28-10-05

Chimpansees zijn dikke egoïsten

Chimpansees hebben veel overeenkomsten met mensen, maar kunnen moeilijker delen met anderen. De dieren kiezen, wanneer de situatie zich voordoet, eerder voor zichzelf dan voor een andere aap. Onderzoekers melden dat in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Chimpansees werden in twee ruimtes geplaatst, gescheiden door een raam. In één ruimte konden de dieren met een hendel bepalen of behalve zijzelf ook hun soortgenoten in de andere ruimte eten kregen. Twee groepen chimpansees handelden allebei hetzelfde. Ze gaven alleen zichzelf te eten.

Mensen kunnen ook moeilijk delen met anderen. Mensen denken ook steeds aan zichzelf. Mensen zijn ook dikke egoïsten!!!

06:32 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Grote witte haai drijft rond in Japans kanaal

In het Chidori-kanaal (Kawasaki) is vanmorgen het stoffelijke overschot van een 4,8 meter lange witte haai teruggevonden. Een fabrieksarbeider deed op weg naar zijn werk de vreemde ontdekking en verwittigde meteen de politie. Er moest uiteindelijk een kraan aan te pas komen om het kadaver te bergen. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat de haai nog niet zo lang geleden overleden is.

Het kanaal ligt aan een industriegebied vlakbij de haven van Kawasaki en is ongeveer 1OO meter breed. "Haaien in de haven van Kawasaki... Dat is nooit eerder gebeurd", gaf een verraste havenbeambte nog mee.

06:29 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

130 aangespoelde walvisachtigen komen om in Tasmanië

Ondanks tientallen hulpverleners en jachtopzieners zijn op het Zuid-Australische eiland Tasmanië in 24 uur meer dan 130 vastgelopen cetaceeën (walvisachtigen) omgekomen. Slechts een dozijn hulpeloze dieren kon worden gered. De cetaceeën zijn dinsdag in drie groepen in de moeilijk bereikbare Marion Bay, ongeveer 60 kilometer van de hoofdstad van Tasmanië (Hobart), aangespoeld. De meesten waren reeds gestorven toen de hulp kwam.

Eén spoelt aan, de rest volg
Zeven jaar geleden zijn al eens meer dan 200 walvisachtigen in Marion Bay vastgelopen, waarvan de helft is omgekomen. De deskundigen staan nog steeds voor een raadsel over de oorzaak van die massale aanspoelingen. "Het volstaat dat slechts één van de dieren aan wal belandt", zegt jachtopziener Ingrid Albion, "en de rest van de volledige kudde volgt."

Sonar verstoord
"Zij gebruiken een richtinggevend sonarsysteem en kunnen in de war geraken als zij in de nabijheid van zandstranden terechtkomen", aldus Albion. De Australische marine sprak woensdag haar verantwoordelijkheid tegen in de dood van een honderdtal cetaceeën. Een woordvoerder van de Australische Strijdkrachten (FDA) bevestigde dat twee van zijn gebouwen die zich in de zone bevinden een sonarinstallatie met hoge frequenties hebben gebruikt in verband met een onderzoek naar de overblijfselen van een onderzeeër. "De aanwezigheid van beide boten in de zone is zuiver toevallig en wordt onafhankelijk gezien van de aanspoelingen van walvisachtigen", aldus de FDA.

06:28 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

26-10-05

Ramp voor skitoerisme: sneeuwgrens Alpen 400 meter hoger

De sneeuwgrens in de Alpen zal aan het eind van deze eeuw gemiddeld twee- tot vierhonderd meter hoger liggen dan nu het geval is. Dat heeft rampzalige gevolgen voor het skitoerisme in dat gebied. Tegelijkertijd gaat het in de Europese berggebieden harder en vaker regenen, waardoor een groter risico op overstromingen ontstaat.

Dat schrijven onderzoekers van de Wageningen Universiteit deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De Wageningse weerdeskundigen hebben samen met wetenschappers van vijftien andere Europese instituten vier jaar lang gewerkt aan een alomvattend klimaatonderzoek in Europa. Aan het onderzoek, dat is gefinancierd door de Europese Commissie, hebben ook belanghebbenden uit de diverse sectoren, zoals toeristische ondernemers, natuurbeheerders en boseigenaren meegewerkt.

Wat ik 30 jaar geleden al zei, zonder een bende onderzoekers en zonder subsidies, wordt nu bevestigd.

19:51 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

In 2045 helft koraalriffen weg

Als er niet snel milieumaatregelen worden genomen kan over veertig jaar de helft van alle koraalriffen zijn verdwenen. Met name maatregelen tegen klimaatverandering zijn van belang. Dat stelt de internationale milieubond IUCN.

De in Zwitserland gevestigde bond wil dat het aantal beschermde zeegebieden wordt opgevoerd, om koraalriffen te beschermen tegen de commerciële visserij en vervuiling.

"Momenteel is in feite al 20 procent van de koraalriffen, aantoonbaar het rijkste van alle ecosystemen in zee, vernietigd", zei dinsdag Carl Gustaf Lundin, die aan het hoofd staat van het zeemilieuprogramma van de IUCN. "Nog eens 30 procent zal ernstig worden aangetast als er de komende twintig tot veertig jaar geen actie wordt ondernomen", aldus Lundin, die eraan toevoegde dat klimaatverandering een belangrijke oorzaak is van het verdwijnen van koraalriffen. Door het stijgen van de temperatuur sterven de algen uit waarmee de koralen zich voeden en waaraan ze hun kleur ontlenen. Koraal dat zijn kleur verliest sterft uiteindelijk.

19:38 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Meisje (8) velt volwassen beer

Een 8-jarig Amerikaans meisje heeft de eerste zwarte beer van het jachtseizoen in de staat Maryland gedood. Dat hebben de autoriteiten van Maryland bekendgemaakt. Met twee geweerschoten velde het meisje, Sierra Stiles, maandag de volwassen mannetjesbeer van 95 kilo.

De staat hanteert geen minimumleeftijd voor jagers, wel moeten ze een toelatingstest doen om aan te tonen dat ze met een vuurwapen kunnen omgaan. Stiles had de test glansrijk doorstaan.

Daar moet ge echt fier op zijn. 8 jaar en al (dieren)moordenares.

02:32 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (3)

24-10-05

Bomen uit dinosaurustijdperk geveild voor 630.000 euro

Veilinghuis Sotheby's heeft in Australië 47 stekken geveild van een naaldboom uit het dinosaurustijdperk voor een totale som van 630.000 euro. "Een prominente en welbekende heer" kocht de zes jaar oude boompjes.

De veiling kon rekenen op wereldwijde interesse van plantenliefhebbers. Aanvankelijk werd gedacht dat de Wollemi-dennen al 150 miljoen jaar uitgestorven waren. In 1994 trof een ranger in het nationale park van de Blue Mountains echter een boomsoort aan die hij niet kende. Hij legde zijn nieuwe ontdekking voor aan een bioloog. Die zag een treffende gelijkenis met een fossiel van een naaldboom in een Australisch museum en loste zo het raadsel op.

De vondst werd bekend als de botanische ontdekking van de eeuw. De naaldboom kan tot 40 meter hoog worden.

15:39 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Vulkaan uitgebarsten op grootste Galápagoseiland

Op het grootste van de Ecuadoraanse Galápagoseilanden, Isabela, is een vulkaanuitbarsting aan de gang. De 1.500 meter hoge Sierra Negra werd zaterdagmiddag actief en produceerde drie lavastromen, meldden parkwachters op de eilanden, die vanwege hun unieke flora en fauna beschermd zijn. Of er planten en dieren op Isabela door de uitbarsting zijn getroffen is nog niet vastgesteld. Veel Galápagos-schildpadden, waarvan sommige meer dan honderdvijftig jaar oud kunnen worden, leven in de buurt van vulkaankraters.

De menselijke bevolking - in Puerto Villamil aan de zuidkust wonen ongeveer tweeduizend mensen - loopt geen risico, zeiden de parkwachters. Toeristencentra bij de Sierra Negra zijn uit voorzorg gesloten.

De Galápagoseilanden vormden de inspiratiebron voor Charles Darwins evolutietheorie. In 1979 werd de duizend kilometer voor de kust van Ecuador gelegen archipel door de UNESCO op de lijst van Werelderfgoed geplaatst.

15:35 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Oostenrijks dorpje strijdt met spiegels tegen winterse duisternis

Rattenberg, een dorpje in Oostenrijks Tirol, ligt aan de zuidkant afgeschermd door de Stadtberg. Die berg is maar 910 meter hoog, maar ontneemt Rattenberg wel gedurende vier wintermaanden ieder zonlicht. Het stadje onderzoekt daarom volop een plan van twee miljoen euro, om met een zestig spiegels licht te brengen in de duisternis.

Depressie
Het project is opgestart in 2003, toen bleek dat liefst twintig procent van de 467 inwoners van Rattenberg 's winters aan depressies leed. Tien procent van de bevolking is er al weggetrokken, en de toeristen gaan naar leuker oorden.

Daarom het ambitieuze project om het zonlicht te heroriënteren. Het bedrijf Bartenbach Lichtlabor zou in een aangrenzend dorpje tegen 2007 zestig spiegels plaatsen. De oriëntatie van die spiegels zou via computer voortdurend worden afgestemd op de draaiing van de zon.

Professor Barabas
Of het project, dat herinneringen oproept aan dat van professor Barabas in het Sus-en-Wisalbum "De Brullende Berg", zal lukken, is nu nog onzeker. De toeristische sector in het dorp is alvast in blijde verwachting.

15:34 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

22-10-05

Ook vogelgriep in Kroatië en Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is vogelgriep vastgesteld bij een papegaai die in quarantaine was geplaatst en vervolgens is overleden. Dat heeft het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Landbouw (Defra) laten weten. Ook in Kroatië is vogelgriep geconstateerd. Dat is gebleken uit monsters met materiaal van zes dode zwanen die zijn gevonden in een meer in het oosten van het land.

De besmette vogel in Groot-Brittannië was op 16 september aangekomen in het land. Het dier was afkomstig uit Suriname. De papegaai was onderdeel van een zending van vogels, die samen met een andere zending uit Taiwan in quarantaine werd gehouden. Alle vogels zijn inmiddels afgemaakt.

Omdat de papegaai afgezonderd was, is Groot-Brittannië officieel nog vrij van vogelgriep, aldus het hoofd van de veterinaire dienst van Defra.

Het is nog niet duidelijk of het om de gevreesde variant H5N1 gaat, die ook kan worden overgedragen op mensen en dodelijk kan zijn. In Europa is H5N1 vastgesteld in Roemenië, Griekenland en Turkije.

Aangenomen wordt dat trekvogels het virus hebben meegenomen vanuit Azië. Daar zijn de afgelopen jaren enkele tientallen mensen bezweken aan de gevreesde H5N1-variant. Wetenschappers vrezen dat door contact met een gewoon griepvirus een gevaarlijke mutant kan ontstaan waarmee mensen ook elkaar kunnen besmetten. In dat geval dreigt een wereldwijde uitbraak onder mensen.

Ze kunnen misschien ook de mensen afmaken die een griepje hebben. Maar dit is toekomst muziek. Als de situatie op aarde niet verbetert zal men wel overgaan op die situatie.

Maak een einde aan de import van in het wild gevangen vogels (en andere dieren)

12:50 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

21-10-05

Vanaf maandag verzamelverbod pluimvee in België

Vanaf maandag 24 oktober geldt in heel België een verzamelverbod voor pluimvee en gedomesticeerde vogels. Dat betekent dat alle tentoonstellingen, markten, prijskampen en andere evenementen waar dieren samenkomen, voor onbepaalde tijd verboden zijn. Dat maakte het Federaal Voedselagentschap vrijdag bekend. Hiermee worden de preventiemaatregelen tegen vogelgriep nog verder aangescherpt.

Ook particulieren
Zo wordt ook de ophokregeling die nu al geldt voor professionele pluimveebedrijven in risicogebieden, uitgebreid naar alle pluimvee en vogels in gevangenschap. Dus ook particuliere pluimveehouders in de regio moeten hun dieren binnen houden. Het gaat om gebieden binnen een straal van 1 kilometer van rust-en doortrekplaatsen voor migrerende watervogels. Er moet nog worden bepaald welke gebieden precies onder deze regeling vallen. Het Voedselagentschap zal de betrokken gemeenten inlichten.

Slachtverbod
Verder zullen alle pluimveebedrijven die nog geen risicoanalyse hebben uitgevoerd of de resultaten nog niet hebben overgemaakt aan het Voedselagentschap, vanaf maandag niet meer mogen slachten.Deze e-mail is gecontroleerd op virussen

En zo hebben ze weer een reden op de prijzen te verhogen.
Ze zouden beter de oorzaak aanpakken, maar wie zal de mens veroordelen van al die ellende? Zie vorig artikel

20:41 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Trekvogels worden gebruikt als zondebok, zegt Vogelbescherming

Terwijl er elke dag meer en meer gevallen van vogelgriep opduiken, is de Vogelbescherming naar eigen zeggen ongerust en verbaasd over de manier waarop de trekvogels door bepaalde organisaties en media met de vinger worden gewezen.

"Fantasierijke kaarten"
"Sinds enkele maanden verspreiden de media meer dan twijfelachtige en extreem gevaarlijke informatie over de rol die trekvogels spelen in de verspreiding van het H5N1-virus", betreurt de Vogelbescherming.

"Zo worden onder meer "fantasierijke" kaarten getoond met daarop de weg die trekvogels afleggen, worden vaak foto's van wilde vogels getoond ter illustratie en worden ook directe en ongegronde beschuldigingen geuit aan het adres van de trekvogels.

Het nationaal secretariaat van de Vogelbescherming wordt naar eigen zeggen sinds enkele dagen overspoeld door telefoontjes en brieven van mensen die willen dat "er orde op zake wordt gesteld en dat de foutieve informatie wordt gecorrigeerd".

Wilde vogels bevonden zich steeds in buurt van besmette fokkerijen
"Geen enkele trekvogel, die in ons land de winter doorbrengt of gewoon op doortocht is, is afkomstig van een regio die besmet is met het H5N1-virus. Bij geen enkele levende en gezonde wilde vogel werd het H5N1-virus vastgesteld en de wilde dieren die drager zijn van het vogelgriepvirus waren dood of stervende en bevonden zich nog steeds in de buurt van de besmette fokkerijen."

"Het is dus waarschijnlijk dat tamme vogels de wilde dieren hebben besmet in plaats van omgekeerd", aldus nog de Vogelbescherming, die er nog voor waarschuwt dat deze foutieve informatie "de wilde fauna zeer duur kan komen te staan".

17:40 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Turkse tortel wordt steeds talrijker, maar nog ver achter huismus

Jaar na jaar neemt het aantal Turkse tortels aan voederplaatsen in Vlaamse tuinen toe. De tortel was de voorbije winter de tweede talrijkste vogel, ver achter de huismus, zo blijkt uit het eindrapport van Natuurpunt over de vogeltellingen van de voorbije winter. De meest verspreide vogels zijn de merel en de koolmees.

Het eindrapport is een combinatie van gegevens uit 641 tuinen gedurende de hele winter en van 4.638 formulieren die werden ingevuld tijdens het telweekend van 5 en 6 februari en waarbij meer dan 211.000 vogels werden geteld.

Huismus op kop
De absolute koploper als talrijkste vogelsoort blijft de huismus. Daarvan werden er de voorbije winter gemiddeld 7,15 opgemerkt per voederplaats. De huismus komt vaak in groep voor en is dus vrij talrijk, maar wordt "maar" in 75 procent van de tuinen waargenomen.

Verrassende tweede in aantal is de Turkse tortel (3,73 maal), die vorig jaar nog vijfde stond. Opvallend is ook dat de tortel in Nederland (1,4), Groot-Brittannië (1,5) en Duitsland (0,2) aanzienlijk minder wordt waargenomen. Sinds de eerste tellingen, in 2000, is het gemiddeld aantal Turkse tortels met dertig procent toegenomen, van 2,7 tot 3,7 per tuin. Ook de verspreiding is toegenomen, met tien procent. De Turkse tortel wordt nu opgemerkt in 86 procent van de tuinen.

Merel en koolmees meest verspreid
De meest verspreide vogels zijn de merel en de koolmees (die elk in 98 procent van de tuinen werden waargenomen), gevolgd door het roodborstje (96 procent).

Op 4 en 5 februari 2006 organiseert Natuurpunt voor de zesde opeenvolgende keer een winters telweekend.

10:30 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

20-10-05

Rat is wetenschappers vier maanden lang te slim af

Een rat is erin geslaagd een team van wetenschappers maandenlang te slim af te zijn. De onderzoekers hadden het knaagdier losgelaten op een verlaten Nieuw-Zeelands eiland om te onderzoeken waarom ratten zo lastig uit zijn te roeien. Ze slaagden er pas vier maanden later in het dier weer te vangen op een naburig eiland. Dat staat te lezen in het Britse tijdschrift Nature. De wetenschappers hadden de beschikking over vallen, lokaas en speurhonden. Het diertje was zelfs voorzien van een halsband met een zendertje, maar toch wist het al die tijd uit handen van zijn belagers te blijven. "Wij hebben ontdekt dat het disproportioneel moeilijk is om een enkele rat te vangen", aldus de onderzoeksleider.

Na tien weken zette de rat de achtervolgers op een dwaalspoor door 400 meter naar een nabijgelegen eilandje te zwemmen. Dat is de langste afstand die een rat voor zover bekend over open water heeft afgelegd. Uiteindelijk werd een valstrik met pinguïnvlees het voortvluchtige knaagdier fataal.

De vele afgelegen eilanden langs de kust van Nieuw-Zeeland hebben geregeld last van ratten, die er het natuurlijk evenwicht verstoren. Volgens de wetenschappers stelt het onderzoek hen in staat de natuur op de eilanden beter te beschermen tegen de ongewenste bezoekers.

22:17 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Amerikaanse marine beschuldigd van mishandeling walvissen

Activisten voor dierenrechten hebben woensdag een klacht ingediend tegen de Amerikaanse marine. Die zou de Amerikaanse wet op beschermde diersoorten schenden door het gebruik van een sonar die walvissen en dolfijnen ernstige schade toebrengt.

De zogeheten actieve sonar, die door de Amerikaanse marine wordt gebruikt voor het opsporen van onderzeeërs, zendt in het water schokgolven van sterke explosies uit. Die kunnen bij walvissen en andere zeezoogdieren inwendige bloedingen veroorzaken.

De voormalige James-Bondacteur Pierce Brosnan heeft zich aangesloten bij de klacht van de milieubeschermers, evenals de zoon van de wereldberoemde Franse oceanograaf Jacques Cousteau.

22:17 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

"Opgelet! Giftige slang!"

Een 'grapjas' heeft via de post een giftige groene mamba-slang opgestuurd naar een adres in Berlijn. De afzender was wel zo vriendelijk om bij het postpakket een briefje te steken met als waarschuwing: "Opgelet! Giftige slang!"

De politie stelt een onderzoek in naar de dader. De groene mamba, een van de gevaarlijkste slangen ter wereld, is intussen overgebracht naar een dierentuin in de Duitse hoofdstad.

22:15 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Meisje werpt zich op pitbull om chihuahua te redden

Een tienjarig meisje uit Nebraska is helemaal het noorden verloren toen haar lieve chihuahua opgepeuzeld dreigde te worden door een pitbull. Met gevaar voor eigen lijf en leden wierp ze zich op het gevaarlijke beest. Hert moest even naar het ziekenhuis, maar daar werd gelukkig vastgesteld dat de dappere meid er met enkele kleine schrammetjes vanaf gekomen is. Achteraf vertelde ze dat ze de controle over zichzelf kwijt was en reageerde op haar instinct. "Ze is mijn beste vriend, ik weet niet wat ik zonder haar zou doen", aldus Hert over haar lievelingshond.

Volgens het meisje trok de pitbull zich los van zijn leiband en besprong hij de chihuahua. "Ik wierp me bovenop de twee honden en probeerde de pitbull met al mijn macht terug te trekken. Tevergeefs, hij was te sterk. Gelukkig sleurde een buurman ons toen uit elkaar, anders zat ik hier nu misschien niet meer", aldus Hert. Haar vader vond het wel een dappere daad, maar was vooral opgelucht dat ze bij het incident niet ernstig gekwetst raakte. "De chihuahua weegt amper twee kilo, het gevecht zou snel voorbij geweest zijn. Het is dus dankzij mijn dochter dat ons hondje nog in leven is", vertelde een trotse Ralph Hert.

De eigenaars van de pitbull verklaren intussen dat hun hond enkel met de chihuahua wou spelen. Onderzocht wordt nu of de pitbull aan hondsdolheid lijdt. Als dat niet het geval is, mag hij terugkeren naar zijn baasjes.

22:14 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Plesiosaurussen aten van de zeebodem

In Australië opgegraven fossielen van plesiosaurussen hebben voor nieuwe inzichten over de uitgestorven reptielen gezorgd. De plesiosaurus was een zeedier met een enorm lange nek. Wetenschappers veronderstelden dat het zich vooral voedde met vissen en inktvissen.

Schelpen en slakken
Een recent opgegraven exemplaar werd blijkbaar gedood net voor het zijn darmen kon ledigen, want in de lagere ingewanden vonden wetenschappers versteende overblijfselen van schelpen en slakken. Het dieet van de beesten was dus veel uitgebreider dan totnogtoe werd aangenomen.

De fossielen werden opgegraven in het Australische Queensland, wat 100-110 miljoen jaar geleden bedekt was door een zee. Ze waren zo'n vijf à zes meter lang en wogen ongeveer een ton.

Probleem en oplossing
De ontdekking zadelde wetenschappers op met een nieuw probleem: hoe kon deze zogezegd gespecialiseerde viseter zulke harde prooien verteren? Want voor zo ver men weet waren de tanden van deze dieren niet in staat om harde schelpen te kraken.

Het antwoord kwam in de vorm van grote, afgeronde stenen die zich in het maaggebied van de reptielen bevonden om de harde voorwerpen te malen. Beide dieren hadden dergelijke stenen.

22:13 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

19-10-05

De kleine panda

De kleine panda was op 17 oktober 100 dagen oud en kreeg dan ook zijn naam,
Tai Shan, wat "vreedzame berg" in Chinees betekent.

Het is nu nog wachten tot dat we de kleine Tai Shan kunnen bekijken via de webcam

14:50 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Vrouw doet kat in de kookwas

Een Britse huisvrouw moet de gevangenis in omdat ze haar kat in de kookwas deed.
Dat was volgens Holly Thacker de straf die Fluffy verdiende omdat de kater haar had gekrabd.

Een rechtbank in Norwich veroordeelde de 34-jarige huisvrouw dinsdag tot een gevangenisstraf van zes weken. De vrouw heeft een baby en twee oudere dochters en kampt met geestelijke problemen.

Fluffy verdronk na tien minuten in de wasmachine. In zijn doodsstrijd greep het dier met zijn pootjes de draaiende trommel vast, waarop de nagels afbraken.

12:33 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (2)

18-10-05

Uitgestorven Belgisch gras groeit opnieuw

Een uitgestorven gewaande grassoort die alleen in België voorkwam, is aan een nieuw leven begonnen.

Uit bij toeval ontdekte oude zaden is men er in de Nationale Plantentuin van Meise, met de hulp van de Londense Kews Gardens, in geslaagd nieuwe sprietjes te laten ontkiemen van de Ardense dravik.
Die soort werd in 1821 ontdekt en is de enige inheemse soort die België‘ ooit rijk was. De eerste nieuwe sprieten zagen begin september het licht

16:12 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Merkwaardig dier in Amsterdam gesignaleerd

In Amsterdam is er 'een merkwaardig dier' in de straten gesignaleerd. Verschillende inwoners van Amsterdam hebben het voorbije weekend melding gemaakt van een dier dat over de stad vloog. Het dier werd opgemerkt in de Beethovenstraat in Zuid, in Osdorp en later in de nieuwbouwwijk De Aker in het uiterste westen van de hoofdstad.

De vogel blijkt een jonge pelikaan te zijn die ontsnapt is uit de dierentuin Artis. Volgens een verzorger is het vier maanden oude dier waarschijnlijk opgeschrikt door werken in de dierentuin. De ontsnapte vogel is in Artis geboren en was nog niet eerder buiten de hekken van de dierentuin geweest.

Zo merkwaardig vind ik een pelikaan nu ook weer niet.
Maar ja... ik ben dan ook gene Ollander hé

16:11 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Boa constrictor duikt op in Britse wc-pot

Flatbewoners in het Britse Manchester halen opnieuw opgelucht adem nu een drie meter lange boa constrictor veilig achter slot en grendel zit. Sinds vorige week dook de slang in verschillende toiletpotten op en joeg het verscheidene bewoners de stuipen op het lijf.

Vermoed wordt dat de boa al drie maand in rioolwater overleefd heeft nadat een huurder zijn 'huisdier' achtergelaten had in een appartement. Mensen legden sindsdien bakstenen op hun wc-bril om te verhinderen dat Keith, zoals de slang intussen al liefkozend genoemd werd, hun badkamers zou binnenglippen. Zelfs de brandweer werd erbij gehaald om hem in het buizennet op te sporen, maar zonder succes. Uiteindelijk wist een dappere flatbewoner de slang in een mandje te vangen.

"Ze kunnen heel goed zwemmen en hun adem gedurende meer dan 20 minuten inhouden", aldus een expert in exotische diersoorten. "Maar een boa constrictor van drie meter is heel uitzonderlijk. Waarschijnlijk zijn in de riool heel wat ratten het slachtoffer geworden van zijn vraatlust."

16:07 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Nagellak en stresspillen voor katten en honden

Er komen steeds meer gespecialiseerde produkten voor huisdieren op de markt, zoals nagellak voor katten en honden. Dit blijkt uit een studie die het marktonderzoeksbureau Mintel dinsdag heeft gepubliceerd.

In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 465 nieuwe produkten op de huisdierenmarkt gekomen, vergeleken met 291 over het gehele jaar 2004. Naast nagellak (een breed kleurenpalet is beschikbaar, van kleurloze glans tot scharlakenrood) en producten om de vacht te verven (bijvoorbeeld goudkleurig, oranje of roze) zijn er ook rustgevende pillen geïntroduceerd voor het geval dat de huisdieren bij al die schoonheidsbehandelingen in de stress raken.

Voor hondeneigenaren met een gevoelige neus is er nu ook een eau de toilette, onder de naam Fruits and Passions. Dit is, zoals 58 procent van de nieuwe huisdierproducten, afkomstig uit de VS.

Volgens het onderzoeksbureau houden veel mensen evenveel van hun huisdieren als van hun kinderen en willen hen daarom alleen de beste produkten geven. Daarnaast worden huisdieren steeds meer als modeaccessoires gezien. Dat komt volgens de trendwatchers door sterren als Paris Hilton en Geri Halliwell, die vaak met een hondje in hun tas lopen.

16:06 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

15-10-05

Schoonmaker zoo op eerste werkdag aangevallen door leeuw

In de dierentuin van Shanghai heeft een schoonmaker zijn eerste werkdag al bijna niet overleefd. Hij werd door een of meerdere leeuwen aangevallen en is levensgevaarlijk gewond geraakt.

De 34-jarige Zhang Huabang, voor het eerst aan het werk in zijn nieuwe baan, sloeg op zijn tocht door de dierentuin een weggetje in dat hem rechtstreeks in het buitenverblijf van de leeuwen deed belanden. Hij werd door zeker een leeuw te grazen genomen, maar mogelijk zelfs door zeven.

Collega's wisten Zhang uiteindelijk te ontzetten door de leeuwen levende kippen toe te werpen en met waterspuiten van hem weg te blazen.

04:08 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

14-10-05

Kinderen niet, honden wel welkom in luxehotel

Een luxehotel in Oostenrijk voert een kinderverbod in. De eigenaar heeft liever honden als gast dan bengels. "Kinderen gedragen zich als terroristen", aldus hoteldirecteur Ballner.

Honden welkom
De Oostenrijkse organisatie van hoteliers bestempelt de maatregel als uiting van egoïsme en groeiende intolerantie. Directeur Ballner trekt zich daar niks van aan. Hij voert vanaf 1 mei een kinderverbod in, in zijn viersterrenhotel Cortisen in St.-Wolfgang bij Salzburg. Honden blijven wel welkom, vertelt hij aan de krant Kronen Zeitung.

11:39 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

Kinderen jatten konijn in zoo en gooien het bij alligators

Opschudding in de Welsh Mountain Zoo in Colwyn Bay, in het noorden van Wales. Een paar jonge bezoekers hebben daar voor de ogen van geschokte kinderen een konijn uit de kinderboerderij gehaald en aan de alligators gevoerd.

De jongeren kwamen de zoo binnen door over een muurtje van de grote dierentuin te klimmen. Daarop gingen ze naar de kinderboerderij, waar kinderen worden aangemoedigd de dieren aan te raken. Een van de jongeren greep een konijn en wierp het arme dier richting de alligators, die dat cadeautje gretig in ontvangst namen.

Een man en zijn dochter die het nog levende konijn tussen de kaken van een van de alligators zagen zitten, sloegen alarm. De alligator, Albert, sleurde het dier daarna het water in om het te verdrinken voor zijn maaltijd. Een van de daders is aangehouden, maar twee anderen wisten te ontsnappen.

07:06 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

11-10-05

Chinese man gedood door eigen beren

Een Chinese man werd gedood en opgegeten door de beren die hij zelf gekweekt had. Zes beren vielen Han Shigen aan toen hij hun kooi opkuiste. Hij stierf ter plekke, waarna de beren toetastten.

Agenten probeerden eerst de wild geworden beren te verdoven. Toen dat niet werkte, gooiden ze vlees in de kooi om de dieren af te leiden, zodat ze het lichaam van de onfortuinlijke man konden redden.

De man kweekte de beren om hun gal. Berengal is een traditioneel medicijn tegen koorts, leverziektes en zere ogen. Het gal wordt ‘getapt’ via katheters in de galblaas, een praktijk die veroordeeld wordt door dierenrechtenorganisaties.

In China zijn er meer dan 200 berenkwekerijen, met in totaal zo'n 7000 beren. Voor de praktijken in 1993 aan het licht kwamen, waren er veel meer berenkwekerijen. Dierenrechtenorganisaties willen dat ook de laatste boerderijen hun deuren sluiten. Ze proberen de bevolking te overtuigen dat het berengal nergens voor nodig is, daar andere traditionele kruidenmedicijnen even goed helpen tegen de aandoeningen.

18:02 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Nieuwste rage: gebruik uw hond om aan een lief te raken

In Duitsland worden nu ook huisdieren in de strijd geworpen om van straat te raken. Date-a-Dog heet de nieuwste rage, waarbij vrijgezellen hun viervoeters als excuus mogen gebruiken om een afspraakje te versieren. Baasjes krijgen bij het online datingbureau, dat niet toevallig gesponsord wordt door het bekende merk voor hondenvoeding Pedigree, de kans foto's van hun hond op te laden. Op die manier kunnen ze dan in contact komen met dierenliefhebbers uit dezelfde regio en is een gezamenlijk uitstapje met de huisdieren niet meer veraf.

Maar wat indien u niet over een hond beschikt? Geen paniek, via de website kan u ook gewoon een exemplaar huren en zo alsnog de verleidingstoer opgaan.

14:30 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Wilde python eet kat op

De kat van Elidia Rodriguez was al twee dagen niet komen opdagen, maar haar baasje maakte zich nog geen zorgen. Ze was zelfs niet ongerust toen in het bos achter haar huis een python van drie meter lang opdook. Tot haar zoon Andres de uitstulping in de maag van de slang zag.

“Moeder riep me om naar de python te komen kijken. Ik probeerde hem te vangen, maar toen ik de uitstulping opmerkte, leek het me beter de hulpdiensten te bellen,” zegt Andres. De hulpdiensten konden de slang al snel vangen, al verliep dat niet van een leien dakje.

“Het dier leefde duidelijk al een tijdje in het wild. Hij was agressief en had iemand erg kunnen verwonden. De uitstulping in de maag van het dier was zo’n 40 centimeter groot. Ik wist gewoon dat het de verdwenen kat was,” zegt Al Cruz, die de slang kon vangen.

Vorige week stierf een wilde python. Die had een grote alligator opgeslokt, waardoor de maag van de slang barstte, en beide dieren verloren het leven.

12:54 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)