18-08-05

1 op 5 Vlaamse bomen beschadigd

Eén op vijf bomen in Vlaanderen is beschadigd, blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Bosbouw en Wilbeheer (IBW) dat vandaag zijn bosvitaliteitsinventaris van 2004 heeft voorgesteld. Het IBW spreekt van beschadigingen als een boom meer dan 25 procent van zijn bladeren verliest.

Beuken
De beuk, de populier en de Corsicaanse den waren er het zwakst aan toe. De grove den boerde beter dan in 2003. Nog nooit waren er in de laatste tien jaar zo weinig beschadigde exemplaren van (11 pct). Meer dan een op vier beuken waren in 2004 beschadigd. Veel heeft wellicht te maken met de warme en droge zomer van 2003.

Luchtverontreiniging
Andere grote oorzaak voor de relatief slechte conditie van de Vlaamse bossen is de neerslag en de opname van luchtverontreinigende stoffen, voornamelijk zwavelverbindingen en amoniak. De beleidsmaatregelen tegen luchtverontreining hebben zeker een effect zegt het IBW, maar de reserves in de bosbodem van deze stoffen maken dat er vandaag nog weinig veranderd is voor de bomen die er hun voedsel uithalen.

14:33 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.