06-08-05

Panda Live

In de National Zoo in Washington werd op 09 07 2005 een reuzenpanda geboren.Het geslacht van het jong kon pas vastgesteld worden op 02 08 2005, en dit dan nog op het moment dat de moeder haar jong even alleen liet om te gaan eten en drinken.De moeder, Mei Xiang, was op 11 maart kunstmatig bevrucht met het zaad van het mannetje Tian Tian met wie zij haar leefgebied in de dierentuin deelt.
Beide reuzenpanda's zijn afkomstig uit China.Het jong wordt naar verwachting over een jaar of twee naar het geboorteland van zijn of haar ouders gestuurd.De Volksrepubliek is wettelijk eigenaar van alle nakomelingen van Mei Xiang en Tian Tian.

De reuzenpanda is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld.Er leven er nog naar schatting 1600 in het wild. Door middel van kweekprogramma's in gevangenschap proberen natuurbeschermers de soort in stand te houden.

It's a Boy!

weighs 1.82 pounds (825.7 grams)
total body length of 12 inches (30 cm)

Panda heet XIONGMAO of GROTE KAT BEER

De grote panda

In het Mandarijn noemt men hem Xiongmao, wat betekent Grote Kat Beer. De grote panda heeft een volle witte pels met zwarte tekeningen bij oren, heupen, schouders en rondom de ogen. De grote panda behoort tot de roofdieren.

Hij werd ontdekt in 1869 door de Franse pater David, die ook het 'Pater Davidshert' vond. Hij leeft in de 1.300 tot 3.000 meter hoger gelegen bamboewouden en voedt zich met een enorme hoeveelheid dikke bamboestokken. Hij heeft vierkante knobbelkiezen en eet ook wortels, eieren en kleinere zoogdieren. Hij leeft eenzaam en komt vooral voor in het Wolongwoud in Sichuan (200.000 hectare). Een panda kan in de bomen klimmen. Hij eet overdag en is vooral actief bij valavond en ’s nachts. In tegenstelling tot de berenfamilie doet hij geen winterslaap.

Grote panda's (120 tot 150 kilogram) worden laat in de winter geboren. Zij bereiken de seksuele rijpheid wanner ze tussen de 4,5 en 6,5 jaar oud zijn. De draagtijd bedraagt twintig weken en moeders baren tot drie stuks, maar meestal overleeft slechts één telg. Hij weegt dan amper 85 tot 140 gram!

De grote panda is een beschermde diersoort. Het dier kan een lengte bereiken van 160 tot 190 centimeter. Het woongebied dat een mannelijke panda afbakent kan tot 8,5 vierkante kilometer groot zijn. Een vrouwtje is tevreden met 4,5 vierkante kilometer. De “woning” van een mannetjespanda overlapt hierdoor de gebieden van diverse vrouwtjes. Het afbakenen van een territorium en het communiceren gebeurt met geuren die klieren in de genitaliën achterlaten, boomkrassen en… geluiden. Een panda heeft elf tonen.

Opnamen met een verborgen camera toonden intussen aan dat de panda tijdens het afbakenen van zijn territorium met urine ook staalharde kunstjes vertoont. Soms gaat hij zelfs op de voorpoten staan en zwiert hij zijn achterste de lucht in om zo hoog mogelijk in een boom zijn geurige handtekening aan te brengen!

De panda voedt zich vooral met 30 bamboesoorten. Een volwassen dier kan 12 tot 15 kilogram per dag verorberen. Een tekort aan pijlbamboe deed vrezen voor de uitsterving van de reuzenpanda, maar zij blijken nu ook het ingevoerd Engelse raaigras (rye-grass) te lusten.In de Beijing Zoo lukt dit althans.

De Chinese overheid treedt zeer streng op tegen pandastropers. Voor een pels rijven die meestal 600 tot 1.500 EURO binnen, een fortuin voor de dikwijls behoeftige boeren. Worden zij gepakt dan vliegen ze zonder pardon de cel in. Voor ten minste vijf jaar, hoewel… ook de doodstraf kan worden toegepast.

Meer dan 90 procent van de Grote Panda’s leven in de provincies Sichuan, Shaanxi en Gansu. Zij leven verspreid in een 14.000 vierkante kilometer groot gebied. Volgens officiële bronnen is hun aantal van 1.100 in 1988 toegenomen tot 1.590 (de minder dan 18 maanden oude dieren niet inbegrepen).

China begon onlangs een programma om de in ‘gevangenschap’ geboren panda’s naar de vrije natuur te sturen.

09:39 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.