21-10-05

Turkse tortel wordt steeds talrijker, maar nog ver achter huismus

Jaar na jaar neemt het aantal Turkse tortels aan voederplaatsen in Vlaamse tuinen toe. De tortel was de voorbije winter de tweede talrijkste vogel, ver achter de huismus, zo blijkt uit het eindrapport van Natuurpunt over de vogeltellingen van de voorbije winter. De meest verspreide vogels zijn de merel en de koolmees.

Het eindrapport is een combinatie van gegevens uit 641 tuinen gedurende de hele winter en van 4.638 formulieren die werden ingevuld tijdens het telweekend van 5 en 6 februari en waarbij meer dan 211.000 vogels werden geteld.

Huismus op kop
De absolute koploper als talrijkste vogelsoort blijft de huismus. Daarvan werden er de voorbije winter gemiddeld 7,15 opgemerkt per voederplaats. De huismus komt vaak in groep voor en is dus vrij talrijk, maar wordt "maar" in 75 procent van de tuinen waargenomen.

Verrassende tweede in aantal is de Turkse tortel (3,73 maal), die vorig jaar nog vijfde stond. Opvallend is ook dat de tortel in Nederland (1,4), Groot-Brittanniƫ (1,5) en Duitsland (0,2) aanzienlijk minder wordt waargenomen. Sinds de eerste tellingen, in 2000, is het gemiddeld aantal Turkse tortels met dertig procent toegenomen, van 2,7 tot 3,7 per tuin. Ook de verspreiding is toegenomen, met tien procent. De Turkse tortel wordt nu opgemerkt in 86 procent van de tuinen.

Merel en koolmees meest verspreid
De meest verspreide vogels zijn de merel en de koolmees (die elk in 98 procent van de tuinen werden waargenomen), gevolgd door het roodborstje (96 procent).

Op 4 en 5 februari 2006 organiseert Natuurpunt voor de zesde opeenvolgende keer een winters telweekend.

10:30 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.