06-08-05

Breng geen “slechte” herinneringen mee van vakantie!

Het is weeral volop vakantieperiode. Veel mensen nemen dan ook graag iets tastbaars mee naar huis. Een herinnering aan hoe mooi de vakantie was. Wist u echter dat sommige souvenirs worden gemaakt van bedreigde planten en dieren ? Als we die blijven kopen, is het met het kijken en genieten van de prachtige natuur op uw reisbestemmingen weldra afgelopen.

Door goed op te letten wat u wel en vooral niet koopt op uw vakantiebestemming bewijst u niet alleen de natuur maar ook uzelf een dienst. Want in veel gevallen is het niet toegestaan om natuursouvenirs in België in te voeren. Elk jaar moeten vele reizigers bij terugkeer in België hun souvenirs bij de douane inleveren. Daarbovenop kan een fikse boete worden gegeven en in sommige gevallen zelfs gevangenisstraf. Want souvenirs van beschermde dieren en planten mogen helemaal niet, of alleen met de juiste vergunningen worden ingevoerd. Maar het gaat om meer dan regels en boetes. Iedereen kan helpen de prachtige natuur op vakantiebestemmingen te behouden door te kijken, en niet te kopen.

Welke zijn de bedreigde planten- en diersoorten? En wat zijn de meest voorkomende souvenirs van deze soorten, die u op reis kan tegenkomen? Hieronder vindt u een overzicht. Het blijft echter een beperkte opsomming. Als algemeen advies geldt: bij twijfel niet kopen. Dat is beter voor de natuur en kan u een hoop problemen besparen.

GROTE SCHELPEN
Grote bijzondere schelpen zoals de doopvontschelp en de karkoschelp worden over de hele wereld verkocht. Veel van deze schelpen worden onbewerkt verkocht, maar soms worden ze verwerkt tot asbak, lamp of schelpencomposities.

ZEESCHILDPADDEN
Zeeschildpadden leven in warmere zeeën over de hele wereld. Van de zeeschildpad wordt het schild verkocht als wanddecoratie of verwerkt tot muziekinstrument, blaasbalg, pennenbak, sierdoosje, brilmonturen, haarkammen en sieraden.

SLANGEN EN HAGEDISSEN
De huid van deze reptielen wordt meestal verwerkt in portefeuilles, handtassen, laarzen, sieraden, riemen en andere kledingstukken. In andere gevallen worden de dieren opgezet verkocht of zelfs levend verhandeld. Bij producten van reptielenleer moet u bij de douane altijd de juiste vergunningen kunnen voorleggen.

OLIFANTEN
Veel voorwerpen van ivoor worden als souvenir aangeboden, zoals sieraden, beeldjes, eetstokjes en stempels. Maar ook producten van de huid van de olifant en olifantenpoten worden verhandeld. Ivoor kan ook van andere dieren komen, zoals walrussen of nijlpaarden. Ook in dat geval mag het niet zomaar worden ingevoerd.

VLINDERS
Op veel populaire vakantiebestemmingen in exotische landen, maar ook in Europa komen beschermde vlinders en insecten voor. Toch worden deze dieren vaak als vakantieherinnering aangeboden. Opgezet in lijstjes, of levend. Wees voorzichtig bij de aankoop van dit soort souvenirs, want de kans is groot dat er een bedreigde soort tussen zit.

PAPEGAAIEN
Papegaaien en andere bedreigde vogels zijn in veel landen beschermd. Desondanks worden veel producten van papegaaien of andere bedreigde vogels verhandeld. Ze worden zowel levend (als huisdier) als opgezet aangeboden. Daarnaast worden in veel souvenirs veren van bedreigde (vaak kleurrijke) vogels verwerkt, bijvoorbeeld in pennen, in traditionele muziekinstrumenten of in hoofdtooien.

KORALEN
Koralen leven in de warme zeeën rond Azië en Oceanië, Afrika, de Caraïben en Midden- en Zuid-Amerika. Ze komen in verschillende kleuren en vormen voor. Vooral harde koralen worden als souvenir verkocht. Soms gaat het om hele stukken koraal, soms is het koraal verwerkt tot sieraden zoals kettingen, armbanden en oorbellen.

ORCHIDEEËN EN CACTUSSEN
Vrijwel overal ter wereld worden orchideeën en cactussen verkocht. Soms gaat het om gekweekte exemplaren, maak vaak ook om wilde planten. Wanneer het beschermde planten betreft, zijn vergunningen nodig voor invoer in België. Als u twijfelt over souvenirs waar planten voor zijn gebruikt, is niet aanschaffen het beste.

GROTE KATTEN
Wilde en vaak grote katten zoals tijgers, jaguars, jachtluipaarden en de kleinere lynx worden vrijwel overal ter wereld waar ze leven bedreigd. De kans om ze in het wild tegen te komen is klein. Verwerkt in souvenirs kom je ze helaas een stuk makkelijker tegen. De huiden van deze grote katten worden los aangeboden, of verwerkt in modeartikelen zoals tassen, jassen, riemen en hoeden. De klauwen, tanden en nagels worden verwerkt tot hangers aan kettinkjes. Kleinere katachtigen worden ook wel opgezet aangeboden.

KROKODILLEN
Van krokodillenleer worden veel modeaccessoires gemaakt, zoals portefeuilles, handtassen, laarzen en riemen.Opgezet worden ze in grote en heel kleine formaten als souvenirs aangeboden. Ook de losse huid, het vlees, de klauwen of zelfs levende exemplaren zijn te koop. Voor producten van krokodillen, gefokt of uit het wild, zijn altijd speciale vergunningen nodig.

"Te vaak nog brengen toeristen souvenirs afkomstig van bedreigde soorten, of zelfs levende dieren, mee naar huis. Ze beweren niet op de hoogte te zijn dat dit illegaal is of enkel toegelaten mits het kunnen voorleggen van de nodige papieren. Onwetendheid is echter niet langer een uitvlucht...” legt Stephanie Theile van TRAFFIC Europe uit. “ Deze toeristen riskeren zware geldboetes en vaak worden de illegale souvenirs in beslag genomen bij hun aankomst in België. Daarom raden wij reizigers aan om zich op voorhand goed te informeren en, in geval van twijfel, zich geen souvenirs afkomstig van planten- en diersoorten aan te schaffen”.

09:37 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.