31-08-05

Beroemde IJslandse gletsjer smelt

De Snaefells-gletsjer in het westen van IJsland, die beroemd is geworden dankzij schrijvers als Jules Verne en de IJslandse Nobelprijswinnaar Halldor Laxness, is door stijgende temperaturen sterk geslonken. Dat berichtte het IJslandse dagblad Morgunbladid dinsdag.

Volgens deskundigen was de gletsjer tien jaar geleden volledig bedekt met sneeuw. Nu is dat niet meer zo, waardoor de steeds groter wordende spleten in de gletsjer ook van grote afstand duidelijk zichtbaar zijn. Verne beschrijft de Snaefells-gletsjer in zijn boek Naar het Middelpunt van de Aarde.

07:56 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Dierenarts vangt ontsnapte kangoeroe in Luik

Een dierenarts heeft de ontsnapte kangoeroe in Villers-le-Bouillet, in de provincie Luik, gevangen. Iets voor negen uur merkte een bewoner van de rue du Vaux Toultia het dier op. Het was in alle rust aan het eten in de tuin van de man, die onmiddellijk de hulpdiensten verwittigde.

Verdoofd
De lokale politie riep op haar beurt de hulp in van de brandweer van Hoei en van een dierenarts om het beest te vangen. De dierenarts kon de kangoeroe zonder al te veel problemen benaderen om hem te verdoven. Het beest was zondagavond ontsnapt bij een bewoner in Ciplet en werd maandag ook al gesignaleerd in Fallais.

07:52 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Zoo dumpt grote dieren wegens vervuiling

Een dierentuin in Hongarije gaat een aantal van haar grote dieren afschaffen en een hoop nieuwe, kleinere beesten de kans geven bij hen te wonen. De grote dieren vervuilen immers het drinkwater van een nabije bron.

Miniatuur paardjes
Milieu-experts waarschuwden de zoo al eerder dat de mest van de dieren de bron, die het drinkwater voor de 160.000 inwoners van de stad Pecs levert, ernstig zou vervuilen. De dierentuin heeft zich nu een kudde Argentijnse Falabella paarden aangeschaft. Die paardjes zijn amer 86 centimeter groot.

De zoo plant ook de aankoop van ezels, konijnen en kippen, maar heeft nog geen idee wat ze met de grotere dieren zal aanvangen.

07:52 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

30-08-05

Kwallen in koelwater leggen Zweedse kernreactor stil

Een van de tien Zweedse kernreactoren is maandag tijdelijk stilgelegd omdat een school kwallen de toevoer van het koelwater blokkeerde. Dat liet de operator van de kernreactor, OKG, maandag weten.

Ongewoon
Volgens OKG zijn de jongste tijd ongewoon grote hoeveelheden kwallen opgemerkt in de buurt van de reactor, gelegen aan de Baltische Zee, op zo'n 310 kilometer van Stockholm.

De Oskarhamm 1 reactor, in 1972 de eerste commerciële kernreactor in Zweden, zou dinsdag weer opgestart kunnen worden.

Kernenergie
OKG beschikt over drie kernreactoren, goed voor zowat 10 procent van de totale elektricteitsproductie in Zweden. In 1980 stemden de Zweden in een referendum voor de afbouw van nucleaire energiebronnen. In mei 1999 werd een eerste reactor ontmanteld op de site van Barseback. Eerder dit jaar werd een tweede reactor op dezelfde site ontmanteld.

10:44 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Politie doekt hanengevecht op in Kortenaken

De lokale politie heeft zondag een illegaal hanengevecht vastgesteld in de Krawatenstraat in Kortenaken. Dat meldt het Leuvense parket maandag. De politie nam geld en allerlei materiaal in beslag.

In maart veroordeelde de Leuvense rechter acht personen tot boetes van 250 tot 550 euro wegens hun deelname aan hanengevechten in Zoutleeuw en Bekkevoort. Zes andere beklaagden werden vrijgesproken. Rechter Gillet stelde toen in zijn vonnis ernstige vraagtekens bij het verbod op hanengevechten.

Hij bestempelde het als een al eeuwenlang bestaande vorm van volksvermaak en wees erop dat hanengevechten in Frankrijk niet verboden zijn.

10:43 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (2)

28-08-05

Nog een beetje Panda nieuws

De kleine welp is nu zeven weken oud en heeft zijn oogjes open. De volgende stap is het lopen, dat zal gebeuren wanneer de welp 11 a 12 weken oud is.

Mama Mei Xiang komt regelmatig aan het venster kijken om stukken fruit aan te nemen.
Na het harde werk, verzorging van haar welpje, schijnt ze goed in het gewicht te zijn ondanks het vasten.

Een naam heeft de kleine panda nog niet gekregen. Dit zal pas gebeuren wanneer hij 100 dagen oud is.

Papa Tian Tian's wordt vandaag 8 jaar.

16:25 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Hond neemt zelfstandig de trein naar huis

Een zwarte labrador heeft zelfstandig de trein naar huis genomen nadat hij op een Schots station zijn baasje was kwijtgeraakt. Dat meldt The Mail on Sunday. Beelden van de bewakingscamera's en verklaringen van twee politieagenten en enkele spoorwegmedewerkers bevestigen het verhaal.

Erg intelligente hond
Mike Taitt was zijn hond Archie kwijtgeraakt op het station Inverurie, bij Aberdeen. "Het is een erg intelligente hond", aldus Taitt. "Toen hij me niet kon terugvinden, heeft hij simpelweg de trein naar huis genomen. Hij had die trein al eerder genomen. Ik ben ervan overtuigd dat hij wist dat het de juiste trein was, maar wie zal het zeggen?"

Zonder ticket
De hond ging zelf aan boord van de trein naar Insch en stapte 12 minuten later op het juiste station uit, zo verklaart spoorwegmedewerker Derek Hope. "Er stond een controleur op het perron met Archie, die meldde dat de hond zonder ticket in Inverurie aan boord was gegaan", zo luidt het.

Dieren zijn dan ook slimmer dan mensen.
Misschien dat dit de oorzaak is waarom er zoveel onschuldige dieren worden mishandeld en afgeslacht.

13:40 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Ook olifanten verhuizen wel eens

In Kenia verhuizen vierhonderd olifanten in een acht maand durende operatie van 3,2 miljoen dollar van het wildpark Shimba Hills Reserve naar een ander park, het zeventig keer grotere Tsavo East National Park, zo heeft de BBC gemeld.

De twee tot vier ton wegende dieren krijgen een verdovend schot en maken de acht uur durende reis noordwaarts op speciale vrachtwagens. De verhuis is nodig omdat het Shimba maar plaats heeft voor 200 olifanten terwijl er 600 leven.

13:39 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

25-08-05

Bedankt

De honden en katten van een boer uit Gelinden die de dieren zwaar verwaarloosde en die na in beslagneming van nog tientallen andere dieren opgevangen en verzorgd werden in het dierenasiel van Sint-Truiden, moeten gelukkig dan toch niet terug naar de eigenaar.
GAIA, die verbijsterd reageerde op de eerdere beslissing tot teruggave, feliciteert het dierenasiel voor het welslagen van hun protestactie en is uiteraard zeer tevreden dat de inspectie dierenwelzijn van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid zijn beslissing heeft herzien. De overheidsinspectie had eerder beslist dat twaalf honden en vier katten aan de eigenaar dienden te worden teruggegeven. Dat veroorzaakte een storm van protest. Het dierenasiel van Sint-Truiden startte een on-linepetitie, die op een week tijd tienduizenden handtekeningen opleverde.

Ook de burgemeester van Sint-Truiden, Ludwig Vandenhove, nam het op voor de dieren door zich kordaat te verzetten tegen een teruggave. Het was de dierenpolitie van Sint-Truiden die overging tot in beslagneming. Morgen, donderdag, had een rechtszaak in kortgeding moeten starten maar die vervalt nu.

De dierenwelzijnswet voorziet voor ernstige gevallen van dierenverwaarlozing en -mishandeling gevangenisstraffen van 1 tot 3 maand en/of geldboetes tot 5000 euro. Ook kan de rechtbank de man definitief verbieden om nog dieren te houden.

'Dat de dieren niet terugkeren naar degene die ze zo ernstig verwaarloosd heeft, is het resultaat van de solidariteit', zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. 'Het gerecht moet nu duidelijk maken dat zware dierenverwaarlozing niet aanvaard wordt in onze samenleving. Dat kan alleen door de zwaarste straffen op te leggen, zoals de wet op het dierenwelzijn ook voorziet'.

Het lijkt wel of GAIA er alleen voor gezorgd heeft dat die dieren niet terug moeten gaan. Als je de petitielijst bekijkt is het toch wel duidelijk wie zijn hart heeft laten spreken.
Ik bedank al die mensen die de moeite hebben gedaan, want van GAIA moet je dit niet verwachten. Die willen enkel met de eer gaan lopen.

03:00 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (2)

24-08-05

Iraakse moerasgebieden herstellen zich snel

De wetlands in het zuiden van Irak, die 14 jaar geleden door Saddam Hoessein werden drooggelegd, zijn in hoog tempo bezig zich te herstellen. Dat heeft directeur Klaus Toepfer van het VN-milieuprogramma (UNEP) woensdag in Tokio bekendgemaakt. Er is nu goede hoop dat het ecosysteem zich verder zal regenereren en de plaatselijke bevolking zal kunnen terugkeren, zo luidt het.

Ecologische en menselijke ramp
"De vrijwel volledige vernietiging van de Iraakse moerassen onder het regime van Saddam Hoessein is een grote ecologische en menselijke ramp geweest", aldus Toepfer in een communiqué waarin de balans wordt opgemaakt van een herstelproject van de VN, dat een jaar geleden werd gelanceerd en door Japan werd gefinancierd.

"Het snelle herstel vormt een positief signaal, niet alleen voor het milieu en de lokale bevolking, maar ook in de zin van een bijdrage aan de vrede en veiligheid voor het Iraakse volk en de regio in zijn geheel", aldus Toepfer, die de hoop uitsprak dat de in Irak geleerde lessen zullen bijdragen aan het herstel van aangetaste ecosystemen elders ter wereld.

"De terugkeer van het water is een goed teken voor de Iraakse moerassen, maar hun volledige herstel zal nog wel jaren duren", zo nuanceerde hij echter.

Hof van Eden
Volgens satellietbeelden is het water voor 37% teruggekeerd. In het voorjaar, voorafgaande aan de natuurlijke verdroging in de zomermaanden, ligt het peil zelfs op bijna de helft van dat voorafgaand aan de drooglegging door Saddam, zo luidt het. Het VN-project met de naam "Eden Again" is erop gericht om de wetlands met behulp van ecotechnologie in hun oude staat te herstellen. De naam verwijst naar de "Hof van Eden" uit de Bijbel, die zich volgens sommigen op deze plaats zou hebben bevonden.

Drooglegging
Het regime van Saddam Hoessein heeft de moerasgebieden in 1991, na een sjiitische opstand met geweld te hebben neergeslagen, drooggelegd omdat men er vanuit ging dat de opstandelingen zich in de moerassen schuilhielden. Met een dertigtal dammen in de Eufraat en de Tigris werden de rietvelden drooggelegd. Van de oorspronkelijke 9.000 vierkante kilometer wetland (in de jaren '70) waren in 2003 nog slechts 760 vierkante kilometer over.

Zeldzame fauna
De wetlands herbergden diverse zeldzame diersoorten. De vissen van het Golfgebied schoten er kuit. De lokale bevolking, beroofd van drinkwater en voedsel, waren na de drooglegging genoodzaakt hun toevlucht te zoeken in provisorische kampen aan de rand van steden als Bassorah, Nassiriyah en Kerbala. Het merendeel van hen leeft daar nog altijd in erbarmelijke omstandigheden.

19:55 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Haai valt duiker aan in Australië

Een haai heeft voor de kust van het Australische Adelaide Beach een duiker aangevallen. Volgens de politie is de duiker vermoedelijk bij de aanval omgekomen.

De twee duikers waren ongeveer twee kilometer van de kust verwijderd toen ze plots werden aangevallen door een haai, aldus Meredith Humphries van de Australische politie. Volgens plaatselijk haaiendeskundige Andrew Fox werd de aanval vermoedelijk uitgevoerd door de grote witte haai.

In twee gebeten
Het is al de tweede maal in acht maanden tijd dat een haai een mens aanvalt voor de kust van Adelaide. Afgelopen december werd de 18-jarige Nick Petersen in twee gebeten toen hij voor de kust van het Australische West Beach op zijn surfplank werd voortgetrokken door een boot. Volgens Fox is het mogelijk dat ook in dit geval sprake is van een aanval van de grote witte haai.

"Na een aanval van een haai wordt er steeds gespeculeerd over het waarom. Ofwel denkt men dat de haai gek geworden is of dat de haai verzot is op de smaak van mensenvlees, maar momenteel bestaat hiervoor nog geen enkel bewijs", besluit Fox.

19:54 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Wilde olifanten verdrijven 200 Indonesische families

Enkele wilde olifanten hebben een dorpje in de buurt van het bos van Sumatra in Indonesi‘ verwoest. De 200 families die er wonen moesten noodgedwongen op de vlucht slaan.

De olifanten, die in totaal met elf zijn en geleid worden door een gewelddadig mannetje, vielen het dorp Padang Lais, in het district Ogan Komering Ulu, verschillende keren 's nachts aan.

Tevergeefs wachten op hulp
De dieren vernielden plantages en beschadigden een vijftigtal huizen. De dorpsbewoners die tevergeefs wachtten op een tussenkomst van de plaatselijke autoriteiten, moesten noodgedwongen vluchten.

In de equatoriale bossen van Sumatra leven nog talrijke wilde olifanten in de vrije natuur, maar de dieren hebben geregeld conflicten met de plaatselijke bevolking die rond de bossen wonen. Verschillende olifanten werden ook al vergiftigd door de bewoners.

Volgens de niet-gourvernementele organisaties in Indonesië worden de olifanten gewelddadig omdat ze verstoord worden door de toenemende menselijke activiteit in de streek. Bovendien wordt hun leefomgeving aanzienlijk verkleind door illegale ontbossing.

Hoe zou je zelf zijn als je jouw leefomgeving verstoren?

15:14 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Hond leert kickboksen

Dieven laten het huis van Russ Williams in Noord-Wales maar beter links liggen. De voormalige wereldkampioen kickboksen is namelijk druk bezig om zijn 15 maanden oude waakhond Ringo Tsar de kneepjes van de vechtsport aan te leren.

Volgens Williams kan de Russische Terrier met zijn poten zelfs al iemand KO slaan. "Ik kreeg al snel in de gaten dat Ringo zou uitgroeien tot een sterke en intelligente hond. Dus leerde ik hem hoe hij op commando moest opspringen en met zijn twee voorpoten moest slaan", vertelt hij in the Daily Post.

"Hij is nu al enkele weken aan het trainen en stormt rechtstaand af op elk stootkussen dat hij op zijn weg vindt. Het was dus een goede keuze om hem zoals de meeste hondenbaasjes niet enkel te leren bijten", besluit Williams.

15:13 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

22-08-05

Zuid-Afrikaan opgepakt voor seks met geit

Een 17-jarige jongen verschijnt deze week voor de rechter in de Zuid-Afrikaanse stad Cornelia waar hij zich zal moeten verantwoorden voor bestialiteiten. Vrijdagavond werd hij in het plaatsje Ntswanatsatsi betrapt toen hij zich vergreep aan een geit.

De geit had hij meegenomen uit een boerderij. Hij bracht het dier naar een nabijgelegen veld. De eigenaar, een bejaarde boer, stelde vast dat een van zijn drie geiten ontbrak. Hij ging het dier zoeken en hoorde na enige tijd lawaai. Toen de 17-jarige de boer in de gaten kreeg, zette hij het op een lopen.

De geschrokken boer probeerde de jongen nog te achtervolgen, maar tevergeefs. De landbouwer vroeg de hulp in van de personeelsleden van een winkel uit de buurt die de jongen konden oppakken en overdragen aan de politie.

22:46 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

20-08-05

Koe opgesloten na ongeval

In Colombia werd een koe gearresteerd omdat ze een gevaar op de weg betekende. De koe, die op de straat in Giron wandelde, werd geraakt door een vrouw op haar motorfiets.

De vrouw kwam er met kleine verwondingen van af. Toch vond de politie het nodig om de koe op te sluiten. De politie tracht erachter te komen wie de eigenaar van het dier is.

“Een persoon die een ongeval veroorzaakt, wordt toch ook opgesloten? Dus voor een koe maken we geen uitzondering,” wist een woordvoerder te vertellen.

19:20 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Meisje gedood door tijger in VS

Een Siberische tijger heeft in een privaat dierenopvangcentrum in de Amerikaanse staat Kansas donderdag een 17-jarig meisje aangevallen en gedood. Dat heeft de politie van het stadje Mound Valley bekendgemaakt.

Het meisje poseerde voor een foto met de tijger op de achtergrond toen het dier haar plotseling aanviel. Opzichters van het opvangcentrum grepen onmiddellijk in en schoten de tijger dood, maar het slachtoffer, Haley Hildebrand, was niet meer te redden en overleed kort na de aanval aan haar verwondingen.
Het incident vond plaats in het Lost Creek Animal Sanctuary, een in 1994 geopend dierenopvangcentrum waar vooral grote roofdieren te zien zijn.

19:18 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

19-08-05

Golden Retriever is slachtoffer van populariteit

Het hondenras Golden Retriever betaalt een zware prijs voor zijn populariteit. Dat zegt Jos Stouthuysen van de Golden Retriever Club Belgium (GRCB). Volgens Stouthuysen wordt ongeveer 75 procent van de dieren gefokt door kwekers die te weinig rekening houden met het gedrag van de honden, met alle gevolgen vandien. Donderdag nog beet een Golden Retriever in Overmere het oor van een negenjarige jongen af. "Het ras is populair en dat eist zijn tol", zegt Stouthuysen. "Veel fokkers spelen in op de grote vraag en fokken er zomaar op los. Volgens de hondenkenner zijn Golden Retrievers, indien gekweekt volgens de regels van de kunst, helemaal niet agressief."

Malafide fokkers
"Bij de GRCB worden de honden twee keer per jaar gekeurd door officiële keurmeesters", aldus Stouthuysen. "Die houden rekening met de lichamelijke eigenschappen van de hond zoals ogen, heupen en bouw, maar daarnaast is er ook streng toezicht op het gedrag van de hond. Voldoet de hond niet aan de eisen, omdat hij bijvoorbeeld te agressief is, dan is fokken onherroepelijk verboden." Volgens Stouthuysen is 75 à 80 procent van de Golden Retrievers echter gefokt door commerciële fokkers die geen rekening houden met al die eisen. "Heel wat malafide fokkers lappen de regels aan hun laars en fokken ook met honden die geen aangepast sociaal gedrag vertonen."

300 euro minder
"En dat scheelt natuurlijk op de prijs", zo zegt hij. Wie zijn hond koopt bij een officiële rasvereniging betaalt al snel 750 euro voor het dier. Bij een commerciële fokker is dat volgens de GRCB-voorzitter makkelijk 200 à 300 euro minder. "Dan is de keuze voor sommigen snel gemaakt". Volgens Stouthuysen verkopen sommige malafide fokkers tot zeventig pups per week.

101 Dalmatiërs
De populariteit van films als "101 Dalmatiërs" speelt ook een rol. "De kinderen willen een hond en dus trekt het gezin naar de dierenwinkel. Een Dalmatiër is dan vaak niet beschikbaar, dus wordt het maar de Golden Retriever 'in solden', want in sommige zaken zijn ze dus afgeprijsd. Dat is natuurlijk vragen om problemen." Stouthuysen pleit dan ook voor strengere controle. "Alle Golden Retrievers zouden moeten worden gekeurd door een officiële instantie die ook het sociale gedrag van de hond onder de loep neemt", besluit hij.

Voor het welzijn van de dieren
stop met fokken en leert kweken

22:13 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Agenten vinden wietplanten zo groot als bomen

In de Amerikaanse staat Indiana heeft de politie een cannabisplantage opgedoekt. Op een plantage van twee aren groot in het landelijke noorden van de staat ontdekten de agenten 3.000 tot 5.000 planten, waarvan velen de grootte van bomen hadden.

De plantage werd ontdekt tijdens een routinecontrole vanuit de lucht. Toen de politie ter plaatse kwam waren verschillende mensen de planten aan het onderhouden. De 49-jarige Patricio Bautista uit Chicago werd gearresteerd maar zijn medeplichtigen konden ontkomen.

Tien miljoen dollar
"We hebben al bewijzen dat de verdachten gewapend waren. Op de plantage is mogelijk zo'n tien miljoen dollar aan marihuana aanwezig," zei Mike Crabtree van de politie. "Er was gevaar voor geweld."

Hij zei dat de planten ongeveer tweeëneenhalve meter groot waren en over een maand zouden geoogst worden. "Het lijken wel kerstbomen."

Alvast een Vrolijk Kerstfeest

13:49 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

18-08-05

Schaap valt van dak op spelende kinderen

Een schaap is in Turkije van het dak van een appartementsgebouw gevallen en op twee spelende kinderen terechtgekomen. Eén van de kinderen liep hierbij een beenbreuk op, het andere een armbreuk.

Schaap ongedeerd
Het bizarre ongeval deed zich voor in de stad Sanliurfa, in het zuidoosten van Turkije. De bewoners van de bovenste verdieping van het appartementsgebouw hadden een schaap vastgebonden op het dak van het gebouw. Het dier kon zich lostrekken en stortte vijf verdiepingen naar beneden. Het schaap overleefde de val. De eigenaar hield het dier op het dak omdat hij het wilde offeren zodra hij een nieuwe auto had gekocht.

14:35 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

1 op 5 Vlaamse bomen beschadigd

Eén op vijf bomen in Vlaanderen is beschadigd, blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Bosbouw en Wilbeheer (IBW) dat vandaag zijn bosvitaliteitsinventaris van 2004 heeft voorgesteld. Het IBW spreekt van beschadigingen als een boom meer dan 25 procent van zijn bladeren verliest.

Beuken
De beuk, de populier en de Corsicaanse den waren er het zwakst aan toe. De grove den boerde beter dan in 2003. Nog nooit waren er in de laatste tien jaar zo weinig beschadigde exemplaren van (11 pct). Meer dan een op vier beuken waren in 2004 beschadigd. Veel heeft wellicht te maken met de warme en droge zomer van 2003.

Luchtverontreiniging
Andere grote oorzaak voor de relatief slechte conditie van de Vlaamse bossen is de neerslag en de opname van luchtverontreinigende stoffen, voornamelijk zwavelverbindingen en amoniak. De beleidsmaatregelen tegen luchtverontreining hebben zeker een effect zegt het IBW, maar de reserves in de bosbodem van deze stoffen maken dat er vandaag nog weinig veranderd is voor de bomen die er hun voedsel uithalen.

14:33 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

17-08-05

Russische koeien grazen dit najaar marihuana

Een kudde koeien in Rusland krijgt dit najaar marihuana in plaats van gras te eten. De politie zegt dat ze geen andere keuze heeft. De agenten hebben een marrihuanaplantage ontdekt in de streek rond Sverdlosk in de Oeral. De drugs staat er geplant tussen de zonnebloemen en de maïs.

"Als onze diensten de marihuanaplanten weghalen, hebben de koeien deze winter niets te eten. Dus we moeten ze wel marihuana laten grazen. We weten niet of het invloed gaat hebben op hun melkproductie", vertelde een woordvoerster van de politie aan de krant Novye Izvestia. Inbeslaggenomen marihuanaplanten worden normaal gezien meteen verbrand.

15:59 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Dertien krokodillen op vrije voeten na overstromingen in China

Dertien krokodillen die in gevangenschap leefden in de Chinese provincie Liaoning, zijn weer op vrije voeten dankzij de jongste overstromingen. Dat meldde het Chinese agentschap Nieuw China.

De dieren waren ondergebracht in waterreservoirs van een krokodillenboerderij in de stad Benxi (noordoosten). Een reservoir lag echter net naast de rivier Taizi, waardoor de reptielen makkelijk konden ontsnappen.

Niet in rivier Taizi baden
De arbeiders van de boerderij zetten meteen een zoekactie op touw en konden nog net vijf van de in totaal 34 dieren vangen. Zestien reptielen werden later teruggevonden, maar voor dertien beesten is het avontuur nog niet ten einde. De autoriteiten vragen de inwoners niet te baden in de nabijgelegen rivier Taizi omdat de dieren zich in het water zouden schuilhouden.

07:06 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Konijn redt leven van baasje

Een man uit de Amerikaanse staat Illinois zegt dat een konijn mogelijk het leven van zijn zwangere vrouw heeft gered.

Zijn huisdier was op een nacht ongewoon lawaaierig. Het sprong heen en weer en rammelde met zijn kooi. Ed probeerde het lawaai te negeren en legde zelfs geluidsisolatie op de kooi. Het dier hield echter niet op.

Zwangerschapsdiabetes
Toen bemerkte hij echter dat de ogen van zijn vrouw, die vast leek te slapen, opengesperd waren en staarden in het ijle. Hij belde onmiddellijk de hulpdiensten.

Zijn vrouw Darcy werd snel naar een ziekenhuis gevoerd, waar ze vijf dagen verbleef voor een behandeling van zwangerschapsdiabetes. Een hypoglycemische coma kan fataal zijn, aldus de dokter. Ze gaf het konijn alvast het krediet om de man wakker te maken om te vertellen dat er iets aan de hand was met zijn vrouw.

Dat dieren een speciaal zintuig hebben waardoor ze alles vlugger voelen aankomen zoals onheil en natuurrampen, is geweten maar dit gaat toch boven m'n klakske.

07:04 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

16-08-05

Internethandel vormt bedreiging voor beschermde diersoorten

De toenemende handel in beschermde diersoorten op internet leidt volgens de internationale dierenbeschermingsorganisatie Ifaw tot de uitroeiing van bedreigde diersoorten. Uit een onderzoek van de organisatie bleek dat er op één week tijd op de internetveilingsite eBay maar liefst 9.000 levende dieren of producten gemaakt van wilde dieren te koop werden aangeboden.

Apen, ivoor en tijgervellen
Zeventig procent daarvan is volgens het Ifaw afkomstig van diersoorten die onder internationale bescherming staan. Het gaat onder andere om apen, ivoor en tijgervellen. Zo werd op een Britse website een gorilla te koop aangeboden, terwijl op Amerikaanse sites een Siberische tijger en vier baby-chimpansees werden verkocht.

Gemakkelijk, goedkoop en anoniem
"Het internet versterkt de reeds bestaande bedreiging voor vele diersoorten nog", klagen de dierenbeschermers. "Handel via internet is gemakkelijk, goedkoop en anoniem", luidt de kritiek van de dierenbeschermers, die stellen dat controles slechts tot op zekere hoogte mogelijk zijn. Ifaw roept de providers nu op om hun verantwoordelijkheid te nemen en nauw samen te werken met de overheid en de bevoegde instanties, om zo te komen tot een betere opsporing van dergelijke praktijken.

16:24 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

15-08-05

60 Australiërs redden pas geboren walvis

Zestig enthousiastelingen hebben aan de kust van Australië een gestrande baby-walvis gered. De pas geboren bultrug spoelde aan op het eiland North Stradbroke bij Queensland.

Riskant
De moeder riskeerde zelf haar leven door in vrij ondiep water bij haar kleintje te blijven. Toeristen, de lokale bevolking en de politie duwden het kalf over een zandbank naar het water. Het moederdier, dat zo'n 15 meter lang is, kwam zelf dichterbij en duwde de baby-walvis vervolgens in zee.

Navelstreng
Trevor Long van de dienst marinewetenschappen in Sea World zegt dat de grote walvis haar eigen leven in gevaar bracht om haar jong te redden. "Ze duwde het aan de neus en trok het kalf het water in", aldus Long. De directeur vermoedt dat de jonge walvis nog maar net geboren was omdat een deel van de navelstreng nog aan het dier bevestigd zat.

Doortocht
Op dit moment zijn veel walvissen op jaarlijkse doortocht langs de oostkust van Australië. Mogelijk kwam het pas geboren zoogdier in de branding terecht en was het voor de moeder onmogelijk om het nog bij haar te krijgen. Het is nog niet helemaal zeker dat de jonge walvis het zal halen. Long stelde vast dat het dier nadat het was gered herhaaldelijk probeerde om weer aan wal te komen. "Omdat het een pasgeboren walvis is, kan het zijn dat het dier gewoon zijn oriëntatie kwijt is. Hopelijk gaat het straks naar diepe wateren en volgt het de weg van zijn moeder naar Antarctica", aldus nog Long.

15:18 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

BLID gaat welzijn verwaarloosde dieren in Sint-Truiden na

De dierenrechtenorganisatie BLID (Belgische Landelijke Inspectiedienst voor Dierenwelzijn) gaat de eigenaar uit Gelinden bij Sint-Truiden, wiens dieren wegens verwaarlozing in beslag genomen werden, begeleiden en op onaangekondigde tijdstippen het welzijn van de dieren bij de landbouwer controleren.
Dat heeft de dierenrechtenorganisatie beslist in samenspraak met de federale overheidsdienst Dierenwelzijn en Cites. Voorzitter Dirk Blanchart van BLID wijst erop dat de organisatie het nog steeds betreurt dat de federale overheidsdienst besliste om 12 ernstig verwaarloosde honden en vier katten die in het asielcentrum van Sint-Truiden opgevangen worden opnieuw aan hun eigenaar toe te wijzen, maar dat ze zich na kennisname van de argumentatie bij die beslissing neerleggen.

Nog volgens de organisatie kan een gerechtsprocedure maanden aanslepen en bestaat het gevaar dat de dieren zullen ontglippen aan het oog van de dierenbescherming.
"Met de toelating van de eigenaar werd daarom beslist dat BLID zal optreden voor de dierenbeschermingen en op onaangekondigde tijdstippen het welzijn van de dieren bij de landbouwer zal controleren. De landbouwer heeft er zich eveneens toe verbonden om de BLID-inspecteurs toegang te verlenen tot alle locaties waar de dieren verblijven", zegt Blanchart.

De verantwoordelijken van het dierenasielcentrum in Sint-Truiden zijn niet van plan om de verwaarloosde dieren zonder slag of stoot aan de eigenaar terug te geven. Ze beschouwen de beslissing van BLID enerzijds wel positief in de zin dat, indien de dieren toch naar de eigenaar teruggaan, er een controlemechanisme bestaat. "Maar wij blijven erbij dat de dieren niet naar de eigenaar mogen teruggaan en dat die geen recht heeft om dieren te houden. Hij heeft nooit toegegeven dat er iets scheelde met de verzorging van de dieren en dat is volgens ons het grootste bewijs dat de dieren opnieuw aan verwaarlozing ten prooi zullen vallen", zegt Philippe Zurinckx van het dierenasielcentrum in Sint-Truiden.

Zurinckx meent dat het aangewezen blijft om de zaak in kort geding voor de rechter te brengen indien blijkt dat de dieren alsnog naar de eigenaar terug moeten gaan. Burgemeester Ludwig Vandenhove (sp.a) steunt de verantwoordelijken van het dierenasielcentrum in hun eis om de dieren bij zich te houden. "Zolang het parket en de politie niet uitgezocht hebben wat er precies met de dieren moet gebeuren, zal hier geen enkele hond of kat vertrekken. Indien het nodig blijkt, zal ik mij boven de wet plaatsen met de bedoeling om een slechte wet in een goede wet om te buigen", aldus de Truiense burgemeester.

08:28 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Verwaarloosde dieren in Sint-Truiden krijgen steun uit hele wereld

De oproep van het dierenasiel in Sint-Truiden om een petitie te ondertekenen om te voorkomen dat twaalf ernstig verwaarloosde honden en vier katten opnieuw naar de eigenaar gaan, heeft wereldwijd reacties uitgelokt. Dat blijkt uit de talrijke boodschappen op de speciaal opgerichte website van het asiel.

De federale inspectie Dierenwelzijn bracht het dierenasiel in Sint-Truiden er donderdag officieel van op de hoogte dat twaalf honden en vier poezen van de ruim honderd verwaarloosde dieren die bij een man uit Gelinden in beslag genomen werden, aan de rechtmatige eigenaar teruggegeven moeten worden. Eerst moet de man wel de onkosten voor veterinaire hulp, medicamenten en opvang betalen.
De eigenaar in kwestie meldde zich donderdag al bij het dierenasiel om zijn dieren op te halen. Maar wegens het verlof van de dierenarts die de verwaarloosde dieren behandelde, kon er nog geen eindrekening opgemaakt worden. De verantwoordelijken van het asiel weigerden de dieren dan ook mee te geven.

Het asiel nam intussen een advocaat onder de arm. Meester Bert Vanmechelen wil alvast een kortgedingprocedure aanspannen om te beletten dat de dieren opnieuw bij hun eigenaar terechtkomen. "Wij zullen alle mogelijkheden benutten om te beletten dat de dieren opnieuw aan ernstige verwaarlozing ten prooi vallen", zo zegt de raadsman.

08:27 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

14-08-05

Wasbeer gevonden in hondenhok in West-Vlaams Heuvelland

Een wasbeer die zaterdagmorgen werd gevonden in het hondenhok van de familie Leeuwerck-Depuydt in Heuvelland is overgebracht naar een opvangcentrum in Beernem. Het is nog niet duidelijk hoe de wasbeer bij de familie in Heuvelland terecht kwam. Bedoeling is dat de beer over enkele weken verhuist naar de stichting AAP in het Nederlandse Utrecht, een opvangcentrum voor uitheemse diersoorten.

Opvangcentrum krijgt jaarlijks twee wasberen binnen
Wasberen zijn geen inheemse dieren, zegt Katrien Werbrouck van het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Beernem. "Toch krijgen we jaarlijks een of twee wasberen binnen, wat zeer opmerkelijk is".

De wasbeer werd zaterdagmorgen aangetroffen in het hondenhok van de familie Leeuwerck-Depuydt in de Godtschalckstraat in Heuvelland. "Mijn zoon heeft handschoenen aangetrokken om het te grijpen", vertelt Ria Depuydt. Daarna werden de mensen van het Vogelopvangnetwerk West-Vlaanderen gewaarschuwd die de wasbeer naar Beernem hebben gebracht.

Wasberenpopulatie in Duitsland
Volgens het opvangcentrum in Beernem is de wasbeer nog geen jaar oud. Na een observatieperiode wordt hij overgebracht naar de stichting AAP in Utrecht. Wasberen zijn uitheemse dieren, oorspronkelijk afkomstig uit Canada of de Verenigde Staten.

In de jaren dertig werden ze in Europa geïntroduceerd. Momenteel zijn er populaties in Duitsland. In Vlaanderen zijn er niet directwasberenpopulaties gekend die in het wild leven. Waarschijnlijk is de wasbeer ontsnapt of losgelaten door een particulier.

15:53 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

13-08-05

Gaia verbijsterd over teruggave verwaarloosde dieren aan boer uit Gelinden

Dierenrechtenorganisatie vraagt parket zo snel mogelijk vervolging in te stellen:
'Deze man zou geen dieren meer mogen houden'

De dierenrechtenorganisatie GAIA is, net zoals zovele mensen die verontwaardigd reageren, verbijsterd over de beslissing van de federale Inspectiedienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid om twaalf honden en vier poezen, die samen met tientallen andere zwaar verwaarloosde dieren een kleine maand geleden in een boerderij in Gelinden (Sint-Truiden) in beslag genomen werden en sindsdien alle nodige zorgen krijgen in het dierenasiel van Sint-Truiden, terug te geven aan de 'eigenaar'.

GAIA is het dan ook oneens met die beslissing en verwijst naar de wet van 4 juli 2004 die bepaalt dat de politie, de gerechtelijke agenten bij de parketten, de inspecteurs-dierenartsen 'het onherroepelijk besluit' kunnen nemen om 'de volle eigendom' van de dieren te geven aan een dierenasiel om ze 'passende verzorging' te geven en zodra de dieren er 'fysiek toe in staat' zijn 'ervoor te zorgen dat ze geadopteerd worden'. Die wet werd vorig jaar aangenomen in het parlement, precies om te vermijden dat in beslag genomen dieren al te gemakkelijk naar de eigenaar teruggaan, vaak met het trieste gevolg dat de wantoestanden zich opnieuw voordoen. Volgens GAIA had de overheid, gezien de ernst van de feiten, zich moeten beroepen op die wet zodat de dieren allemaal een goede thuis zouden vinden bij mensen die om hen geven.

GAIA vraagt het parket om de boer uit Gelinden zo spoedig mogelijk te vervolgen. De wet voorziet straffen van 1 tot 3 maand gevangenis en/of een geldboete tot 5000 euro. De rechtbank kan ook een definitief verbod opleggen om nog dieren te houden.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 'De Inspectiedienst van het ministerie beseft kennelijk niet goed welk gevaar de dieren lopen door ze terug te geven aan een persoon, die zich aan een dergelijke verregaande dierenmishandeling is te buiten gegaan. De ervaring leert dat de toestand meestal weer snel ontaardt, ondanks allerlei voorwaarden die de overheid oplegt.' De dieren werden bij de 'eigenaar' die nu een aantal dieren terugkrijgt, in een schabouwelijke toestand aangetroffen, helemaal onverzorgd, met schurft, op een dikke laag uitwerpselen, met daarbij nog krengen van dieren in stallen en op het erf, en rottende kadavers in olievaten.

GAIA steunt dan ook de
petitieactie
van het dierenasiel van Sint-Truiden.

02:29 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

IJsberin zwom op 1 dag meer dan 74 kilometer

Wetenschapers verbonden aan het Noorse Poolinstituut hebben een ijsbeer waargenomen die op een dag zeker 74 kilometer heeft gezwommen. Voor het eerst wordt zo wetenschappelijk aangetoond dat ijsberen zulke lange afstanden zwemmend kunnen afleggen.

De ijsberin, die naar de oud-Noorse sneeuwgoding Skadi is gedoopt, was in het voorjaar voorzien van een zendertje. Een satellietsysteem van het Wereldnatuurfonds kon zo haar bewegingen volgen.

01:38 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)