29-11-05

Ook apen hebben dialecten

Apen hebben net als mensen verschillende dialecten. Daar zijn Japanse onderzoekers achter gekomen. De wetenschappers kwamen tot de vaststelling dat apen verschillende registers van kreten hebben naargelang de plaats waar ze wonen.

De resultaten van het onderzoek, het eerste in zijn soort, worden begin december gepubliceerd in een Duits ethologisch tijdschrift. "De verschillen tussen de apenkreten zijn vergelijkbaar met menselijke dialecten", bevestigt Nobuo Masataka, professor ethologie aan het instituut voor Primatenonderzoek van de universiteit van Kyoto.

Stemtimbre van twee groepen apen onderzocht
De wetenschappers onderzochten tussen 1990 en 2000 het stemtimbre van twee groepen apen van dezelfde primatensoort: de makaak van Yakushima (ook de Macaca fuscata yakui).

De eerste groep bestond uit 23 apen die op het eiland Yakushima in het zuiden van Japan woonden. De tweede groep, 30 apen, behoorde tot dezelfde stam, maar migreerde in 1956 naar het centrum van Japan.

Veel hogere frequentie
Het onderzoek toonde aan dat de frequentie van de tonen van de apen die in Yakushima verbleven veel hoger lag, zowat 110 hertz, dan die van de apen die migreerden. Volgens de onderzoekers kan dat verschil worden verklaard door het verschil in omgeving. In Yakushima zijn de bomen hoger en houden ze het geluid tegen, waardoor de apen hun toon wel moeten verhogen.

"In het centrum daarentegen zijn de bomen lager, waardoor ze die moeite niet hoeven te doen. Elke groep past zijn accent aan aan de omgeving", concludeert de professor. De studie, die suggereert dat verschillen tussen stemmen niet genetisch bepaald zijn, kan ook voor de menselijke taal voor nieuwe gegevens zorgen.

16:09 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.