30-11-05

Help onze vogels in de winter!

’s Winters geraken vogels immers moeilijk aan voedsel, terwijl ze dan juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Insecten zijn grotendeels verdwenen, bessen vaak al op en regen en sneeuw maken het de zaadeters moeilijk om bij hun voedsel te komen.

Het bijvoederen van vogels in de winter is bij veel mensen dan ook een populaire bezigheid. Niet alleen helpt u de vogels om barre tijden door te komen, u krijgt er een schitterend schouwspel voor terug! Vogels die vaak verscholen blijven of in een flits voorbij vliegen, laten zich nu gemakkelijk bekijken. Natuurpunt Antwerpen Noord geeft u graag een aantal handige tips.

Zuiver biologisch gezien hoeft u vogels eigenlijk niet bij te voederen. Toch zijn er een aantal redenen waarom Natuurpunt Antwerpen Noord adviseert om tuinvogels in barre tijden te voeren. Allereerst verteren vogels bij strenge vorst snel hun vetreserves om hun hoge lichaamstemperatuur van zo’n 40° te behouden. Een winterkoninkje kan in een koude winternacht wel 10% van zijn lichaamsgewicht verliezen! De dagen zijn ook kort, waardoor er weinig tijd is om voedsel te zoeken.

Bovendien is het natuurlijke voedselaanbod van vogels de voorbije decennia sterk afgenomen door verstedelijking, industrialisering en intensivering van de landbouw. Allemaal redenen om het de vogels iets makkelijker te maken.

Daar komt bij dat het een bijzonder leuke manier is om uw tuinvogels beter te bekijken. Geniet van het spektakel van de vogels in uw tuin!

Tips voor het voederen

 • Voederen kan al vanaf november (bijvoorbeeld met zaden), maar het is pas echt nodig als het langdurig slecht weer is.
 • Voeder niet teveel tegelijk en liefst ‘s ochtends (na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt) en tegen het einde van de middag (zo kunnen ze de nacht doorkomen). Overdadig voederen kan muizen en ratten aantrekken.
 • Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt. In de kaas en het brood dat u voedert zit al meer dan genoeg zout.
 • Voeder zeker geen margarine of boter, die werken als laxeermiddel.
 • Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, voedert u best als geheel en niet in kleine stukjes.
 • 23:14 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Schildpad met twee hoofden nieuwste attractie in Chili

  Een tweehoofdige babyschildpad is de nieuwste attractie in het serpentarium van Santiago (Chili). Dierenarts Federico Errazuriz is trots op zijn twee nieuwste aanwinsten Don Quichote en Sancho. "In elk van de twee hoofdjes zit een apart brein. Maar het is duidelijk dat de linkerkant, Don Quichote dus, sterker is en zijn tegenhanger domineert", aldus Errazuriz.

  Volgens de dierenarts verkeert de schildpad voor de rest in perfecte conditie en zal ze zonder ongelukken tot 15 jaar oud kunnen worden.

  18:24 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  29-11-05

  Zeehondenjachtseizoen officieel geopend

  Op 15 november is het officiële jachtseizoen in Canada geopend.

  De komende paar maanden zullen echter niet veel zeehonden worden gedood. Het gaat eigenlijk meer om dieren die gejaagd wordt voor 'eigen gebruik'. Hiervoor heeft men een speciale 'personal use' vergunning nodig. Er wordt dan ook voorlopig uitsluitend op volwassen dieren gejaagd.

  Pas aan het eind van maart 2006 zal alles losbarsten. Dan begint de commerciële massaslachting van deze zeezoogdieren.
  De Canadese regering moet nog bepalen hoeveel zeehonden er dit seizoen gedood mogen worden. Tussen nu en de ‘losbarsting’ zal dit bekend worden gemaakt.

  Lees meer over de zeehondenjacht in Jo’s weblog op Stop De Knuppels

  18:49 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

  Voorbereidingen

  Filmbeelden gemaakt door de HSUS, een dag voor de start van de zeehondenjacht.
  Met commentaar in het engels.

  18:46 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Is er een verschil?

  Actiefilmpje 'stop de knuppels'.
  In dit filmpje van Peta (People for the ethical treatment of Animals) geen bloederige beelden van zeehondjes die doodgeknuppeld worden.
  Maar het stemt wel tot nadenken over wat we de zeehondjes aandoen.

  18:42 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Ook apen hebben dialecten

  Apen hebben net als mensen verschillende dialecten. Daar zijn Japanse onderzoekers achter gekomen. De wetenschappers kwamen tot de vaststelling dat apen verschillende registers van kreten hebben naargelang de plaats waar ze wonen.

  De resultaten van het onderzoek, het eerste in zijn soort, worden begin december gepubliceerd in een Duits ethologisch tijdschrift. "De verschillen tussen de apenkreten zijn vergelijkbaar met menselijke dialecten", bevestigt Nobuo Masataka, professor ethologie aan het instituut voor Primatenonderzoek van de universiteit van Kyoto.

  Stemtimbre van twee groepen apen onderzocht
  De wetenschappers onderzochten tussen 1990 en 2000 het stemtimbre van twee groepen apen van dezelfde primatensoort: de makaak van Yakushima (ook de Macaca fuscata yakui).

  De eerste groep bestond uit 23 apen die op het eiland Yakushima in het zuiden van Japan woonden. De tweede groep, 30 apen, behoorde tot dezelfde stam, maar migreerde in 1956 naar het centrum van Japan.

  Veel hogere frequentie
  Het onderzoek toonde aan dat de frequentie van de tonen van de apen die in Yakushima verbleven veel hoger lag, zowat 110 hertz, dan die van de apen die migreerden. Volgens de onderzoekers kan dat verschil worden verklaard door het verschil in omgeving. In Yakushima zijn de bomen hoger en houden ze het geluid tegen, waardoor de apen hun toon wel moeten verhogen.

  "In het centrum daarentegen zijn de bomen lager, waardoor ze die moeite niet hoeven te doen. Elke groep past zijn accent aan aan de omgeving", concludeert de professor. De studie, die suggereert dat verschillen tussen stemmen niet genetisch bepaald zijn, kan ook voor de menselijke taal voor nieuwe gegevens zorgen.

  16:09 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Het bewijs

  Dat wij te kampen hebben met de opwarming van de aarde, is algemeen geweten.

  Het bewijs is terug te vinden op de afbeelding

  16:08 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  28-11-05

  Nederland weer echt kikkerland

  Nederland wordt steeds meer een echt kikkerland. Tegen de mondiale achteruitgang van deze amfibieënpopulaties is het aantal kikkers en padden in Nederland sinds 1997 juist gegroeid. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Volgens de onderzoekers is deze groei het gevolg van goed natuurbeleid. "Beschermingsmaatregelen, verbeteringen van de waterkwaliteit en de aanleg van poelen werpen hun vruchten af." Het statistiekbureau vergeleek voor het onderzoek cijfers over de kikker- en paddenaantallen van 1997 tot en met 2004.

  De boomkikkers profiteren het meest van de zorg van natuurbeschermers en -beheerders. Hun aantal groeit met 20 procent per jaar en is sinds 1997 verviervoudigd. Ook bruine en groene kikkers, die algemeen veel voorkomen, zijn er steeds meer: hun aantallen nemen met 6 procent en 4 procent per jaar toe. De poelkikker en heikikker, die beide op de zandgronden voorkomen, wisten niet of amper te profiteren van de extra maatregelen.

  Ook meer padden
  Nederland herbergt tevens steeds meer padden. Het aantal gewone padden groeit met 3,5 procent per jaar. De geelbuikvuurpad, die wereldwijd ernstig bedreigd is, gaat het beter. Deze amfibiesoort leeft in vijf Nederlands-Limburgse groeven en groeit in aantal jaarlijks met 11 procent. "Door de lage aantallen dieren op een zeer beperkt aantal locaties blijft deze soort erg kwetsbaar", benadrukken de CBS-onderzoekers wel.

  Over andere Nederlandse paddensoorten als de vroedmeesterpad, de knoflookpad en de rugstreeppad heeft het statistiekbureau nog te weinig cijfers om ontwikkelingen te kunnen beoordelen.

  Goed voor die diertjes want "puiten" zijn daar steeds geweest.

  17:23 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Leeuw en twee papegaaien gekidnapt uit dierentuin Gaza

  Met een gewaagde overval hebben gewapende mannen een leeuw ontvoerd uit de dierentuin van Gaza. De directie heeft zondag volgens Palestijnse media 1.000 dollar geboden voor de terugkeer van de leeuw en twee witte Arabisch-sprekende papegaaien die tijdens de half uur durende overval ook werden meegenomen.

  De gemaskerde mannen gooiden een deken over het hoofd van de leeuw en probeerden ook een tweede exemplaar mee te nemen. Dat mislukte, vermoedelijk omdat het dier te sterk was.

  De diefstal vond twee weken geleden al plaats, maar werd stil gehouden om de politie kans te geven de overvallers te vinden.

  Palestijnse media speculeren dat de leeuw is meegenomen door een criminele bende. Die zouden het dier gebruiken als trofee om hun macht te tonen.

  09:58 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Paul McCartney boycot ‘hondenfolterend’ China

  Paul McCartney, die al vaker blijk gaf van een goede inborst, heeft een nieuwe campagne ontketend. De ex-Beatle pleit namelijk voor een boycot van China, omwille van de manier waarop honden en katten daar worden mishandeld en worden gedood voor hun vacht.

  Doodgeslagen
  Macca, wiens overleden vrouw Linda een fervent vegetariër was, ontstak in woede nadat hij op de BBC een film had gezien, gemaakt voor een Britse dierenrechtenorganisatie. Daarin was te zien hoe dieren worden gefolterd en gedood op een beestenmarkt in Guangzhou, in het zuiden van China. De inderdaad gruwelijke beelden tonen hoe honden vanaf een vrachtwagen op straat worden gegooid, vervolgens met lange tangen worden opgepakt en over een hek worden gegooid waarna ze dan werden doodgeslagen en gevild.

  Katten leven koken
  Ook wordt getoond hoe katten in een zak worden gestopt, en dan in een vat kokend water belanden. "Dit zijn walgelijke, zieke mensen", aldus sir Paul en zijn vrouw Heather. Ze lieten het niet bij die verontwaardigde uitspraak. McCartney kondigde aan nooit in China te zullen optreden en de Olympische Spelen van 2008 in Peking niet te zullen bezoeken. Hij riep op tot een boycot tegen het Aziatische land dat westerse zakenkringen juist proberen gunstig te stemmen.

  09:57 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  27-11-05

  Bomen lopen meer kans op schimmels

  De hevige sneeuwval van de voorbije nacht kan ook dramatische gevolgen hebben voor de bomen in ons land, zo zeggen deskundigen. De lange "nazomer" heeft ervoor gezorgd dat veel bomen nog bladeren dragen en dat ze bijgevolg nog niet zijn aangepast aan het winterweer. Afgelopen nacht moesten de bomen niet alleen het gewicht van die bladeren dragen, maar kregen ze er ook nog een pak sneeuw bovenop waardoor er veel takken zijn afgeknakt. "Je kan die plaatsen waar de takken zijn afgebroken vergelijken met open wonden bij de mens. Als die niet verzorgd worden, kunnen die ontstoken geraken", zegt Rik De Vreese van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen.

  Afgebroken takken afsnijden
  Voor de bomen betekenen die open wonden dat er veel meer schimmels de kans zullen krijgen om de stam binnen te dringen. Wat het effect van die schimmels is, is afhankelijk van het soort boom. "Maar sommige bomen zullen bijvoorbeeld na verloop van tijd spontaan kunnen omvallen omdat de stam helemaal is aangetast door de schimmels", aldus de deskundige. Om de schimmels in te dijken, zouden in theorie alle afgebroken takken netjes moeten afgesneden worden. Maar dat is nu onbegonnen werk, meent De Vreese.

  Economische schade
  Als het volgende week blijft vriezen, is dat voor de bomen in principe goed nieuws want dan zijn de schimmels minder actief. Als het daarentegen vochtig weer wordt, kunnen de schimmels veel actiever toeslaan. Naast de schimmels, kan het vroege winterweer ook economische schade aanrichten. "Bomen met afgeknakte takken kunnen niet meer rechtgroeien. En een kromme boom is niet meer bruikbaar in houtzagerijen", aldus De Vreese.

  Vrij uitzonderlijk
  Dit fenomeen, dat veroorzaakt wordt door een lange nazomer en een vroege winter, is vrij uitzonderlijk voor onze gebieden. "Het komt vaker voor in Midden-Europa, in landen zoals Oostenrijk en Duitsland, maar dan na de winter. Als daar de lente start, maar de winter nog een laatste offensief inzet, zie je bij de bomen hetzelfde fenomeen als je vandaag bij onze bomen ziet", aldus nog de expert.

  05:16 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  25-11-05

  Zingende ijsberg ontdekt

  Wetenschappers die in Antarctica onderzoek doen naar aardbevingen en andere seismische verschijnselen, denken een "zingende" ijsberg te hebben ontdekt. Zij maken hun ontdekking wereldkundig in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

  De ijsberg brengt zeer lage tonen voort, die met het menselijk oor niet zijn waar te nemen. Versneld afgespeeld klinkt de ijsmassa echter als een zwerm bijen of een orkest dat aan het inspelen is.

  De ijsberg van vijftig bij twintig kilometer schuurt langzaam langs een onder water gelegen landmassa. Water wordt met hoge snelheid door de gletsjerspleten gejaagd, waardoor de ultralage tonen ontstaan, aldus de onderzoekers.

  16:47 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Duitse vrouw heeft 263 honden in huis

  De Duitse autoriteiten hebben donderdag ingegrepen bij een vrouw die in haar woning 263 honden hield. Ze haalde de zwerfhonden uit heel Europa en bood ze onderdak in haar huis en tuin in de West-Duitse stad Duisburg.

  "Het was onvoorstelbaar. Het stonk een uur in de wind"', zei een gemeentewoordvoerder. De meeste honden waren half wild. Vakantiegangers pikten de zwerfhonden op en brachten die naar de Duisburgse. De vrouw wordt aangeklaagd wegens dierenmishandeling.

  16:46 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  VN stelt dat dolfijn met uitsterven bedreigd is

  Uit een nieuw onderzoek van de Verenigde Naties (VN) blijkt dat maar liefst zeventig procent van alle dolfijnen en andere kleine walvisachtigen het risico loopt om als bijvangst gedood te worden. De VN roept op tot verregaande maatregelen om de zoogdieren te beschermen. Andere doodsoorzaken zijn het opzettelijk vangen, vervuiling, het vernietigen van de leefomgeving en militaire sonarapparatuur. Uit een studie van twee jaar geleden bleek al dat dagelijks achthonderd dolfijnen verstrikt raken in visnetten en daardoor de dood vinden.

  Het VN-milieuprogramma (UNEP) wil dat de bestaande berschermde status van de dieren verbeterd wordt voor minstens acht verschillende dolfijnsoorten. De Ganges rivierdolfijn, de Atlantische gevlekte dolfijn, de noordelijke gladde dolfijn en minstens vijf andere soorten moeten op de lijst van meest bedreigde diersoorten worden geplaatst. Voor zeven andere soorten moeten nieuwe beschermingsmaatregelen worden ontwikkeld.

  Volgens Mark Simmond, wetenschappelijk directeur van het walvis en dolfijnen beschermingsprogramma, wordt de ware schaal van de slachting onderschat door het VN-onderzoek: "In de berekening worden alleen de cijfers meegenomen waar concrete bewijzen voor zijn. En het is lastig om bewijzen te vinden. Van sommige soorten weten we simpelweg te weinig. Maar van andere soorten weten we meer dan genoeg. We weten bijvoorbeeld dat alle rivierdolfijnen worden bedreigd. Ik durf te stellen dat de volgende soort die uitsterft, een rivierdolfijnensoort is".

  04:55 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Een op tien kerstbomen is gestolen

  Kerstbomen zijn duur en worden steeds vaker een doelwit van dieven. Volgens Bart Boeraeve van het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers neemt het fenomen de laatste twee jaar toe. Naar schatting drie- tot vierhonderdduizend kerstbomen verdwijnen in aanloop naar feesten, goed voor een waarde van meer dan 10 miljoen euro.

  04:54 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

  Roemeense stad vreest uileninvasie

  De inwoners van de Roemeense stad Suceava vrezen een uileninvasie. De afgelopen weken hebben zich honderden uilen genesteld in de bomen van de stad. Uilen zijn in Roemenië een voorbode van slecht nieuws.

  Elke bewoner van een huis dat nabij een uilennest ligt, mag voor zijn leven vrezen. Inwoners telden niet minder dan 70 uilen in een boom nabij het huis van de plaatselijke prefect. Waarom de uilen massaal in de stad zijn neergestreken, blijft een raadsel. De vriestemperaturen zouden de uilen de bossen doen verlaten. In de stad vinden ze makkelijker voedsel.

  04:54 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Olifant belandt onder trein in India

  Een Aziatische olifant is donderdag om het leven gekomen toen hij in de Indiase deelstaat Assam werd aangereden door een trein. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

  De olifant, een 40-jarig mannetje, maakte deel uit van een horde van rond de zeventien olifanten die de spoorweg overstak. Het dier werd een eind door de trein meegesleurd. In de trein raakte niemand gewond. Het ongeval gebeurde in een dichtbegroeid bos. De voorbije drie jaar zijn in Assam meer dan 50 olifanten aangereden door treinen die door het gebied reden.

  In Assam leven naar schatting 5.000 Aziatische olifanten in het wild, de helft van de totale Indiase olifantenpopulatie.

  04:52 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  23-11-05

  Genetisch gemanipuleerde erwt veroorzaakt allergie bij muizen

  Een project dat al een decennium loopt om genetisch gemanipuleerde erwten te ontwikkelen met een resistentie tegen ongedierte, is opgegeven nadat bij tests is gebleken dat muizen er schade van ondervonden. Dat heeft het populair-wetenschappelijk blad New Scientist op zijn website gemeld.

  Het onderzoek draait rond de doperwt (pisum sativum) die te lijden kan krijgen van de erwtenkever. Het diertje kan hele oogsten vernietigen.

  Onderzoekers van de CSIRO Plant Industry hadden gehoopt de doperwten resistent tegen de kever te maken door het eiwit alpha-amylase inhibator-1 eraan toe te voegen. De gewone erwt (phaseolus vulgaris) bevat dit eiwit. Het verhindert de activiteit van alpha-amylase, een enzyme dat de erwtenkevers gebruiken om zetmeel te degusteren.

  Bijna volledige resistentie
  De redenering luidde dan ook dat de diertjes zouden sterven door het eiwit op te eten en aldus geen grote schade meer aan de oogst zouden toebrengen. Testen toonden effectief aan dat genetisch gewijzigde dorperwten bijna helemaal resistent waren aan de erwtenkevers.

  Daarop werd onderzocht of er ongewenste neveneffecten zouden kunnen ontstaan bij muizen die de gewijzigde doperwt aten. Het antwoord was ja. Zij ontwikkelden specifieke anti-lichamen op het eiwit.

  Knaagdieren die daarop via een injectie het gezuiverde eiwit in het bloed kregen ingespoten, vertoonden een hypergevoelige allergische reactie op de huid. Zij die het hadden ingeademd, vertoonden milde longschade. Het effect was hetzelfde, of de erwt nu gekookt was of niet.

  Moleculaire structuur licht veranderd?
  De mogelijke verklaring is dat de moleculaire structuur van het eiwit lichtjes was veranderd nadat het in de doperwt was geplaatst. En dat zou volgens de onderzoekers dan weer te maken hebben met de manier waarop beide planten eiwitten aanmaken.

  Paul Foster van de Australische Nationale Universiteit in Canberra sluit niet uit dat ook bij andere planten met andere genen verschillen in de eiwitsynthese kunnen optreden. "Elk nieuw genetisch gemanipuleerd voedsel dient dus zorgvuldig te worden geëvalueerd op potentiële effecten voor de gezondheid", luidt het.

  03:33 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

  Zwaardvis doodt Maleisische visser

  In Maleisië is een visser overleden na een aanval van een zwaardvis. De vis sprong op uit het water en doorboorde het rechteroog van de 39-jarige Adnan Walid.

  De dertig centimeter lange vis miste de pupil van de onfortuinlijke visser maar de bek drong wel door tot zijn hersenen, meldde de krant The Malay Mail.

  De 39-jarige visser uit het noordwesten van Maleisië wist de bek nog uit zijn oog te trekken, maar een punt bleef achter. Hij overleed in het ziekenhuis

  03:30 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Lelijkste (?) hond is dood

  De lelijkste hond van de wereld is gestorven. Sam kreeg drie keer de titel. Hij is net geen vijftien geworden, meldt zijn baasje Susie Lockheed.

  Merchandising
  De hond werd in 2003 voor het eerst in Californië verkozen tot lelijkste hond van de wereld en werd nadien ook echt wereldberoemd. Susie Lockheed reisde met het haarloze beest de halve wereld af. Hij maakte een radio-optreden in Nieuw-Zeeland, televisieverschijning in Japan en trad samen met miljardair Donald Trump op in een praatshow voor tv. Lockheed verdiende ook via de online verkoop van gadgets een aardige cent met het beest.

  03:29 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Europa zal opheffing ophokplicht niet toelaten

  De ophokplicht in België zal meer dan waarschijnlijk niet kunnen worden ingetrokken in december, zoals eerder aangekondigd in verschillende media. Europa zal woensdag immers dergelijke afschaffing verbieden, zo werd vernomen bij de Europese Commissie en verschillende lidstaten.

  Wel zou het mogelijk zijn de ophokplicht te versoepelen, om die in het voorjaar opnieuw te verstrengen. De ophokplicht in België is een gevolg van maatregelen die door de expertenvergadering van de Europese Commissie werden voorgesteld. Ze werden naar België vertaald in een ophokplicht in risicogebieden voor professionele pluimveehouders (begin oktober) en nadien ook voor particulieren (eind oktober).

  Voorjaarstrek
  Verschillende media hadden maandag aangekondigd dat de ophokplicht binnenkort afgevoerd zou worden tot het begin van de voorjaarstrek, in februari. Dat zou mogelijk zijn omdat de najaarstrek van vogels achter de rug is en zonder besmettingen verliep.

  Dergelijke opschorting wordt echter hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk. De woordvoerder van het FAVV, Pascal Houbaert, bevestigde dat er woensdag een vergadering op Europees niveau voorzien is. Hij wilde echter niet vooruitlopen op een beslissing die nog niet gevallen is.

  03:28 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  21-11-05

  Dode mus van Domino Day krijgt eigen single

  Het lied over de mus die vorige week werd doodgeschoten nadat hij 23.000 dominostenen had laten omvallen, komt uit op single. Dat maakten de makers van het nummer, de Friese dj's Lexie en Wout, vandaag bekend. De Domino Mus is vanaf woensdag overal te koop.

  Medewerkers van Radio Eenhoorn namen in één nacht een nummer op over de mus en zetten dit op de website van de lokale omroep. Daar werd het lied in een paar dagen tijd meer dan 50.000 keer gedownload.

  Het vogeltje kwam vorige week maandag in een evenementenhal in Leeuwarden terecht, waar op dat moment werd gewerkt aan de voorbereiding van de wereldrecordpoging dominostenen omgooien. Het beestje moest dit met de dood bekopen.

  Radio Eenhoorn

  15:47 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (2)

  Te weinig gerecycleerd toiletpapier

  Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) dragen de Europese producenten van huishoud- en toiletpapier in grote mate bij tot ontbossing. Ze bieden de consument onvoldoende gerecycleerde produkten aan. "Dagelijks verdwijnen 270.000 bomen in de goot of de vuilbak. Dergelijke verspilling van de bossen is onnodig en absurd" zegt Duncun Pollard, directeur van het Europese bosprogramma van het WWF.

  Verwaarloosbaar
  Vogens een studie van het WWF bevatten de produkten die door de vijf grootste Eruopese fabrikanten, Procter&Gamble, SCA, Kimberly Clark, Metsa Tissue en Georgia Pacific, samen goed voor 70% van de Europese markt - worden verkocht slechts verwaarloosbare hoeveelheden gerecycleerd materiaal. "De consument weet niet dat, wanneer hij naar toilet gaat, hij bijdraagt tot de ontbossing", zegt Duncun Pollard.

  Mythe
  De fabrikanten beweren dat handelaars en supermarkten niet-gerecycleerde produkten afnemen, omdat dat tegemoetkomt aan de wensen van de consument. "Het is een mythe dat gerecycleerde produkten van mindere kwaliteit zijn", zegt Duncan Pollard. Het WWF vraagt aan de producenten om de consument beter te informeren over de exacte verhouding van gerecycleerd materiaal in hun onderhoudspapier en raadt de consument aan voor de merken te kiezen die wel gerecycleerd materiaal gebruiken. Een Europeaan gebruikt gemiddeld 13 kilo onderhoudspapier per jaar.

  09:17 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  Kippen mogen in december weer buiten

  De ophokplicht wordt vanaf december meer dan waarschijnlijk tijdelijk afgevoerd. De Vlaamse kippen mogen dan weer vrijuit buiten scharrelen. Reden voor de versoepeling is het einde van de najaarstrek. Waarschijnlijk wordt de ophokplicht opnieuw ingesteld in februari, wanneer de vogels uit het zuiden terugkeren.

  09:14 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  20-11-05

  Politie verijdeld muizeninvasie tijdens dominoday

  De politie in Leeuwarden heeft vrijdagavond twee studenten uit Eindhoven aangehouden die zich voordeden als pizzabezorgers, maar werkelijkheid muizen wilde loslaten in het FEC.

  De twee hadden drie pizzadozen bij zich en zeiden dat ze die moesten bezorgen bij de organisatie. Beveiligingsbeambten vertrouwden de zaak niet en openden de dozen. In de onderste en de bovenste doos zaten inderdaad pizza's, maar in de middelste doos zaten negentien muizen. Ze waren tot hun plan gekomen na alle aandacht in de media voor het musje dat vorige week werd doodgeschoten omdat het 23.000 dominostenen deed omvallen.

  De twee studenten hebben afstand gedaan van hun muizen. Die zijn overgedragen aan de Dierenambulance. Tegen het duo is proces verbaal opgemaakt. Daarna zijn ze weer vrijgelaten.

  12:54 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

  Gezocht: kadavers om bedreigde gieren te helpen

  Het department van bosbeheer in de Indiase staat Assam vraagt om dode dieren. Die kunnen als voedsel dienen voor de gieren, die er met uitsterven bedreigd zijn. Zo’n 95 procent van de gierenpopulatie in India is het voorbije decennia overleden, het gevolg van mysterieuze virussen, vogelgriep en karkassen die pesticides bevatten.

  Het departement wil daarom dat er karkassen en kadavers uit dorpen en steden komen naar enkele afgelegen plekken om de vogels te voederen. In sommige Indiase gemeenschappen is de gier een heilig dier. De gier speelt ook een belangrijke rol in de Hindoe-cultuur, door de vrouw van de God Ram te redden.

  03:49 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  19-11-05

  Stampend konijn jaagt inbreker weg

  Door hard te stampen kon een konijn zijn baasje in het Nederlandse Vlaardingen waarschuwen voor een inbreker. Het dier sprong hard op en neer omdat het onraad rook.

  De bewoonster werd donderdagochtend om half zes wakker door het gestamp van haar waakkonijn. Ze ging haar huiskamer in en liep een inbreker tegen het lijf. De inbreker koos het hazepad, maar nam nog wel een handtas en autosleutels mee. Door het alarm van "stampertje" had de vluchtende inbreker echter geen tijd meer om de bijbehorende auto te stelen.

  15:40 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

  Dominorecordpoging

  Dominorecordpoging loopt succesvol af ten kostte van een ongewapende mus.

  In het Nederlandse Leeuwarden is vrijdagavond de dominorecordpoging succesvol verlopen. Liefst 4.155.467 steentjes vielen om, terwijl het vorige record net onder de 4 miljoen lag. Zangeres Anastacia kreeg de eer om de eerste dominosteen tegen de vlakte te duwen.

  In totaal bouwden 88 bouwers uit 17 landen sinds 28 september aan de dominovloer. De bouwwerken hadden als thema "het theater van eeuwigdurende verhalen". Verhalen als Pinocchio, het Paard van Troje en de Friese Grutte Pier werden uitgebeeld.

  De dominorecordpoging kwam reeds begin deze week op bizarre wijze in het nieuws. Een mus was het complex binnengedrongen en had in haar ijver 23.000 steentjes omgegooid. De spelbreker werd na dat vergrijp prompt doodgeschoten.

  Fier dat ze het gehaald hebben maar nog fierder dat ze een mus hebben afgeknald !!!

  02:04 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

  18-11-05

  Vissen bedreigd door opwarming van wateren (WWF)

  De vissen worden steeds meer bedreigd door de temperatuurstijging van de rivieren en meren, die het gevolg zijn van klimaatsveranderingen. Dat blijkt uit een rapport dat milieuorganisatie WWF vrijdag publiceerde.

  Verstoord evenwicht
  Volgens dit rapport bevatten warmere wateren "minder voedsel en zuurstof en zijn ze minder gunstig voor de voortplanting van de vissen". Volgens Katherine Short van WWF worden de vissen al "uitgeroeid door overbevissing en milieuverontreiniging". "De cumulatieve gevolgen van de klimatologische opwarming zullen onvermijdelijk een verstoord evenwicht veroorzaken".

  Uitstoot CO2 vermindern
  Volgens Short moet men de vissen beschermen omdat het gaat over "onze kostbaarste biologische, voedings- en economische rijkdom". De temperatuursstijgingen schaden de groei van bepaalde vissoorten, dat vermindert hun voortplanting. Bovendien kunnen bepaalde vissen, zoals zalm of steur, hun eieren niet leggen als het water te warm is. WWF roept op om de uitstoot van CO2 te verminderen.

  11:06 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

  D-Day

  Vandaag zal zangeres Anastacia
  4 miljoen steentjes omgooien op
  'Domino Day'.

  Zal zij daarna worden afgeknald
  met een luchtbuks
  door een medewerker van Ware Care faunabeheer?

  03:34 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)