13-08-05

Gaia verbijsterd over teruggave verwaarloosde dieren aan boer uit Gelinden

Dierenrechtenorganisatie vraagt parket zo snel mogelijk vervolging in te stellen:
'Deze man zou geen dieren meer mogen houden'

De dierenrechtenorganisatie GAIA is, net zoals zovele mensen die verontwaardigd reageren, verbijsterd over de beslissing van de federale Inspectiedienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid om twaalf honden en vier poezen, die samen met tientallen andere zwaar verwaarloosde dieren een kleine maand geleden in een boerderij in Gelinden (Sint-Truiden) in beslag genomen werden en sindsdien alle nodige zorgen krijgen in het dierenasiel van Sint-Truiden, terug te geven aan de 'eigenaar'.

GAIA is het dan ook oneens met die beslissing en verwijst naar de wet van 4 juli 2004 die bepaalt dat de politie, de gerechtelijke agenten bij de parketten, de inspecteurs-dierenartsen 'het onherroepelijk besluit' kunnen nemen om 'de volle eigendom' van de dieren te geven aan een dierenasiel om ze 'passende verzorging' te geven en zodra de dieren er 'fysiek toe in staat' zijn 'ervoor te zorgen dat ze geadopteerd worden'. Die wet werd vorig jaar aangenomen in het parlement, precies om te vermijden dat in beslag genomen dieren al te gemakkelijk naar de eigenaar teruggaan, vaak met het trieste gevolg dat de wantoestanden zich opnieuw voordoen. Volgens GAIA had de overheid, gezien de ernst van de feiten, zich moeten beroepen op die wet zodat de dieren allemaal een goede thuis zouden vinden bij mensen die om hen geven.

GAIA vraagt het parket om de boer uit Gelinden zo spoedig mogelijk te vervolgen. De wet voorziet straffen van 1 tot 3 maand gevangenis en/of een geldboete tot 5000 euro. De rechtbank kan ook een definitief verbod opleggen om nog dieren te houden.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 'De Inspectiedienst van het ministerie beseft kennelijk niet goed welk gevaar de dieren lopen door ze terug te geven aan een persoon, die zich aan een dergelijke verregaande dierenmishandeling is te buiten gegaan. De ervaring leert dat de toestand meestal weer snel ontaardt, ondanks allerlei voorwaarden die de overheid oplegt.' De dieren werden bij de 'eigenaar' die nu een aantal dieren terugkrijgt, in een schabouwelijke toestand aangetroffen, helemaal onverzorgd, met schurft, op een dikke laag uitwerpselen, met daarbij nog krengen van dieren in stallen en op het erf, en rottende kadavers in olievaten.

GAIA steunt dan ook de
petitieactie
van het dierenasiel van Sint-Truiden.

02:29 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.