15-12-05

Japanners willen woestijn bebossen door boomwortels te verlengen

Japanse onderzoekers hebben dinsdag bevestigd dat ze een methode hebben ontwikkeld om de groei van plantenwortels te verdrievoudigen. Die techniek moet toelaten om woestijnachtige zones te bebossen.

Hardheid van zon
De methode is gebaseerd op de precieze controle van de hardheid van de zon, de temperatuur en de voedingsstoffen. De techniek zal worden toegepast in Saoedi-Arabië, waar een groeicentrum voor planten zal worden ingericht in 2006. Dat heeft de groep Mistubishi Heavy Industries, die de techniek op punt stelde, bekendgemaakt.

Sojascheuten
De techniek, die voorlopig alleen in een laboratorium werd getest, zorgde ervoor dat wortels van sojascheuten tot 38 centimeter groeiden op een week tijd, tegenover 8 centimeter in normale omstandigheden. De groeisnelheid van de wortels is gemiddeld genomen ongeveer drie keer groter dan normaal, bevestigde Mitsubishi Heavy.

Overlevingskansen vergroten
De methode bleek ook te werken op de zwarte den, die verwant is aan het soort boom die de groep in de Saoedische woestijn wil planten. Dankzij hun langere wortels kunnen de bomen water dat diep in de grond zit opvangen en zo hun overlevingskansen vergroten. "Simulaties hebben aangetoond dat een bepaalde graad van bebossing zou helpen voor de vorming van wolken, die dan voor regenval zorgen in de regio's rond de Rode Zee", aldus Mitsubishi Heavy in een mededeling.

05:04 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.