06-11-05

Italiaans dorp wil bergtop weghakken voor meer zon

Inwoners van het Italiaanse alpendorpje Sedrina willen de top van een berg weghakken om meer zonlicht te krijgen. In de wintermaanden komt de zon niet boven de berg uit, waardoor Sedrina de helft van het jaar volledig in de schaduw ligt. Dat staat te lezen in de de Britse krant The Times.

De eerste bewoners van Sedrina, vlakbij Milaan, kozen ervoor zelf in de schaduw te leven en hun gewassen op de zonnige plekjes te laten groeien. Hun nakomelingen, die lokaal bekend staan als het 'vorstvolk', leven nu nog steeds in de schaduw. De 2.500 inwoners klagen al jaren over ijzige kou, vochtigheid en gladde wegen. Bovendien betalen ze forse rekeningen voor verwarming en elektriciteit.

Voor drie uur zon per dag zou er ongeveer 25 meter van de 450 meter hoge berg moeten verdwijnen. Het vorstvolk wil een steenhouwerij vragen hun werkzaamheden naar de top van de berg te verplaatsen totdat de bergtop is weggehakt. De burgemeester gaf aan dat het plan nog wel met de regionale autoriteiten moet worden besproken.

In de Italiaanse Alpen zijn nog honderden dorpjes te vinden die nauwelijks zonlicht krijgen. In het plaatsje Viganella, zo'n honderd kilometer westwaarts van Sedrina, hebben ze een reusachtige spiegel geplaatst die het zonlicht weerkaatst zodat er licht in het dorp schijnt.

01:32 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.