21-12-05

Malariaonderzoek met menselijke proefkonijnen opgeschort

De Braziliaanse Nationale Gezondheidsraad heeft afgelopen week woensdag een door de universiteit van Florida geleid malariaonderzoek opgeschort na klachten volgens welke bewoners van een geïsoleerde gemeenschap in de Amazonestaat Amap betaald werden om zich door malariamuggen te laten steken.

Voedingspatronen
Het onderzoek liep in Sao Raimundo da Porativa, Sao Joao en Santo Antonio, drie dorpen aan de rivier de Matapi in de noordelijke staat Amap en wilde de voedingspatronen van muggen in kaart brengen om aan de hand van die kennis malaria-epidemies beter te bestrijden.

Volgens de Braziliaanse krant A Folha de Sao Paulo zouden deelnemers 20 reais (7 euro) gekregen hebben om zich een nacht aan muggensteken bloot te stellen. De Britse krant The Guardian citeert de plaatselijke openbare aanklager Haraldo Franco volgens wie de dorpelingen "gebruikt werden als lokaas voor de muggen en vervolgens proefkonijnen werden".

In het formulier dat de deelnemers dienden te ondertekenen, stond onder meer dat hen zou gevraagd worden "als vrijwilliger 100 muggen te voeden op hun arm of been". Daarbij werd vermeld: "Het risico bestaat is dat u malaria opdoet" en "het staat u vrij uw toestemming te herzien".

Ze zouden meer van die menselijke proefkonijnen moeten gebruiken. Zij beslissen tenslotte zelf of ze het willen, iets wat de dieren niet kunnen.
De proeven zijn toch tenslotte voor het welzijn (???) van de mens en niet voor het dier. Laat de dieren dan met rust.

08:50 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.