02-11-05

Ophokplicht zal nog maanden gelden

De ophokplicht voor kippen en vogels die in ons land geldt, zal nog minstens van kracht zijn tot het voorjaar van 2006. Dat zegt Geert De Poorter van het Federaal Voedselagentschap (FAVV). Het FAVV werkt intussen aan een krachtiger informaticatoepassing die de problemen met de bestaande webapplicatie moet oplossen.

Website
Sinds vandaag geldt in ons land een ophokplicht voor kippen en vogels die zich in risicogebieden bevinden. Die risicogebieden zijn terug te vinden op een kaart op de website van het FAVV, maar door het grote aantal bezoekers ligt die webapplicatie voortdurend plat.

Het FAVV werkt intussen aan een krachtiger webapplicatie en vraagt de particulieren en lokale overheden voorlopig nog "wat geduld uit te oefenen". "Die nieuwe applicatie wordt momenteel getest. Pas wanneer die tests positief zijn, gaat het systeem online. Dat zal ten vroegste binnen enkele uren zijn", zegt Geert De Poorter van het FAVV.

Beetje geduld
"We vragen om een beetje geduld bij de gebruikers, vooral ook omdat de maatregel toch voor maanden van toepassing zal zijn", aldus De Poorter. Hoe lang de maatregel precies van kracht zal blijven, kan hij niet voorspellen. "Dat moet ook in Europees verband bekeken worden maar we rekenen toch zeker tot het voorjaar van 2006, zeg maar een zestal maanden. Al staat ook dat niet helemaal vast. Mocht er bijvoorbeeld morgen een geval van vogelgriep zijn in Nederland, moeten we onze maatregelen meteen verstrengen", zegt De Poorter.

Verschillende gemeentebesturen hebben intussen al geklaagd over de problemen met de FAVV-website en over de gebrekkige informatieverspreiding. "Die kritiek is terecht. We moeten leren uit onze fouten, zeker voor het geval er echt vogelgriep zou uitbreken", zegt De Poorter nog.

Ocharme die dieren.

Waarom worden de mensen niet opgehokt als die de griep hebben? Zij besmetten op allerlei manieren de medemens.
Maar ja... De dokters en apothekers moeten ook leven hé?

08:42 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.