08-09-05

Vergeet de schubben - dinosaurussen hadden veren

Als Steven Spielberg ooit nog een vervolg gaat maken op Jurassic Park dan zullen de dierlijke hoofdrolspelers er heel anders moeten uitzien dan we gewend zijn, zo schrijft de Sunday Times. Want in een ophefmakende studie die deze week wordt voorgesteld, wordt gesteld dat dinosaurussen gevederde dieren waren.

Tot dusver werden de Tyrannosaurus Rex, de velociraptors en de andere dinosaurussen die de aarde ooit beheersten zowel in wetenschappelijke publicaties als door filmers en artiesten afgebeeld als dieren met een bruine of donkergroene schutkleurhuid, veelalbedekt met schubben. Maar daar klopt niks van, zegt de vooraanstaande paleontoloog Gareth Dyke, die is verbonden aan de universiteit van Dublin.

"Reusachtige kippen"
De manier waarop deze schepsels tot nu toe werden afgebeeld beantwoordt niet aan de wetenschappelijke werkelijkheid. Die geeft namelijk aan dat ze meer weg hadden van vogels dan van de reptielen die wij ervan gemaakt hebben, zelfs als ze niet konden vliegen.

Tyrannosaurussen zagen er in de realiteit eerder uit als reusachtige kippen. Volgens Dyke is het bewijsmateriaal voor zijn stelling onweerlegbaar en ging het om delicaat bevederde, soms zeer kleurrijke, dieren.

"Afbeeldingen aanpassen"
Die vaststelling steunt onder meer op recente ontdekkingen in Liaoning, in het noordoosten van China, waar veel dinosaurussen levend werden begraven door een vulkaanuitbarsting waardoor ze ook werden afgesneden van de zuurstof die doorgaans zorgt voor ontbinding van de lichamen. Die overblijfselen droegen veren, en dat ondersteunt de link die wetenschappers al langer vermoedden tussen dinosaurussen en vogels.

Een woordvoerder van het Londense Natural History museum, waar dinosaurussen een belangrijk onderdeel vormen van de collectie, liet al weten dat het misschien nodig zal blijken om de afbeeldingen aan te passen.

07:57 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.