30-09-05

Deense luchtmacht vergoedt kerstman overleden rendier

De Deense luchtmacht heeft Olovi Nikkanoff een schadevergoeding van 4000 euro betaald. De professionele kerstman verloor zijn rendier op dramatische wijze. Rudolf stierf van de schrik toen twee straaljagers laag overvlogen.

Kinderen
De dood van het dier stelde de kerstman voor een onoverkomelijk probleem. Hij had namelijk twee geoefende rendieren nodig voor het trekken van zijn slede. De luchtmacht erkende dat en betaalde de man ruim 4000 euro. "We betalen dit graag, zolang kinderen in de hele wereld hun cadeautjes maar kunnen krijgen", aldus een woordvoerder van de luchtmacht.

Gelukkig maar

23:03 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Koeien zijn een ramp voor de atmosfeer

Runderen zijn een ramp voor de atmosfeer. Hun uitwerpselen zijn verantwoordelijk voor bijna drie keer zoveel broeikasgassen als de veertien olieraffinaderijen in Frankrijk samen. De berekening komt uit de studie "Landbouw en vermindering van de uitstoot van broeikasgassen", die de Depositokas, een openbare financiële instelling, net heeft gepubliceerd.

Volgens Benoît Leguet, de auteur van de studie, zijn runderen, die vier magen hebben, verantwoordelijk voor 6,5 procent van de Franse gasuitstoot die de planeet opwarmt. In tegenstelling tot wat de mensen denken, zijn hun winden niet de hoofdoorzaak. Het zijn hun boeren en uitwerpselen die het fenomeen veroorzaken.

Hun oprispingen brengen elk jaar 26 miljoen ton broeikasgassen in de Franse atmosfeer en de opslag van hun uitwerpselen, vooraleer ze op de velden worden uitgestrooid, zorgt voor twaalf miljoen ton. De raffinaderijen stoten dertien miljoen ton uit.

De twintig miljoen Franse runderen zorgen voor tachtig procent van de uitstoot. De andere herkauwers (schapen en geiten), net als de tien miljoen varkens en de 285 miljoen stukken pluimvee, dragen veel minder bij aan de opwarming van de planeet. Eens de uitwerpselen van de runderen verspreid zijn, worden ze omgezet in organische mest en vervuilen het water en de lucht.

In zijn studie stelt Leguet voor het voedsel van de runderen en de andere herkauwers te veranderen door bijvoorbeeld een deel van het veevoeder te vervangen door voedingsmiddelen met een grotere voedingswaarde of beter verteerbaar voedsel zoals soja en blauwe klaver.

Ik heb toch een sterk vermoeden dat de 6 miljard aardbewoners een grotere ramp zijn voor de atmosfeer dan die enkele miljoenen koeien.

05:36 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

28-09-05

Piranha bijt nietsvermoedende douanier in de vinger

Een Filipijnse douanier wist niet wat hem overkwam toen hij vorige week bij een routinecontrole op de luchthaven van Manila werd gebeten door een opspringende piranha.

"Ik was bezig met het controleren van enkele verpakte bokalen toen plots er een vis uitsprong en me beet", zegt douanier Mario Trio. De vis beet Trio in de vinger. Op de vrachtbrief stonden de vissen in de verpakte bokaal beschreven als 'siervissen' .

De piranha's die uit Peru kwamen, werden in beslag genomen, maar stierven twee dagen later. De Filipijnse geadresseerde wordt vervolgd voor het illegaal invoeren van de vleesetende vissen. De man riskeert een gevangenisstraf van maximum acht jaar.

21:06 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

"Meer berggorilla's dan gedacht"

Berggorilla's, die in het oosten van de Democratische Republiek Congo leven, overleven beter dan algemeen werd gedacht. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Amerikaanse Stichting Diane Fossey.

De Stichting schat het huidige aantal van deze bedreigde diersoort, de gorilla beringei graueri, op circa 5.500 tot 28.000 dieren verspreid over een habitat van 21.000 vierkante kilometer.

De vorige schatting van de Stichting Diane Fossey gaf aan dat ondanks een daling met 24 procent van het bestand van berggorilla's tussen 1959 en 2005, de soort toch goed heeft kunnen overleven tijdens de lange periodes van burgeroorlog.

Bijkomend onderzoek toonde aan dat bij vorige tellingen van de berggorillapopulatie een aantal zones werd overgeslagen of onderschat. De nieuwe cijfers tonen duidelijk de huidige mogelijkheden aan voor de bescherming van de berggorilla door de nationale parken in stand te houden en de natuurlijke voorraden te onderhouden, aldus de Stichting.

21:05 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Toestand dolfijnen in Boudewijn Seapark is zorgwekkend

De toestand van de dolfijnen in het dolfinarium Boudewijn Seapark in Brugge is zorgwekkend. Dat zegt de Amerikaanse zeezoogdierengedragsbiologe Toni Frohoff, die woensdag op vraag van dierenrechtenorganisatie Gaia haar bevindingen uiteenzette in Brussel. Volgens Frohoff is er te veel lawaai, is de interactie tussen bezoekers en dieren gevaarlijk en lijden de dolfijnen aan spanningen en acute en chronische stress.

"Situatie voor dolfijnen erg slecht"
Frohoff trok naar het dolfinarium en observeerde er de show met dolfijnen gedurende vier uur en dat gespreid over twee dagen. "Zelfs na vier uur observatie was het voor mij duidelijk dat de situatie voor dolfijnen er erg slecht is."

Volgens Frohoff, die al meer dan twintig jaar het gedrag van dolfijnen observeert, onder meer in opdracht van diverse internationale overheidsinstanties, is het Boudewijn Seapark dolfinarium het meest lawaaierige van al de dolfinaria die ze ooit bezocht.

"Muziek veel te luid"
"De muziek is er veel te luid en tijdens de show wordt het publiek nog aangemoedigd om luider te applaudisseren. De oren van dolfijnen zijn veel gevoeliger dan die van een mens", zegt Frohoff, die zegt dat sommige dieren zelfs onder water duiken om te "schuilen" voor het lawaai.

Maar dat is niet het enige waar de gedragsbiologe zich zorgen over maakt. De bassins in het dolfinarium zijn volgens haar te klein, de verlichting is er ontoereikend, er is een groot gebrek aan omgevingsverrijking en de educatieve programma's met de dolfijnen zijn bedenkelijk.

"Stress"
Daardoor lijden de dolfijnen aan allerlei spanningen en chronische en acute stress en is er abnormaal veel agressie en gestoord, abnormaal, gedrag. "Dolfijnen die mekaar wegduwen, happen of met de vin slaan bijvoorbeeld. Of dieren die in cirkels zwemmen, doelloos rondzwemmen, en ga zo maar voort."

Dat de bezoekers de dieren mogen voederen en zeeleeuwen het publiek "kussen" is volgens Frohoff "onnodige risico's nemen". "Het blijven onvoorspelbare, wilde dieren, het gevaar voor bijtwonden is reëel en door de interactie kunnen ziektes worden overgebracht."

"Reglementering moet veel strenger"
Volgens Frohoff moet de reglementering voor het houden van dolfijnen in ons land veel strenger. Ze pleit daarom onder meer voor een officiële commissie, onaangekondigde inspecties, een verbod op de kweek van dolfijnen en de import van nieuwe, geen fysiek contact tussen de dieren en toeschouwers en omgevingsverrijking.

"Als het dolfinarium daar niet aan kan voldoen, moet het sluiten", is de conclusie van Frohoff en Gaia-voorman Michel Vandenbosch. Vorig jaar al ontstond een hele discussie rond dolfinaria toen Gaia in juli actie voerde voor Boudewijn Seapark in Brugge. De kamercommissie bracht in september 2004 een bezoek aan het omstreden dolfinarium en in mei van dit jaar keurde de kamercommissie Volksgezondheid een voorstel van resolutie goed dat de regering vraagt geen nieuwe dolfinaria meer op te richten en de exploitatiecriteria van de bestaande door te lichten.

Zowel Gaia als Frohoff dringt er bij minister van Dierenwelzijn Rudy Demotte op aan de kamerresolutie zonder uitstel uit te voeren. Het finale rapport van Dr. Frohoff zal Gaia aan de minister overhandigen. Gaia wil dat het rapport gebruikt wordt als basis voor de werkzaamheden van de speciale commissie inzake het welzijn van dolfijnen in gevangenschap, die de regering op vraag van de Kamer moet oprichten.

21:04 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Legendarische reuzeninktvis voor het eerst gefotografeerd

Voor het eerst zijn wetenschappers er in geslaagd de legendarische reuzeninktvis in het wild op te sporen en te fotograferen. Japanse onderzoekers spoorden het dier op voor de Ogasawara-eilanden, zo’n 1000 km ten zuiden van Tokyo.

De vorsers lieten een camera zakken, waaraan haken met aas waren bevestigd. Op een diepte van 900 meter hapte het beest toe. Het dier bleef wel met een tentakel in een van de haken vastzitten. Na vier uur en 550 foto’s haalden de onderzoekers de camera weer boven water, inclusief de afgescheurde tentakel. Het afgescheurde lichaamsdeel heeft een lengte van 5,5 meter, wat betekent dat het beest zo’n 8 meter groot was. Reuzeninktvissen kunnen tot 18 meter lang worden.

21:03 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

27-09-05

Binnenkort geen vissen meer in de oceanen?

Het Wereldnatuurfonds (WWF) heeft er vandaag voor gewaarschuwd dat er binnenkort geen vis meer in de zeeën zal zitten als de visserij doorgaat zoals ze bezig is.

In een verklaring zei woordvoerder Thomas Kaissl van het WWF dat er elk jaar over de hele wereld 80 miljoen ton vis en andere zeedieren wordt gevangen. Dit is vier keer meer dan een halve eeuw geleden.

Binnenkort leeggevist?
"Indien we geen strenge halt toeroepen aan de globale exploitatie van onze oceanen, dan zullen ze binnenkort leeg gevist zijn", aldus Kaissl.

Het WWF riep consumenten op enkel vis te kopen als ze weten dat er van die vis nog een veilige voorraad in zee steekt. Maar totnogtoe halen financiële belangen het nog veelal van ecologische belangen, zelfs als dit het einde van de zeevisserij met zich zou meebrengen, aldus de organisatie.

22:17 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Satellieten volgen vrijende panda’s

Satellieten in de ruimte moeten Chinese wetenschappers helpen het seksuele gedrag van panda’s te volgen. Zo kunnen ze misschien een oplossing verzinnen om het uitsterven van de reuzenpanda’s te voorkomen.

Met satellieten die de exacte plaats kunnen bepalen zal het paargedrag van de zoogdieren in de natuurreservaten in de Chinese provincie Shaanxi bestudeerd worden. “Het voortdurend volgen van al hun bewegingen en seksuele activiteiten kan ons helpen met een oplossing te bedenken om hun uitsterven te vermijden,” aldus een van de wetenschappers.

Naar schatting leven er wereldwijd nog 1600 panda’s in het wild. De dieren leven vooral in de hogergelegen hellingen in de berggebieden in centraal China, onder meer in Shaanxi, Sichuan en Tibet. Ze planten zich echter zowel in het wild als in dierentuinen maar zeer langzaam voort.

12:47 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Australië moet miljoenen wilde dieren doden

Miljoenen wilde kamelen, paarden, ezels, varkens, katten en vossen dienen te worden gedood voor het behoud van de biodiversiteit in Australië, zo zegt een parlementsverslag dat in november aan de afgevaardigden zal worden voorgelegd. De meer dan 200 jaar geleden door Europese immigranten in het land ingevoerde "exotische" soorten, vormen nu een bedreiging voor de landbouw en het milieu en "dienen te worden uitgeschakeld", zo verklaarde Alby Schultz, voorzitter van de parlementscommissie die het rapport opstelde.

Uitroeiing
Omdat er weinig roofdieren zijn en enorm grote ruimten waar zij kunnen gedijen, is hun aantal geëxplodeerd. De inheemse diersoorten worden bedreigd door de vernietiging van hun habitat en de verspreiding van ziektes, aldus het verslag. De Australische milieu-instanties hebben recent een lijst opgesteld van diersoorten in overtal, waarvan sommigen het land inkwamen als huisdieren, maar die inmiddels verwilderd zijn: kamelen (500.000), paarden (300.000), ezels (5 miljoen), varkens (23 miljoen), katten en vossen. Het verslag van de commissie beveelt hun uitroeiing aan door afslachting of vergiftiging.

Schade landbouw
De Australische afdeling van het Wereldnatuurfonds (WWF) heeft toegegeven dat het noodzakelijk is tot het doden van de dieren over te gaan. "Het zijn wilde dieren die niet inheems zijn, maar die sinds hun komst een vernietigende invloed hebben op het milieu", zegt Nicola Markus van het WWF. "Of wij vinden dat zij hier moeten leven? Neen. Is het realistisch dat zij tot de laatste zullen kunnen uitgeroeid worden? Dat zou niet slecht zijn, maar het is erg onwaarschijnlijk", voegde hij eraan toe. Hij vraagt alleen dat de eliminatie op een "zo menselijk mogelijke manier" zou gebeuren. Het verslag van de commissie raamt de schade die de dieren aanbrengen aan de landbouw, op 547 millions dollar per jaar.

01:53 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Krokodil verslindt man

Een krokodil heeft een Brit verslonden. Het drama had plaats in de omgeving van het Australische eiland Groote Eylandt. Russell Harris ging er gisteren met een vriend snorkelen voor het Picnic- strand. Hij verdween er spoorloos. In de buurt werd wel een vier meter lange krokodil opgemerkt.Volgens de politie bestaat er dan ook geen twijfel over. Het dier heeft Russell gewoon verslonden.

01:53 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Wolkenkrabbers in New York doven lichten voor trekvogels

In de hoogste wolkenkrabber van New York, de Empire State Building, worden tot eind oktober de lichten gedoofd om voorbijvliegende trekvogels te beschermen. Ook het Rockefeller Center, het beroemde Chrysler gebouw en het Citigroup Center doven op vraag van de stad komende weken hun lichten. Dat meldt de New York Times.

Vijf miljoen vogels
De maatregel moet verhinderen dat de vogels -die aangetrokken worden door het licht- tegen de ramen vliegen en sterven.

Zowat vijf miljoen vogels vliegen in het voorjaar en in de herfst over de stad en de Hudson rivier. Ze worden door de sterk verlichte gebouwen afgeleid van hun weg en knallen tegen de verlichte ramen of cirkelen zolang rond de lichtbron tot ze van uitputting neerstorten. Ornitoloog Daniel Klem uit Pennsylvania schat dat er jaarlijks meer dan 100 miljoen vogels in de VS op die manier sterven.

01:51 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

25-09-05

Baas laat pitbull los op twee mannen in Aalst

In Aalst zijn vrijdagnacht twee mannen zwaargewond geraakt bij een aanval van een pitbull. De twee kregen het aan de stok met de eigenaar van de hond en die liet het dier los op de twee. Beiden zijn twee weken werkonbekwaam. De eigenaar van de hond is opgepakt en wordt mogelijk voor de onderzoeksrechter geleid.

Het incident deed zich voor op de Hopmarkt in Aalst, omstreeks middernacht. Tussen de man met de hond, een 33-jarige inwoner van Aalst, en de twee andere mannen, een 21-jarige uit Affligem en een 53-jarige uit Opwijk, ontstond ruzie. De Aalstenaar voelde zich bedreigd en liet zijn hond de twee mannen aanvallen. Die werden gebeten en moesten met zware verwondingen naar het ziekenhuis.

00:28 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

24-09-05

Vraag naar palmolie bedreigt orang-oetans

De stijgende vraag naar palmolie, veel gebruikt in de voedselverwerkende industrie, bedreigt de orang-oetan in zijn bestaan. Bij het verwerven van palmolie gaat veel bos verloren, de natuurlijke leefomgeving van de apensoort. Dat heeft milieuorganisatie Friends of the Earth meegedeeld.

De organisatie geeft de orang-oetan nog maar twaalf jaar, als er niet snel maatregelen om de apen te beschermen. "Bijna 90 procent van de habitat van de orang-oetans in Indonesië en Maleisië is al verwoest. Uit sommige cijfers blijkt dat er jaarlijks 5000 orang-oetans verdwijnen." Bossen moeten plaats maken voor olieplantages.

14:19 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Colombiaanse agenten ontdekken leeuw in truck

Colombiaanse agenten wisten niet wat ze meemaakten toen ze bij een routinecontrole in Bogota een truck lieten stoppen. In de oplegger zat een vijf jaar oude Afrikaanse leeuw in een kleine houten kooi. Toen ze van de eerste schok bekomen waren, werd de chauffeur opgepakt en aangeklaagd voor dierenmishandeling.

"De chauffeur beschikte niet over de nodige documenten voor het vervoer, dus namen we de leeuw in beslag." De trucker zei aan de politie dat hij was aangezocht om de leeuw naar een ranch in de provincie Cordoba te brengen. Hij wist naar eigen zeggen niet dat hij het dier illegaal vervoerde. De leeuw is overgebracht naar de dierentuin van Pereria brengen op zo'n 360 kilometer ten westen van Bogota.

14:18 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Middelbare scholier worstelt geregeld met beer

Scholier Josh Herbert uit Middletown in de Amerikaanse staat Ohio is voor geen kleintje vervaard. De jongeman is een verwoed worstelaar en American Football-speler. Ruwe sporten die hij thuis goed kan inoefenen met zijn huisdier 'Buddy' ... een zwarte beer van 1m 83 groot met een gewicht van zomaar eventjes 204 kilogram .

Zijn familie voedt de zwarte beer op sinds zijn geboorte. De vader van Herbert is een boswachter die beren vangt en ze in andere wouden uitzet. Volgens Herbert is Buddy niet gevaarlijk.

Zijn klauwen werden verwijderd en de beer laat Josh los als die 'No' roept. "Buddy weet altijd wanneer hij moet stoppen." Josh overwon in zijn jeugd leukemie en wil na zijn middelbare school dierenarts worden.

14:17 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

Surfer op de vuist met haai

Een Australische surfer heeft een haaienaanval overleefd door de haai enkele rake klappen te verkopen. De 44-jarige Brad Satchel dacht eerst dat hij gezelschap kreeg van een zeehondje, maar het bleek een kleine haai te zijn.

“Ik moest eerst lachen, want ik dacht dat het een zeehond was. Maar toen de haai me begon aan te vallen, moest ik wel terugvechten,” vertelt de surfer. Hij gebruikte zijn surfplank als schild tegen de haai, die iets meer dan één meter groot was. “Ik zorgde ervoor dat mijn lichaam uit het water bleef en deelde enkele vuistslagen uit, vooral op de kop van het beest.” Hij was niet gewond en peddelde terug naar de kust, zo’n 120 meter verder.

14:16 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

22-09-05

Veel fosfor fataal voor bedreigde plantensoorten

Fosfor is de voornaamste oorzaak van het uitsterven van plantensoorten. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht schrijven dat in de donderdag verschijnende editie van het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Uit onderzoek blijkt dat bedreigde landplanten zich handhaven op plekken waar weinig fosfor is, hebben Martin Wassen en Harry Olde Venterink vastgesteld. Daarmee bestrijden de Utrechters, die voor het onderzoek samenwerkten met een Duitse en een Russische collega, de algemene opvatting dat de uitstoot van stikstof door verkeer, industrie en landbouw de belangrijkste oorzaak is van verlies aan biodiversiteit.

Eutrofiëring
Volgens de Nederlandse onderzoekers werpen de bevindingen een nieuw licht op het verlies aan plantenrijkdom onder invloed van de zogeheten eutrofiëring, het proces waarbij ongewenste verrijking van het milieu optreedt met voedingsstoffen. Door de extreme verrijking met voedingsstoffen krijgen sommige plantensoorten de overhand waarbij ze andere soorten verdringen. Veel soorten zijn hierdoor al uitgestorven en andere worden erdoor bedreigd.

Probleem is minder groot dan dertig jaar geleden
Wassen en Olde Venterink, werkzaam bij het Copernicus Instituut van de faculteit Geowetenschappen in Utrecht, vonden geen grote veranderingen in de flora op plekken waar volop stikstof en weinig fosfor aanwezig was. Het aantal plekken met weinig fosfor is echter in West-Europa zeldzaam geworden.

De kwalijke invloed van fosfor op water was al langer bekend. Door de invoering van fosfaatvrije wasmiddelen en verbetering van rioolwaterzuivering is het probleem van troebele meren en plassen volgens de onderzoekers nu minder groot dan dertig jaar geleden.

00:12 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Massale bijensterfte in België en Europa

Zowel in België als elders in Europa sterven bijen in grote getalen. Het fenomeen zou verschillende oorzaken hebben die nog niet allemaal bekend zijn. Onderzoekers van de universiteiten van Gembloers en Luik proberen een verklaring te vinden voor de massale bijensterfte en hebben de eerste resultaten van hun onderzoek voorgesteld. Daaruit blijkt dat parasieten een van de boosdoeners zijn.

Een jaar lang onderzochten de onderzoekers 1.275 bijenkorven, ofwel 84 bijenstallen. Ze stelden vast dat het sterftecijfer van de honingbijen 17 procent hoger ligt dan het gemiddelde. De wetenschappers analiseerden 56 molecules in de honing, de honingbij en de bijenwas. Daarin werden sporen aangetroffen van verschillende parasieten zoals schimmels, mijten en zelfs van Amerikaans vuilbroed.

Het hoge sterftecijfer wordt verder toegeschreven aan de snelle verspreiding van de varroamijt, die de bijenstallen teistert. De mijt, die in 1986 voor het eerst in Wallonië werd aangetroffen, komt nu overal voor. Op dit moment worden meer dan negen actieve stoffen gebruikt om de bijenkorven te behandelen. De studie toont aan dat er belangrijke verschillen bestaan wat betreft het sterftecijfer naargelang de aard en het aantal van de gebruikte behandelingen.

Volgens de onderzoekers is het noodzakelijk om de bijenhouders te helpen bij het zoeken van oplossingen door hen duidelijk te informeren over de gevaren die het gebruik van sommige producten inhouden. Ook moet er op lange termijn een systeem komen dat de opsporing van de varroamijt mogelijk maakt en moet er werk gemaakt worden van milieuvriendelijkere bestrijdingsmethodes.

00:11 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

21-09-05

Slangen leggen verkeer lam

In Duitsland heeft het verkeer op een autosnelweg een tijd lam gelegen nadat een vrachtwagen met gevaarlijke slangen overkop was gegaan. Giftige adders, enorme boa constrictors en iguana's kropen uit de truck op de drukke snelweg.

Het ongeval met de truck vond plaats op de A45 autobahn nabij Dillenburg in het centrum van het land. De weg moest worden afgesloten terwijl hulpdiensten de exotische dieren opnieuw vingen.

Alle dieren kwamen er blijkbaar zonder verwondingen vanaf.

18:16 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Mysterieuze gruwelmoord op dolfijn

De politie in de Australische deelstaat Victoria heeft aan de kust een dolfijn aangetroffen die is gedood met zeker zeven messteken. Volgens de woensdageditie van The Australian is het zoogdier waarschijnlijk met twee verschillende messen bewerkt.

Het is onbekend waarom het dier is gedood. Dolfijnen zijn in Australië beschermd. Voor het doden van een dolfijn kan een rechter tot een jaar celstraf opleggen.

18:15 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

Poema van de Veluwe ontmaskerd: het is een grote kat

De zogenoemde "poema van de Veluwe" lijkt definitief te zijn ontmaskerd. Het dier dat de afgelopen maanden de Veluwe in zijn greep hield, is geen poema maar een grote, verwilderde kat. Dat blijkt volgens bioloog Gerrit Jansen uit scherpe foto's die de Arnhemse natuurfotograaf Otto Faulhaber maandag van het dier maakte en die het dagblad de Gelderlander woensdag heeft gepubliceerd.

Faulhaber zag Winnie, zoals het dier in de Nederlandse volksmond is gaan heten, maandag in een weiland in Beekbergen. De fotograaf maakte vanaf zowat 150 meter afstand foto's van Winnie. Het dier ving een mol of muis als prooi en speelde met een gewone huiskat. Faulhaber viel vooral het verschil in formaat tussen de twee katten op. Het dier is anderhalve keer zo groot als de huiskat.

"Gigantisch grote kat"
Volgens veldbioloog Gerrit Jansen is Winnie een "gigantisch grote kat", waarschijnlijk een kruising tussen een Europese boskat en een verwilderde huiskat. Het beest is 30 tot 40 centimeter hoog en 60 centimeter lang. De Europese boskat komt hoofdzakelijk in Oost-Europa voor, maar duikt een enkele keer wel eens in Nederland op.

In dierentuin Burgers Zoo in Arnhem bevestigt bioloog Marc Damen dat het dier op de foto een verwilderde kat is. Daarvan leven er tientallen op de Veluwe. "Het kan zelfs zo zijn dat het Winnie helemaal niet is". Desalniettemin gelooft Damen absoluut niet dat er een poema op de Veluwe rondstruint. "Ik heb nog steeds geen enkel bewijs gezien", aldus de bioloog.

18:12 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Expeditie naar de bron van de Nijl gestart

In Egypte is een expeditie gestart naar de bron van de Nijl. Een team van Britten en Nieuw-Zeelanders vaart de komende drie maanden met een kleine boot de Nijl stroomopwaarts op tot aan de bron.

Watervallen
Het expeditieteam bestaat uit vijf mannen en vrouwen. Tijdens hun 6.000 km lange tocht moeten ze verschillende watervallen overwinnen. Daartoe staat hen een ULM-vliegtuigje ter beschikking, dat elk van de drie rubberboten met buitenboordmotor over de hindernissen kan brengen.

Traject
Hun tocht gaat van Egypte over Soedan, Oeganda, Tanzania en Rwanda naar Burundi, waar de Witte Nijl ontspringt. De bron van de Blauwe Nijl ligt in Ethiopië. Beide stromen vloeien samen in de Soedanese hoofdstad Khartoem.

18:11 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

20-09-05

Hongerige leeuwen aten al 20 Ethiopiërs op jongste weken

Een troep hongerige leeuwen heeft in de afgelopen weken zeker twintig Ethiopiërs en 750 koeien en schapen gedood. De roofdieren vielen de mensen op klaarlichte dag aan, terwijl de slachtoffers hun vee hoedden.

Massaal bloeddorstig optreden door leeuwen is erg ongebruikelijk. Volgens de bevolking is dat het gevolg van recente ontbossingen. De roofdieren kunnen daardoor het gevoel hebben dat hun woongebied in gevaar is.

Vanwege de herhaaldelijke aanvallen zijn meer dan duizend inwoners uit veertien buurtschappen in het district Soro verplicht geëvacueerd. Het lokale bestuur probeert nu een manier te vinden om de dieren in te sluiten en te doden.

13:48 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Groningse zeug ziet het big

Een zeug op een boerderij in het Groningse Bellingwolde heeft in één worp maar liefst 29 biggen ter wereld gebracht. Dat heeft bedrijfsleidster A. Sluiter maandag bekendgemaakt. Gemiddeld krijgt een varken ongeveer elf biggetjes per worp.

Vijf van de 29 varkentjes werden dood geboren. De rest is kerngezond. Sluiter kan de bijzondere geboorte niet verklaren. De moeder van de biggetjes stond volgens haar zelfs op de nominatie voor het slachthuis.

"De zeug was een aantal keren zonder resultaat gedekt. Dan is het in een boerenbedrijf toch echt jammer, maar helaas". Ze is blij dat van de slacht is afgezien toen de zeug toch drachtig bleek. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt", jubelde Sluiter.

Varkensexpert L. den Hartog van de Universiteit van Wageningen staat versteld. Hij heeft nog nooit gehoord van een varken dat in één keer zoveel biggetjes op de wereld zette. "Dit is heel bijzonder".

00:32 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

19-09-05

Hert doodt jager

Hert doodt jager

Een hert heeft een jager in het Franse Corèze gedood.

Het dier stormde vanuit het bos plotseling de weg op en greep met zijn gewei de 60-jarige voorzitter van een plaatselijke jachtvereniging. Het hert verdween daarna weer spoorloos het bos in.

Volgens de politie uit het nabijgelegen Ussel was het dier op de vlucht voor andere jagers.

16:06 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

18-09-05

Achtergelaten duikers overleven zes uur tussen haaien

Twee duikers hebben in Australië zes uur lang tussen haaien gezwommen, nadat hun reisgezelschap zonder hen was vertrokken. Het duo had ‘bizar veel geluk’ volgens hun redders.

De twee Britten doken zaterdag bij de Great Barrier Reef het water in, zo’n 90 kilometer van de kust van Townsville, toen de boot zonder hen vertrok. In de loop van de ochtend bleek bij de telling dat twee mensen ontbraken, waarna een grote zoekoperatie begon. De duikers werden uitgeput en onderkoeld teruggevonden.

Volgens de Australische kustwacht zwemmen er veel grote haaien in de Great Barrier Reef. De toeristenboten moeten regelmatig hun passagiers tellen, nadat in 1998 een Amerikaans koppel op dezelfde manier werd vergeten, en nooit is teruggevonden. Zij werden waarschijnlijk wel door haaien verslonden.

17:44 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

17-09-05

Unieke spin in Antwerpen

De spinnenvereniging Arabel heeft in de Antwerpse binnenstad voor het eerst in België, de witrugzakspin aangetroffen. De vereniging heeft een jaar lang onderzoek verricht naar de verschillende spinnensoorten in Antwerpen.

105 soorten
Liefst 105 verschillende soorten spinnen werden in de periode van september 2004 tot september 2005 aangetroffen in de Antwerpse binnenstad. "We hebben veel meer soorten aangetroffen dan verwacht", zegt onderzoeker Koen Van Keer. "We dachten zo'n 50 à 60 verschillende soorten aan te treffen, maar het zijn er veel meer geworden. En dat is opmerkelijk, omdat er zoveel 'steen' is in Antwerpen. Momenteel telt de Belgische fauna zo'n 700 verschillende soorten spinnen".

Primeur
Naast de grote diversiteit aan spinnen werd ook een spin aangetroffen die voor het eerst op Belgische bodem werd gesignaleerd. Het gaat om de witrugzakspin die werd gevonden in de boomschors van een lindenboom op het Steenplein. Naast de nieuwe soort werden ook negen spinnen van de 'rode lijst' aangetroffen. Het gaat om spinnen die uiterst zeldzaam of bedreigd zijn. De meest voorkomende spin in de binnenstad is dan weer de grote huisspin.

Opwarming
Uit het spinnenonderzoek bleek tevens dat het klimaat aan het opwarmen is. Dat werd bevestigd door de aanwezigheid van sommige soorten. "Zo zijn er de vierspitsspinneneter en het zuidershaardertje die normaal in zuidelijke landen leven", legt Van Keer uit. "Zij zijn via de haven van Antwerpen binnengekomen en overleven perfect. Hiermee wordt dus aangetoond dat het klimaat opwarmt. Een andere vaststelling die dat aantoont, is dat er meer spinnen van binnen naar buiten verhuizen".

23:12 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Wereld Dierendag

Op 4 oktober is het werelddierendag, de dag waarop overal ter wereld wordt stilgestaan bij de rechten van de dieren in onze samenleving.

4 oktober is ook de sterfdag van Sint-Franciscus van Assisi (1181-1226), de grondlegger van de kloosterorde der Franciscanen. Uit de verhalen over het leven van deze heilige zijn vooral die over zijn liefde voor de natuur en de dieren tot de verbeelding gaan spreken zowel bij katholieken als bij protestanten. Met name de uit de geschiedschrijving bekende preek van Franciscus tot de vogels heeft steeds opnieuw inspiratie gegeven. In de twintigste eeuw ontstond er een sterke opleving in de belangstelling voor Franciscus als dierenvriend. Die belangstelling heeft zeker meegespeeld toen in 1929 tijdens een internationaal congres van verenigingen voor dierenbescherming in Wenen de sterfdag van de heilige Franciscus werd uitgeroepen tot internationale dag van het dier.

De wereldthemadag over dieren werd ingesteld om het publiek bewust te maken van het idee dat dieren rechten hebben en dat zij beschermd moeten worden. Het verschijnsel themadag of dag in het teken van een bepaald idee bestond in 1929 nog relatief kort. Het was een nieuw middel om te wijzen op de ondergeschikte positie van bepaalde groepen en op veronachtzaamde vraagstukken in de samenleving.

23:11 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

16-09-05

10.000 euro voor eekhoornbrug

Een Tsjechisch dorp heeft 10.000 euro uitgegeven aan de bouw van een nieuwe brug –speciaal voor eekhoorns – over een drukke straat. Of de knaagdieren de brug ook zullen gebruiken, is nog niet zeker.

De brug is zeven meter lang en verbindt twee bomen uit het Sokolov park, dat gescheiden wordt door de drukke baan. “We denken dat een dergelijke constructie uniek is in de wereld. De afgelopen twee maanden heb ik enkele dode eekhoorntjes gezien op deze weg, en ik vond dat we daar iets tegen moesten doen, “ vertelt burgemeester Karel Jakobec. “Of ze de brug werkelijk zullen gebruiken, moeten we nog afwachten.”

21:35 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Hond neemt jager onder vuur

In Bulgarije heeft een hond bij een jachtpartij zijn baasje verwond toen hij meerdere geweerschoten op de man loste. Dat schrijven verscheidene kranten in Sofia vandaag.

Het incident deed zich voor toen een 35-jarige jager in de buurt van Rasgrad, in het noordoosten van het land, op een kwartel schoot. De hond was zijn baasje echter te slim af: hij greep de vogel beet en weigerde het dier te lossen. De man sloeg de hond daarop met zijn geweer, maar de hond zette zijn poot op de trekker.

21:34 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)