30-11-05

Help onze vogels in de winter!

’s Winters geraken vogels immers moeilijk aan voedsel, terwijl ze dan juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Insecten zijn grotendeels verdwenen, bessen vaak al op en regen en sneeuw maken het de zaadeters moeilijk om bij hun voedsel te komen.

Het bijvoederen van vogels in de winter is bij veel mensen dan ook een populaire bezigheid. Niet alleen helpt u de vogels om barre tijden door te komen, u krijgt er een schitterend schouwspel voor terug! Vogels die vaak verscholen blijven of in een flits voorbij vliegen, laten zich nu gemakkelijk bekijken. Natuurpunt Antwerpen Noord geeft u graag een aantal handige tips.

Zuiver biologisch gezien hoeft u vogels eigenlijk niet bij te voederen. Toch zijn er een aantal redenen waarom Natuurpunt Antwerpen Noord adviseert om tuinvogels in barre tijden te voeren. Allereerst verteren vogels bij strenge vorst snel hun vetreserves om hun hoge lichaamstemperatuur van zo’n 40° te behouden. Een winterkoninkje kan in een koude winternacht wel 10% van zijn lichaamsgewicht verliezen! De dagen zijn ook kort, waardoor er weinig tijd is om voedsel te zoeken.

Bovendien is het natuurlijke voedselaanbod van vogels de voorbije decennia sterk afgenomen door verstedelijking, industrialisering en intensivering van de landbouw. Allemaal redenen om het de vogels iets makkelijker te maken.

Daar komt bij dat het een bijzonder leuke manier is om uw tuinvogels beter te bekijken. Geniet van het spektakel van de vogels in uw tuin!

Tips voor het voederen

  • Voederen kan al vanaf november (bijvoorbeeld met zaden), maar het is pas echt nodig als het langdurig slecht weer is.
  • Voeder niet teveel tegelijk en liefst ‘s ochtends (na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt) en tegen het einde van de middag (zo kunnen ze de nacht doorkomen). Overdadig voederen kan muizen en ratten aantrekken.
  • Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt. In de kaas en het brood dat u voedert zit al meer dan genoeg zout.
  • Voeder zeker geen margarine of boter, die werken als laxeermiddel.
  • Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, voedert u best als geheel en niet in kleine stukjes.
  • 23:14 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

    De commentaren zijn gesloten.