28-09-05

Toestand dolfijnen in Boudewijn Seapark is zorgwekkend

De toestand van de dolfijnen in het dolfinarium Boudewijn Seapark in Brugge is zorgwekkend. Dat zegt de Amerikaanse zeezoogdierengedragsbiologe Toni Frohoff, die woensdag op vraag van dierenrechtenorganisatie Gaia haar bevindingen uiteenzette in Brussel. Volgens Frohoff is er te veel lawaai, is de interactie tussen bezoekers en dieren gevaarlijk en lijden de dolfijnen aan spanningen en acute en chronische stress.

"Situatie voor dolfijnen erg slecht"
Frohoff trok naar het dolfinarium en observeerde er de show met dolfijnen gedurende vier uur en dat gespreid over twee dagen. "Zelfs na vier uur observatie was het voor mij duidelijk dat de situatie voor dolfijnen er erg slecht is."

Volgens Frohoff, die al meer dan twintig jaar het gedrag van dolfijnen observeert, onder meer in opdracht van diverse internationale overheidsinstanties, is het Boudewijn Seapark dolfinarium het meest lawaaierige van al de dolfinaria die ze ooit bezocht.

"Muziek veel te luid"
"De muziek is er veel te luid en tijdens de show wordt het publiek nog aangemoedigd om luider te applaudisseren. De oren van dolfijnen zijn veel gevoeliger dan die van een mens", zegt Frohoff, die zegt dat sommige dieren zelfs onder water duiken om te "schuilen" voor het lawaai.

Maar dat is niet het enige waar de gedragsbiologe zich zorgen over maakt. De bassins in het dolfinarium zijn volgens haar te klein, de verlichting is er ontoereikend, er is een groot gebrek aan omgevingsverrijking en de educatieve programma's met de dolfijnen zijn bedenkelijk.

"Stress"
Daardoor lijden de dolfijnen aan allerlei spanningen en chronische en acute stress en is er abnormaal veel agressie en gestoord, abnormaal, gedrag. "Dolfijnen die mekaar wegduwen, happen of met de vin slaan bijvoorbeeld. Of dieren die in cirkels zwemmen, doelloos rondzwemmen, en ga zo maar voort."

Dat de bezoekers de dieren mogen voederen en zeeleeuwen het publiek "kussen" is volgens Frohoff "onnodige risico's nemen". "Het blijven onvoorspelbare, wilde dieren, het gevaar voor bijtwonden is reëel en door de interactie kunnen ziektes worden overgebracht."

"Reglementering moet veel strenger"
Volgens Frohoff moet de reglementering voor het houden van dolfijnen in ons land veel strenger. Ze pleit daarom onder meer voor een officiële commissie, onaangekondigde inspecties, een verbod op de kweek van dolfijnen en de import van nieuwe, geen fysiek contact tussen de dieren en toeschouwers en omgevingsverrijking.

"Als het dolfinarium daar niet aan kan voldoen, moet het sluiten", is de conclusie van Frohoff en Gaia-voorman Michel Vandenbosch. Vorig jaar al ontstond een hele discussie rond dolfinaria toen Gaia in juli actie voerde voor Boudewijn Seapark in Brugge. De kamercommissie bracht in september 2004 een bezoek aan het omstreden dolfinarium en in mei van dit jaar keurde de kamercommissie Volksgezondheid een voorstel van resolutie goed dat de regering vraagt geen nieuwe dolfinaria meer op te richten en de exploitatiecriteria van de bestaande door te lichten.

Zowel Gaia als Frohoff dringt er bij minister van Dierenwelzijn Rudy Demotte op aan de kamerresolutie zonder uitstel uit te voeren. Het finale rapport van Dr. Frohoff zal Gaia aan de minister overhandigen. Gaia wil dat het rapport gebruikt wordt als basis voor de werkzaamheden van de speciale commissie inzake het welzijn van dolfijnen in gevangenschap, die de regering op vraag van de Kamer moet oprichten.

21:04 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.