24-08-05

Iraakse moerasgebieden herstellen zich snel

De wetlands in het zuiden van Irak, die 14 jaar geleden door Saddam Hoessein werden drooggelegd, zijn in hoog tempo bezig zich te herstellen. Dat heeft directeur Klaus Toepfer van het VN-milieuprogramma (UNEP) woensdag in Tokio bekendgemaakt. Er is nu goede hoop dat het ecosysteem zich verder zal regenereren en de plaatselijke bevolking zal kunnen terugkeren, zo luidt het.

Ecologische en menselijke ramp
"De vrijwel volledige vernietiging van de Iraakse moerassen onder het regime van Saddam Hoessein is een grote ecologische en menselijke ramp geweest", aldus Toepfer in een communiqué waarin de balans wordt opgemaakt van een herstelproject van de VN, dat een jaar geleden werd gelanceerd en door Japan werd gefinancierd.

"Het snelle herstel vormt een positief signaal, niet alleen voor het milieu en de lokale bevolking, maar ook in de zin van een bijdrage aan de vrede en veiligheid voor het Iraakse volk en de regio in zijn geheel", aldus Toepfer, die de hoop uitsprak dat de in Irak geleerde lessen zullen bijdragen aan het herstel van aangetaste ecosystemen elders ter wereld.

"De terugkeer van het water is een goed teken voor de Iraakse moerassen, maar hun volledige herstel zal nog wel jaren duren", zo nuanceerde hij echter.

Hof van Eden
Volgens satellietbeelden is het water voor 37% teruggekeerd. In het voorjaar, voorafgaande aan de natuurlijke verdroging in de zomermaanden, ligt het peil zelfs op bijna de helft van dat voorafgaand aan de drooglegging door Saddam, zo luidt het. Het VN-project met de naam "Eden Again" is erop gericht om de wetlands met behulp van ecotechnologie in hun oude staat te herstellen. De naam verwijst naar de "Hof van Eden" uit de Bijbel, die zich volgens sommigen op deze plaats zou hebben bevonden.

Drooglegging
Het regime van Saddam Hoessein heeft de moerasgebieden in 1991, na een sjiitische opstand met geweld te hebben neergeslagen, drooggelegd omdat men er vanuit ging dat de opstandelingen zich in de moerassen schuilhielden. Met een dertigtal dammen in de Eufraat en de Tigris werden de rietvelden drooggelegd. Van de oorspronkelijke 9.000 vierkante kilometer wetland (in de jaren '70) waren in 2003 nog slechts 760 vierkante kilometer over.

Zeldzame fauna
De wetlands herbergden diverse zeldzame diersoorten. De vissen van het Golfgebied schoten er kuit. De lokale bevolking, beroofd van drinkwater en voedsel, waren na de drooglegging genoodzaakt hun toevlucht te zoeken in provisorische kampen aan de rand van steden als Bassorah, Nassiriyah en Kerbala. Het merendeel van hen leeft daar nog altijd in erbarmelijke omstandigheden.

19:55 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.