27-11-05

Bomen lopen meer kans op schimmels

De hevige sneeuwval van de voorbije nacht kan ook dramatische gevolgen hebben voor de bomen in ons land, zo zeggen deskundigen. De lange "nazomer" heeft ervoor gezorgd dat veel bomen nog bladeren dragen en dat ze bijgevolg nog niet zijn aangepast aan het winterweer. Afgelopen nacht moesten de bomen niet alleen het gewicht van die bladeren dragen, maar kregen ze er ook nog een pak sneeuw bovenop waardoor er veel takken zijn afgeknakt. "Je kan die plaatsen waar de takken zijn afgebroken vergelijken met open wonden bij de mens. Als die niet verzorgd worden, kunnen die ontstoken geraken", zegt Rik De Vreese van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen.

Afgebroken takken afsnijden
Voor de bomen betekenen die open wonden dat er veel meer schimmels de kans zullen krijgen om de stam binnen te dringen. Wat het effect van die schimmels is, is afhankelijk van het soort boom. "Maar sommige bomen zullen bijvoorbeeld na verloop van tijd spontaan kunnen omvallen omdat de stam helemaal is aangetast door de schimmels", aldus de deskundige. Om de schimmels in te dijken, zouden in theorie alle afgebroken takken netjes moeten afgesneden worden. Maar dat is nu onbegonnen werk, meent De Vreese.

Economische schade
Als het volgende week blijft vriezen, is dat voor de bomen in principe goed nieuws want dan zijn de schimmels minder actief. Als het daarentegen vochtig weer wordt, kunnen de schimmels veel actiever toeslaan. Naast de schimmels, kan het vroege winterweer ook economische schade aanrichten. "Bomen met afgeknakte takken kunnen niet meer rechtgroeien. En een kromme boom is niet meer bruikbaar in houtzagerijen", aldus De Vreese.

Vrij uitzonderlijk
Dit fenomeen, dat veroorzaakt wordt door een lange nazomer en een vroege winter, is vrij uitzonderlijk voor onze gebieden. "Het komt vaker voor in Midden-Europa, in landen zoals Oostenrijk en Duitsland, maar dan na de winter. Als daar de lente start, maar de winter nog een laatste offensief inzet, zie je bij de bomen hetzelfde fenomeen als je vandaag bij onze bomen ziet", aldus nog de expert.

05:16 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.