21-10-05

Trekvogels worden gebruikt als zondebok, zegt Vogelbescherming

Terwijl er elke dag meer en meer gevallen van vogelgriep opduiken, is de Vogelbescherming naar eigen zeggen ongerust en verbaasd over de manier waarop de trekvogels door bepaalde organisaties en media met de vinger worden gewezen.

"Fantasierijke kaarten"
"Sinds enkele maanden verspreiden de media meer dan twijfelachtige en extreem gevaarlijke informatie over de rol die trekvogels spelen in de verspreiding van het H5N1-virus", betreurt de Vogelbescherming.

"Zo worden onder meer "fantasierijke" kaarten getoond met daarop de weg die trekvogels afleggen, worden vaak foto's van wilde vogels getoond ter illustratie en worden ook directe en ongegronde beschuldigingen geuit aan het adres van de trekvogels.

Het nationaal secretariaat van de Vogelbescherming wordt naar eigen zeggen sinds enkele dagen overspoeld door telefoontjes en brieven van mensen die willen dat "er orde op zake wordt gesteld en dat de foutieve informatie wordt gecorrigeerd".

Wilde vogels bevonden zich steeds in buurt van besmette fokkerijen
"Geen enkele trekvogel, die in ons land de winter doorbrengt of gewoon op doortocht is, is afkomstig van een regio die besmet is met het H5N1-virus. Bij geen enkele levende en gezonde wilde vogel werd het H5N1-virus vastgesteld en de wilde dieren die drager zijn van het vogelgriepvirus waren dood of stervende en bevonden zich nog steeds in de buurt van de besmette fokkerijen."

"Het is dus waarschijnlijk dat tamme vogels de wilde dieren hebben besmet in plaats van omgekeerd", aldus nog de Vogelbescherming, die er nog voor waarschuwt dat deze foutieve informatie "de wilde fauna zeer duur kan komen te staan".

17:40 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.