02-11-05

Ook mannetjesmuizen zingen liefdesliederen

Wat hebben mannetjesmuizen met walvissen, kikkers, insecten en mannetjesvogels gemeen? Ook zij palmen hun geliefde met liefdesliederen in, zo hebben Amerikaanse vorsers van de Washington-universiteit in Saint-Louis (in de staat Missouri) ontdekt.

Dat mannelijke muizen op de verleidende reukstoffen van wijfjes (pheromonen) reageren met ultrasoon gepiep, wist de wetenschap al lang. Timothy Holy en zijn collega's melden nu in het Amerikaanse vakblad Public Library of Science Biology (PloS Biology) dat de vocale inspanningen van het knaagdiertje niet alleen tonen maar ook echte liederen opleveren.

Getjilp van vogels
De vorsers brachten de mannetjesmuizen aan het zingen door hen een wattenstaafje onder de neus te houden dat onder andere in de urine van een wijfje gedrenkt was. Dan namen ze de tonen op die de kleine troubadour voortbracht en zetten ze deze in een geluidsstudio zodanig om dat de klanken ook voor de mens hoorbaar werden. Daaruit bleek dat mannetjesmuizen een geluid produceren dat op het getjilp van vogels gelijkt. Bovendien ontdekten de onderzoekers tonenreeksen en toonhoogten die de diertjes als in een echte compositie met regelmatige tussenpozen voortbrachten.

Na onderzoek van 45 liederen van evenveel mannetjesmuizen kwamen de wetenschappers tot de slotsom dat "de rijkdom en veelkleurigheid van de vocale expressiekracht van muizen in de buurt van die van veel vogels komt", zo staat in het vakblad.

08:43 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.