23-12-05

België na Denemarken grootste uitvoerder kerstbomen

In 2004 voerde België voor 5 miljoen euro kerstbomen in de Europese Unie uit. Daarmee komt het op de tweede plaats als grootste Europese uitvoerder. Denemarken staat met 44 miljoen euro afgetekend en ongrijpbaar op de eerste plaats. Dat blijkt uit een speciaal "kerstbericht" van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek.

Prullaria
Kerstbomen worden vooral naar Duitsland uitgevoerd. In 2004 voerden de Duitsers voor 26 miljoen euro dennenbomen in. Dat is aanzienlijk meer dan Groot-Brittannië (9 miljoen) en Frankrijk (8 miljoen). Beide landen komen op de tweede en derde plaats. Volgens Eurostat slaan de typische kerstaankopen op veel meer dan alleen kerstbomen. Er zijn de elektrische guirlandes, goed voor een invoer van 220 miljoen euro in 2004, maar ook alle soorten bollen, ballen, kaarsen, ossen, ezels, schapen en andere kleurrijke prullaria. De hele Europese Unie voerde in 2004 voor 600 miljoen euro kerstkitsch in.

Glitter uit China
Uitgerekend de "nuchtere" Britten zijn er op verzot en sleepten in 2004 voor 226 miljoen euro kerstprullen van buiten de EU aan. Duitsland kwam met 115 miljoen euro op de tweede plaats en Italië met 108 miljoen op de derde plaats. Zoals destijds de drie wijzen komt al die kerstglitter bijna volledig uit het Oosten. Uit China dus. Het communistische geleide land met de daverende vrije markt neemt ook het grootste deel van de Europese invoer van speelgoed voor zijn rekening. In 2004 was dat 81 procent van de totale EU-invoer van 4,8 miljard euro.

Schuimwijn
Schuimwijn, nog zo'n product waarvan de verkoop in de kerstperiode vrolijk opborrelt, is dan weer een sterk Europees uitvoerproduct. Goed voor een export van 970 miljoen euro in 2004. Frankrijk pikt hier veruit het grootste deel van binnen: 740 miljoen euro. Dan komen Italie 110 miljoen en Spanje 70 miljoen euro.

09:26 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.