22-10-05

Ook vogelgriep in Kroatië en Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is vogelgriep vastgesteld bij een papegaai die in quarantaine was geplaatst en vervolgens is overleden. Dat heeft het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Landbouw (Defra) laten weten. Ook in Kroatië is vogelgriep geconstateerd. Dat is gebleken uit monsters met materiaal van zes dode zwanen die zijn gevonden in een meer in het oosten van het land.

De besmette vogel in Groot-Brittannië was op 16 september aangekomen in het land. Het dier was afkomstig uit Suriname. De papegaai was onderdeel van een zending van vogels, die samen met een andere zending uit Taiwan in quarantaine werd gehouden. Alle vogels zijn inmiddels afgemaakt.

Omdat de papegaai afgezonderd was, is Groot-Brittannië officieel nog vrij van vogelgriep, aldus het hoofd van de veterinaire dienst van Defra.

Het is nog niet duidelijk of het om de gevreesde variant H5N1 gaat, die ook kan worden overgedragen op mensen en dodelijk kan zijn. In Europa is H5N1 vastgesteld in Roemenië, Griekenland en Turkije.

Aangenomen wordt dat trekvogels het virus hebben meegenomen vanuit Azië. Daar zijn de afgelopen jaren enkele tientallen mensen bezweken aan de gevreesde H5N1-variant. Wetenschappers vrezen dat door contact met een gewoon griepvirus een gevaarlijke mutant kan ontstaan waarmee mensen ook elkaar kunnen besmetten. In dat geval dreigt een wereldwijde uitbraak onder mensen.

Ze kunnen misschien ook de mensen afmaken die een griepje hebben. Maar dit is toekomst muziek. Als de situatie op aarde niet verbetert zal men wel overgaan op die situatie.

Maak een einde aan de import van in het wild gevangen vogels (en andere dieren)

12:50 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.