05-12-05

Koeien moeten met nieuw dieet minder winden laten

Er is een nieuw wapen in de strijd tegen de klimaatsverandering van de aarde, zo meldt de Sunday Times. Koeien moeten anders gaan eten, zodat ze minder winden laten. Die bevatten immers methaangas en dat draagt bij tot de opwarming van onze planeet.

Tot nu toe werden auto's, energiecentrales en fabrieken met de vinger gewezen wanneer het hete hangijzer van de klimaatswijziging ter sprake kwam, omdat ze fossiele brandstof gebruiken en dus kooldioxide de lucht in stuwen.

Veeteelt nieuwe zondebok
Maar nu is een nieuwe zondebok ontdekt: de veeteelt. Koeien laten behoorlijke hoeveelheden methaangas los aangezien er niet minder dan 1,4 miljard koeien op aarde zijn die elk dagelijks zo'n 500 liter methaan produceren.

In het Verenigd Koninkrijk is Schotland hét koeiengebied bij uitstek, de dieren zorgen er voor bijna de helft van de totale methaanuitstoot. Logisch dus dat het wetenschappers verbonden aan het Rowett Research Institute in het Schotse Aberdeen zijn, die op zoek gingen naar manieren om de uitstoot van methaangas te beperken.

Indrukwekkende afname
De wetenschappers zijn in hun opzet geslaagd. Door de koeien een ander dieet te geven, hebben zij de 'winderigheid' die gassen losmaakt drastisch verminderd. Dat gebeurde door aan het traditionele koeienvoedsel een mengsel toe te voegen van organische suikers en een in het eigen labo ontwikkelde bacterie. Met als gevolg, zo zegt bioloog John Wallace "dat in sommige experimenten de uitstoot van methaan met een indrukwekkende 70 procent is afgenomen".

Niet alleen het milieu vaart hier wel bij, ook de boeren kunnen tevreden zijn. Want het gedrag van de koeien kost hen veel geld, aangezien de productie van methaangas in plaats van melk of rundsvlees betekent dat zo'n 10 procent van het veevoeder letterlijk in lucht opgaat.

Is gemakkelijk gezegd dat de dieren weer de oorzaak zijn van het broeikas effect.
We zullen maar over de "BEESTEN" zwijgen zeker?

12:44 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

... Hebben die onderzoekers werkelijk niks beters te doen?

Gepost door: Unagi | 06-12-05

De commentaren zijn gesloten.