbeesten alvast met niet-verkochte exemplaren. De beesten zijn gek van de naaldbomen. De bomen zijn niet alleen lekker maar ook gezond. "In de naaldbomen zitten heel wat belangrijke olieën waar de olifanten dol op zijn. Ze vreten de ganse bomen op zonder probleem", besluit oppasser Matthias Otto.

  06:54 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Surfer mept witte haai van zich af

  Een 31-jarige Amerikaanse surfer is aan de dood ontsnapt bij een aanval van een witte haai. Hij joeg het monster op de vlucht met een stevige vuistslag.

  Iets aan zijn been
  Brian Anderson, die zaterdag voor de kust van Oregon aan het surfen was, voelde dat er iets aan zijn been zat. Toen hij zich omdraaide zag hij een grote witte haai, die hij met een ferme uithaal op zijn neus sloeg. Het dier schrok zo dat het losliet en ervandoor ging.

  Instinct
  "Ik handelde uit instinct. Iets anders kon ik niet bedenken", zei Anderson, die er ondanks bloedverlies in slaagde de kust te bereiken. Daar verbond hij zelf zijn wond en wachtte hij op een ambulance. In het ziekenhuis deed hij zijn verhaal.

  06:53 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

  26-12-05

  Zeldzame dodobotten ontdekt op Mauritius

  Een Nederlands-Mauritiaans onderzoeksteam heeft in een moeras op het eiland Mauritius een hoeveelheid zeldzame botten van dodo's ontdekt. Het materiaal is waarschijnlijk 2000 tot 3000 jaar oud. Volgens het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden kan met deze vondst voor het eerst wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar de wereld waarin de dodo leefde. De vogel werd in de zeventiende eeuw uitgeroeid nadat de westerse mens (Nederlandse zeelieden) voet aan land had gezet op het Afrikaanse eiland.

  Leefwereld reconstrueren
  De onderzoekers vonden in het Mare aux Songes circa twintig dodobotten. Bovendien lagen er een kleine zevenhonderd botten van andere uitgestorven vogelsoorten en van inheemse schildpadden alsmede zaden en houtresten van (deels) uitgestorven bomen en planten. Dit maakt het volgens een woordvoerster van Naturalis extra interessant om de leefwereld van de dodo te reconstrueren. Voor het laatst zijn in 1920 veel botten van de dodo gevonden. Dat gebeurde in hetzelfde moeras. Het materiaal verdween naar diverse musea zonder dat verder enig onderzoek was verricht.

  Hulpeloze vogels
  De dodo kwam alleen op Mauritius voor. Het dier had een gewicht van ongeveer 25 kilo en slechts kleine vleugeltjes waarmee het nauwelijks kon vliegen. De hulpeloze vogels werden door de zeelieden massaal geslacht. Ingevoerde varkens en apen deden zich tegoed aan eieren en jongen.

  Massagraf
  Alle nu gevonden botten bevinden zich in één laag, wat doet denken aan een massagraf. Er zijn kuikenresten bij en een zeer zeldzaam deel van de snavel waarvan er tot nu toe maar enkele bekend zijn in de wereld. Om de vindplaats nauwkeurig te onderzoeken, wordt een internationaal team geformeerd. Lokale specialisten voeren het onderzoek uit in samenwerking met Europese instituten als Naturalis, TNO en het Natural History Museum in Londen.

  08:05 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

  24-12-05

  Koeien volgen niet de sterkste, wel de slimste

  Koeien en andere grazende zoogdieren maken gebruik van een uitgekiend sociaal systeem om te bepalen wie er leider wordt en wie mag volgen. Wetenschappers hebben aangetoond dat intelligentie, nieuwsgierigheid, zelfvertrouwen, levenservaring en goede sociale vaardigheden bepalend zijn voor de uiteindelijke keuze van een leider. Volgens de onderzoekers toont dit aan dat er niet noodzakelijk sprake hoeft te zijn van een ‘geboren leider’. Sterker zelfs: een plagerig karakter, zelfingenomenheid, grote en kracht worden door de beesten niet herkend als kwaliteiten voor leiderschap.

  Resultaat van ervaring
  "Het feit dat binnen een groep dieren van verschillende leeftijden het niet vanzelfsprekend is dat er een leider opstaat, maar dat deze wel altijd een van de oudste dieren is, laat zien dat de keuze een resultaat is van eerder opgedane ervaring", aldus Bertrand Dumont, onderzoeker en auteur van het artikel Applied Animal Behavior Science. Dumont is als onderzoeker verbonden aan het INRA, het nationale instituut voor veeteeltonderzoek in het Franse Saint-Genès-Champanelle. "Leiders en dominantie zijn niet aan elkaar verbonden. Met andere woorden, de leiders zijn niet de sterkste dieren".

  Koe nummer zeven
  Dumont en zijn team observeerde een groep van 15 twee jaar oude Vaarsen. De groep kon overdag grazen op normaal boerenland. Soms werd het hek opengezet naar een ander deel van de weide waar gras stond dat de koeien duidelijk lekkerder vonden. Elke keer de koeien toegang kregen tot het malsere gras, was koe nummer zeven diegene die als eerste op onderzoek uitging. De andere koeien aanvaarden haar leiderschap en volgden haar in sociale groepen van gemiddeld drie koeien.

  Eigen succes
  Volgens Dumont is het logisch dat de koeien zich op deze wijze gedragen. "Nummer zeven heeft de groep waarschijnlijk al meer de goede kant opgestuurd. De koeien hebben geleerd niet de sterkste te volgen, maar degene die ze naar het beste voedsel brengt. "Dit vergroot hun eigen kansen op succes."

  Amerikaanse buffels
  De onderzoekers konden niet vaststellen dat koe nummer zeven een signaal aan de kudde had gegeven. Dit waren ze nog aan het uitpluizen, omdat een eerdere studie had aangegeven dat Amerikaanse buffels gebruik maken van tekens. Door hun lichaamstaal ontstond zelfs een soort van stemgedrag over welke richting ze zouden inslaan. De buffels gingen met hun lichaam een bepaalde kant opstaan. De richting die werd gekozen, was constant die waar de meeste buffels naartoe wezen.

  05:20 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Wie hond wil kopen moet straks eerst vragenlijst invullen

  Vanaf volgend jaar moet iedereen die een hond wil kopen - zowel in een dierenwinkel als in een asiel - eerst een uitgebreide vragenlijst invullen.

  Aan de hand van vragen als "Zijn er andere dieren aanwezig?", "Zijn er kinderen?" en "Hoe ziet de toekomstige thuis van de hond eruit?" moet duidelijk worden waar en hoe de hond terecht gaat komen. Al de antwoorden gaan terug naar de verkoper of asieluitbater. Die moet dan beslissen of je als koper wel geschikt bent.

  De vragenlijst is een van de maatregelen die minister van Dierenwelzijn Rudy Demotte (PS) vandaag voorlegt aan de ministerraad.

  Waar die ministers zich toch mee bezighouden. Als ze nu denken dat dit gaat helpen.... Whoehahahaaaaa..... Laat mij niet lachen.
  In het asiel zal men dit wel toepassen, want die mensen hebben het goed voor met de dieren, maar in de dierenwinkels?
  Daar zal het wel altijd goed zijn, want hoe zouden die anders kunnen verkopen?
  Spijtig dat ik slim ben, anders was ik ook minister. Whoehahahaaaaaaaaaaa !!!!

  05:18 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

  23-12-05

  Greenpeace jaagt op Japanse walvisvaarders

  Een Japanse vloot van walvisvaarders is 'op de vlucht' voor Greenpeace-activisten. Volgens een woordvoerder van de milieugroepering is er een jacht ontstaan over de ijzige wateren van het uiterste zuiden van de Stille Oceaan bij Antarctica.

  Greenpeace bevindt zich met twee schepen in het gebied en stuitte eerder deze week op de walvisvaarders. „De vloot vaart in formatie op hoge snelheid noordwaarts. Er vindt geen walvisvaart meer plaats. Kennelijk zijn ze op de vlucht en proberen ze ons af te schudden”, zei een Greenpeace-woordvoerder via de satelliettelefoon.

  Greenpeace heeft speciaal voor dergelijke gevallen een snel schip naar het zuiden van de Stille Oceaan gestuurd, zodat ze de walvisvaarders bij kunnen houden. Donderdag verstoorden activoerders op rubberbootjes de jacht, door tussen de harpoeniers en de walvissen door te varen.

  09:27 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  België na Denemarken grootste uitvoerder kerstbomen

  In 2004 voerde België voor 5 miljoen euro kerstbomen in de Europese Unie uit. Daarmee komt het op de tweede plaats als grootste Europese uitvoerder. Denemarken staat met 44 miljoen euro afgetekend en ongrijpbaar op de eerste plaats. Dat blijkt uit een speciaal "kerstbericht" van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek.

  Prullaria
  Kerstbomen worden vooral naar Duitsland uitgevoerd. In 2004 voerden de Duitsers voor 26 miljoen euro dennenbomen in. Dat is aanzienlijk meer dan Groot-Brittannië (9 miljoen) en Frankrijk (8 miljoen). Beide landen komen op de tweede en derde plaats. Volgens Eurostat slaan de typische kerstaankopen op veel meer dan alleen kerstbomen. Er zijn de elektrische guirlandes, goed voor een invoer van 220 miljoen euro in 2004, maar ook alle soorten bollen, ballen, kaarsen, ossen, ezels, schapen en andere kleurrijke prullaria. De hele Europese Unie voerde in 2004 voor 600 miljoen euro kerstkitsch in.

  Glitter uit China
  Uitgerekend de "nuchtere" Britten zijn er op verzot en sleepten in 2004 voor 226 miljoen euro kerstprullen van buiten de EU aan. Duitsland kwam met 115 miljoen euro op de tweede plaats en Italië met 108 miljoen op de derde plaats. Zoals destijds de drie wijzen komt al die kerstglitter bijna volledig uit het Oosten. Uit China dus. Het communistische geleide land met de daverende vrije markt neemt ook het grootste deel van de Europese invoer van speelgoed voor zijn rekening. In 2004 was dat 81 procent van de totale EU-invoer van 4,8 miljard euro.

  Schuimwijn
  Schuimwijn, nog zo'n product waarvan de verkoop in de kerstperiode vrolijk opborrelt, is dan weer een sterk Europees uitvoerproduct. Goed voor een export van 970 miljoen euro in 2004. Frankrijk pikt hier veruit het grootste deel van binnen: 740 miljoen euro. Dan komen Italie 110 miljoen en Spanje 70 miljoen euro.

  09:26 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Politie vindt achtergelaten leeuwen midden op snelweg

  In Brazilië heeft de politie een verlaten circuswagen met vijf leeuwen aangetroffen in het midden van een snelweg. De aanhangwagen stond in het midden van de verbindingsweg tussen Uberaba en Conceição das Alagoas.

  Een woordvoerder van de politie sprak met Folha de São Paulo: "We konden onze ogen en orden niet geloven toen we al die leeuwen samen zagen in die wagen - en man zagen ze er hongerig uit!"

  De politie voert nu een onderzoek naar de herkomst van de dieren. In tussentijd verblijven ze bij de politie waar ze dagelijks elk tien kilo vlees naar binnen werken.

  09:24 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  22-12-05

  Steeds meer mensen dumpen huisdier voor skivakantie

  Steeds meer honden belanden in de eindejaarsperiode in het dierenasiel nu een groeiend deel van de bevolking in de eindejaarsperiode op reis trekt. Veelgehoorde excuses zijn echtscheidingen of verhuizingen.

  "In een week hebben we 26 honden binnengkregen. Dat is meer dan in de zomer vakantie", aldus Eddy De Landstheer van het dierenasiel in het Gentse Citadelpark.

  11:26 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (5)

  Wandelaars nemen dood walvisje mee in Bredene

  Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen is op zoek naar de personen die vorige zondag een aangespoelde bruinvis meenamen van het strand in Bredene. De dode bruinvis - de kleinste walvisachtige uit de Noordzee - spoelde afgelopen zondag aan.

  Enkele strandbezoekers namen het dier mee en verklaarden aan omstanders dat ze de schedel wilden bewaren. De bruinvis is echter een strikt beschermde diersoort in België en het meenemen van gestrande kadavers is verboden.

  11:25 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

  21-12-05

  Zoo Antwerpen heeft met tijgervissen Europese primeur

  Sinds een tweetal weken heeft de Zoo van Antwerpen er een 20-tal Afrikaanse tijgervissen bij. Een Europese primeur luidt het, want de roofvissen zijn erg moeilijk te houden in gevangenschap en daardoor ook erg zeldzaam in andere dierentuinen.

  Tijgers van de Congolese rivier
  De Antwerpse tijgervissen werden in het begin van december door een gespecialiseerde groothandelaar overgebracht uit Azië. De woeste en vraatzuchtige roofvissen worden ook wel "Tijgers van de Congolese rivier" genoemd, want de zalmachtige en eileggende vis heeft een vlijmscherp gebit om 'u' tegen te zeggen. Bij geboorte zijn ze kleiner dan 1 centimeter, maar in de natuur kunnen ze tot één meter lang worden.

  "In Antwerpen zijn ze nog niet veel groter dan een paar centimeter." vertelt Ilse Segers, woordvoerster van de Zoo van Antwerpen. "Het wordt nog even afwachten welke lengte ze effectief in gevangenschap zullen halen."

  De verzorging van deze aparte vissoort belooft alvast een uitdaging te worden voor de verzorgers van het aquarium want de jonge dieren durven elkaar soms op te eten. "Nu krijgen ze kleine visjes zoals spiering en krill. Als ze elkaar niet uitmoorden zullen ze zo'n 8 jaar oud worden." aldus Segers.

  08:55 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Babypinguïn uit Engelse dierentuin gestolen

  De Britse politie heeft maandag de dieven van een babypinguïn opgeroepen hun buit zo snel mogelijk terug te geven. Het vier maanden oude beestje is zaterdag gestolen uit een dierentuin op het eiland Wight, ten zuiden van Engeland.

  De pinguïn, die een geluid maakt dat lijkt op het gebalk van een ezel, volgt een speciaal dieet en mag zijn ouders niet verlaten. De autoriteiten waarschuwden dat het beestje kan bijten als het bang is.

  08:53 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Meer dan 120 walvissen aangespoeld in Nieuw-Zeeland

  Vrijwilligers en natuurbeschermers proberen dinsdag het leven te redden van meer dan 120 walvissen die zijn aangespoeld op een strand in Nieuw Zeeland. De grienden kwamen dinsdagmiddag bij eb op het strand Puponga op het Zuidereiland terecht, zei een woordvoerder van de natuurbeschermers.

  De walvissen worden nat gehouden met water en natte lakens. Het is volgens de woordvoerder echter te gevaarlijk om de hulverleners 's nachts bij de walvissen te laten blijven. De hulpverleners hopen dat de walvissen bij vloed kunnen terugkeren naar zee.

  08:52 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Malariaonderzoek met menselijke proefkonijnen opgeschort

  De Braziliaanse Nationale Gezondheidsraad heeft afgelopen week woensdag een door de universiteit van Florida geleid malariaonderzoek opgeschort na klachten volgens welke bewoners van een geïsoleerde gemeenschap in de Amazonestaat Amap betaald werden om zich door malariamuggen te laten steken.

  Voedingspatronen
  Het onderzoek liep in Sao Raimundo da Porativa, Sao Joao en Santo Antonio, drie dorpen aan de rivier de Matapi in de noordelijke staat Amap en wilde de voedingspatronen van muggen in kaart brengen om aan de hand van die kennis malaria-epidemies beter te bestrijden.

  Volgens de Braziliaanse krant A Folha de Sao Paulo zouden deelnemers 20 reais (7 euro) gekregen hebben om zich een nacht aan muggensteken bloot te stellen. De Britse krant The Guardian citeert de plaatselijke openbare aanklager Haraldo Franco volgens wie de dorpelingen "gebruikt werden als lokaas voor de muggen en vervolgens proefkonijnen werden".

  In het formulier dat de deelnemers dienden te ondertekenen, stond onder meer dat hen zou gevraagd worden "als vrijwilliger 100 muggen te voeden op hun arm of been". Daarbij werd vermeld: "Het risico bestaat is dat u malaria opdoet" en "het staat u vrij uw toestemming te herzien".

  Ze zouden meer van die menselijke proefkonijnen moeten gebruiken. Zij beslissen tenslotte zelf of ze het willen, iets wat de dieren niet kunnen.
  De proeven zijn toch tenslotte voor het welzijn (???) van de mens en niet voor het dier. Laat de dieren dan met rust.

  08:50 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  19-12-05

  IJsberen verdrinken door smeltend poolijs

  IJsberen verdrinken doordat het poolijs smelt. De ijsschotsen van waaraf zij jagen, worden kleiner en komen zo ver uit elkaar te liggen dat de dieren vaak zeer ver in zee moeten zwemmen om aan voedsel te komen. Omdat zij daarvoor niet toegerust zijn, vallen zij ten prooi aan uitputting of onderkoeling of worden zij overspoeld door de golven. Onlangs hebben wetenschappers daarvoor het eerste concrete bewijs gevonden, meldde de Britse zondagskrant The Sunday Times.

  Amerikaanse onderzoekers vonden vier karkassen van ijsberen in een klein zeegebied voor de noordkust van Alaska, waar de temperatuur in de zomer sinds de jaren vijftig met 2 tot 3 graden Celsius is gestegen. De wetenschappers vermoeden dat de dieren gestorven zijn omdat zij veel te ver moesten zwemmen om aan voedsel te komen. IJsberen kunnen wel goed zwemmen, maar zij zijn gebouwd om dat vlak langs de kust te doen. Uit recent onderzoek is gebleken dat ijsberen soms wel zwemtochten van 60 mijl in open zee moeten maken om voedsel te vinden.

  Uit onderzoek van het Wereldnatuurfonds in Jakoetië in het noordoosten van Rusland is gebleken dat de ijsberen daar kannibalisme vertonen en andere ijsberen opeten als zij niet aan voldoende voedsel kunnen komen.

  08:02 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Man rijdt kangoeroe dood in Friesland

  Een 49-jarige automobilist heeft zaterdag nabij Oosterwolde in Friesland een kangoeroe aangereden. Het dier overleefde de botsing niet, aldus de politie, die niet weet waar de kangoeroe vandaan komt.

  De kangoeroe zat op de weg toen de man in zijn bestelwagen met aanhanger kwam aangereden en hem in zijn koplampen zag. De chauffeur kon een botsing niet meer vermijden. Het voertuig raakte licht beschadigd. De kangoeroe eindigde in de kadavarbak van een dierenarts.

  08:00 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Maandag zijn we met 6,5 miljard

  De wereldbevolking zal maandag de grens van 6,5 miljard bereiken. De baby die symbolisch de 6,5 miljardste aardbewoner wordt, heeft een kans van een op twee om in Azië te worden geboren.

  Het Franse Nationaal Demografisch instituut baseert zich op cijfers over de groei van de wereldbevolking van de Verenigde Naties. Deze cijfers zijn een gemiddelde en het is volgens een Franse woordvoerder mogelijk dat het getal van 6,5 miljard al eerder is bereikt, of misschien pas over enkele jaren wordt gehaald.

  Iedere dag worden er ongeveer 365.000 kinderen geboren, 57 procent van hen in Azië en 26 procent in Afrika. Europa (5 procent) en Noord-Amerika (3 procent) zijn verantwoordelijk voor slechts een klein deel van de aanwas.

  Niet moeilijk dat de temperatuur op aarde stijgt.

  07:57 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  15-12-05

  Ontsnapte olifant zorgt voor opschudding in Sint-Petersburg

  Een ontsnapte olifant is op dit moment aan het rondzwerven in de straten van Sint-Petersburg. In plaats van onmiddellijk in actie te schieten, houdt de Russische overheid zich echter bezig met de vraag wiens taak het is de tientonner te vangen.

  Het dier, dat door een onbekend Fins bedrijf doorheen Rusland getransporteerd werd, vernielde de wanden van de container waarin hij opgesloten zat en ging op de loop. Verschillende getuigen hebben de olifant intussen al opgemerkt, maar niemand durft een poging te ondernemen om de blauwe kolos gevangen te nemen. Vooralsnog blijft het een mysterie welke hulpdienst verantwoordelijk is voor ontsnapte olifanten.

  20:18 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Tsunami heeft onderwaterwereld niet beschadigd

  De verwoestende tsunami van vorig jaar heeft de dierenwereld in de Indische Oceaan zo goed als ongemoeid gelaten. Een onderwaterexpeditie voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra vond maar op één plek, op 4000 meter diepte, een gebied zonder zeeleven. Dat blijkt uit een jaarlijks VN-onderzoek. De vloedgolven hadden wel enorme gevolgen voor de kusten rond de oceaan. Het natuurgeweld kostte van Indonesië tot de Afrikaanse oostkust meer dan 230.000 mensen het leven.

  Het rapport meldt verder de vondst van nieuwe inktvissen en zeekomkommers in het midden van de noordelijke Atlantische Oceaan. Tonijn blijkt volgens wetenschappers de nieuwe jetsetter van de onderwaterwereld. Een met een chip uitgeruste tonijn, die via de satelliet werd gevolgd, heeft in slechts 600 dagen drie keer de Grote Oceaan doorkruist. Een andere bijzondere vondst was die van roofzuchtige zwammen, die kleine zeediertjes verorberen. De telling van vissen en andere zeedieren begon in het jaar 2000 en duurt nog tot en met 2010.

  05:41 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Leeuw bijt vrouw die over hek klimt

  Een leeuw uit de dierentuin in Melbourne, in Australië, heeft de vingertop van een vrouw afgebeten. De vrouw wilde immers een bloempje plukken en klom daarvoor over de omheining rond de leeuwenkooi.

  Bloem plukken
  De vrouw klom over het hoge veiligheidshek, dat dient als buffer. Er is ongeveer één meter ruimte tussen de omheining van de leeuwenkooi en het hoge hek. Ze wilde naar eigen zeggen een bloem plukken in het gedeelte tussen de twee hekken, toen de leeuw haar beet. De vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht.

  Elektrisch hek
  Het is het tweede incident in evenveel maanden in de zoo. In november kroop een negenjarig jongetje onder het hek van de Perzische luipaarden. Hij kreeg een klauw van de grote kat, en moest een operatie ondergaan.

  Woordvoerster van de zoo Judith Henke blijft het verbazend vinden dat bezoekers zich niets schijnen aan te trekken van omheiningen en kooien. Niettemin zal de directie rondom enkele kooien een elektrische omheining plaatsen, om mensen én dieren op een afstand te houden.

  05:08 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

  Japanners willen woestijn bebossen door boomwortels te verlengen

  Japanse onderzoekers hebben dinsdag bevestigd dat ze een methode hebben ontwikkeld om de groei van plantenwortels te verdrievoudigen. Die techniek moet toelaten om woestijnachtige zones te bebossen.

  Hardheid van zon
  De methode is gebaseerd op de precieze controle van de hardheid van de zon, de temperatuur en de voedingsstoffen. De techniek zal worden toegepast in Saoedi-Arabië, waar een groeicentrum voor planten zal worden ingericht in 2006. Dat heeft de groep Mistubishi Heavy Industries, die de techniek op punt stelde, bekendgemaakt.

  Sojascheuten
  De techniek, die voorlopig alleen in een laboratorium werd getest, zorgde ervoor dat wortels van sojascheuten tot 38 centimeter groeiden op een week tijd, tegenover 8 centimeter in normale omstandigheden. De groeisnelheid van de wortels is gemiddeld genomen ongeveer drie keer groter dan normaal, bevestigde Mitsubishi Heavy.

  Overlevingskansen vergroten
  De methode bleek ook te werken op de zwarte den, die verwant is aan het soort boom die de groep in de Saoedische woestijn wil planten. Dankzij hun langere wortels kunnen de bomen water dat diep in de grond zit opvangen en zo hun overlevingskansen vergroten. "Simulaties hebben aangetoond dat een bepaalde graad van bebossing zou helpen voor de vorming van wolken, die dan voor regenval zorgen in de regio's rond de Rode Zee", aldus Mitsubishi Heavy in een mededeling.

  05:04 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Honden kunnen lachen

  Altijd al willen weten wat het betekent als een hond opgewonden hijgt terwijl hij speelt, of terwijl hij wacht tot hij wordt uitgelaten? Een Amerikaanse dierendeskundige denkt het antwoord te hebben gevonden: de hond lacht.

  Waar of niet, het geluid heeft in ieder geval een rustgevende uitwerking op soortgenoten. Onderzoekster Patricia Simonet van Northcentral University in Prescott, Arizona, is erachter gekomen dat blaffende honden in een kennel binnen een minuut stilvallen als ze door luidsprekers opgetogen hondengehijg (oftewel, hondengelach) te horen krijgen.

  05:03 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  10-12-05

  200 euro boete voor dode mus Domino Day

  In Nederland moet de schutter die bij de voorbereiding van Domino Day een mus afschoot een boete ophoesten van 200 euro. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdaggemeld. Volgens justitie heeft de man de Flora- en faunawet overtreden door een inheemse beschermde vogel dood te schieten.

  Het vogeltje werd afgeschoten in het Frisian Expo Center (FEC) waar de voorbereidingen plaatshadden voor de wereldrecordpoging dominostenen omgooien. Het diertje gooide 23.000 stenen om. Met een luchtbuks werd de mus afgeschoten door de medewerker van een bedrijf dat door de organisator van het evenement was ingehuurd.

  "Bij het vaststellen van de transactie heeft het OM, gelet op de geldende richtlijnen, mede rekening gehouden met de professionaliteit van het bedrijf", zo liet justitie weten. "Het bedrijf had vanuit die professionaliteit beter moeten weten en dienovereenkomstig moeten handelen". Als de schutter de boete betaalt, ziet het OM af van verdere strafvervolging.

  00:13 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Noordpool verplaatst zich richting Siberië

  De Noordpool verplaatst zich in zo'n hoog tempo zuidwaarts, dat het magnetische noorden zich over vijftig jaar mogelijk in Siberië bevindt. Dat hebben geologen en meteorologen donderdag gezegd op een congres in het Amerikaanse San Francisco.

  De wetenschappers vermoeden dat de poolmigratie een natuurlijk fenomeen is. De Noord- en Zuidpool zijn zelden stabiel, maar de Noordpool beweegt de laatste jaren veel sneller dan normaal. Uit metingen is gebleken dat het magnetische veld rond de aarde in vergelijking met 150 jaar geleden 10 procent zwakker is. In dezelfde periode heeft de Noordpool zich ruim 1.100 kilometer naar het zuiden verplaatst.

  Door de geschiedenis heen is het volgens wetenschappers verscheidene malen voorgekomen dat de Noord- en Zuidpool van plaats wisselen. Voor het laatst gebeurde dat 780.000 jaar geleden.

  00:11 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Steeds meer rendieren in Groenland

  Het aantal rendieren in Groenland is de laatste tijd dermate gestegen dat er gevaar dreigt voor de natuurlijke habitat van het eiland. Op termijn brengt de overbevolking indirect zelfs de overlevingskansen van de rendieren in het gedrang, blijkt uit een vrijdag bekendgemaakt rapport.

  125.000 rendieren
  Groenland is 's werelds grootste eiland en maakt deel uit van Denemarken, zij het met een grote mate van zelfbestuur. Wetenschappers deden een telling van de rendierenpopulatie in een regio in westelijk Groenland. In de regio, die ongeveer even groot is als Denemarken, werden 125.000 rendieren geteld. Dat is een stijging van 25 procent tegenover 2000.

  Hongerdood
  "Op een bepaald moment zullen de dieren niet meer over genoeg grasland beschikken om te grazen en zullen velen onder hen een hongerdood sterven", zo vertelde Mads Brinck Lillelund van de Groenlandse milieubescherming.

  Maatregelen om de populatie onder controle te houden waren totnogtoe niet doeltreffend. Volgens wetenschappers moeten jaarlijks 100.000 dieren gedood worden om de populatie op het juiste peil te houden. Op dit ogenblik worden jaarlijks ongeveer 30.000 rendieren gedood.

  00:10 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  08-12-05

  Jongen bijt hoofd van gekko af voor weddenschap

  Een jongen van 19 zit in de cel omdat hij voor een weddenschap het hoofd had afgebeten van een gekko. Derrick Ford uit Orange County in de staat New York was met een maat een weddenschap aangegaan.

  Als hij het hoofd van de gekko (een familie van de hagedissen) afbeet, kreeg hij 10 dollar. En dat deed hij. Verbaasde getuigen waarschuwden de politie. De jongen werd opgepakt en is aangeklaagd voor dierenmishandeling. Hij zit in de cel en bleek ook zijn proeftijd te schenden.

  06:15 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)