02-09-05

Grote apen steeds meer bedreigd

De populatie grote apen is met spoedige uitsterving bedreigd doordat menselijke activiteit in toenamende mate beslag legt op de evenaarswouden in Afrika en Zuidoost-Azië, zo staat in een donderdag gepubliceerde studie van het in Nairobi gevestigde VN-programma voor het milieu (UNEP).

Habitat bedreigd
De vernietiging van de habitat van deze grote apen vormt een even grote bedreiging voor hun overleven als de stroperij en ziektes, aldus het rapport. Minstens 90 procent van de zones waar grote apen (gorilla's, chimpansees en bonobo's) leven, zullen binnen de 30 jaar door de mens zijn ingepalmd, als niet vanaf nu een dringende actie opgestart wordt.

De zes 'grote apen'-soorten komen voor in 23 landen. Die landen behoren tegelijk tot de armste in de wereld, waardoor internationale actie cruciaal is voor het overleven van deze primaten.

Apenvlees als delicatesse
In Centraal-Afrika wordt steeds meer op grote apen gejaagd omdat hun vlees gegeerd is. Volledige groepen volwassen apen worden soms ook gedood om vervolgens een weesaapje te kunnen vangen en dat te verkopen als exotisch huisdier aan buitenlanders. Een bijzonder bedreigde apensoort is de Sumatra-orangoetang waarvan en nog slechts 7.300 exemplaren in het wild voorkomen.

Conserveringsmaatregelen om het nauwst met de mens verwante levende wezen voor uitroeiing te behoeden, is ook het onderwerp van een internationale conferentie die volgende week begint in de Congolese hoofdstad Kinshasa.

15:49 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.