01-08-05

Steeds meer honden en katten naar het asiel

Vorig jaar zijn ruim 70.000 honden en katten overgebracht naar Belgische asielen. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Dierenwelzijn en CITES van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. "De cijfers illustreren dat mensen zich nog steeds al te makkelijk een huisdier aanschaffen zonder zich rekenschap te geven van de zorgen die ermee gepaard gaan", meent Dierenwelzijn.

In 2004 boden 78 asielen onderdak aan maar liefst 38.586 honden en 33.967 katten. Dat is vergeleken met het jaar ervoor -toen er 36.645 honden en 26.986 katten werden binnengebracht- een stijgende trend voor zowel de honden als de katten.

Vooral grote honden
"Het zijn vooral grote honden die worden binnengebracht, zoals labradors en herdershonden", legt Eric Van Tilburgh van Dierenwelzijn uit. De piekmomenten worden geregistreerd wanneer het slecht weer is, en niet zozeer tijdens de vakantieperiode zoals vaak wordt gedacht. Wanneer het mooi weer is, lijkt het idee van een hond waarmee men kan gaan wandelen erg aantrekkelijk, maar wanneer die hond tijdens perioden van slecht weer telkens met vuile poten terugkomt van de wandeling, bedenken mensen zich vaak", aldus Van Tilburgh. "Katten worden van maart tot november binnengebracht, als eigenaars zich geen blijf weten met het zoveelste nest."

Steeds minder honden gedood
Van de honden die worden binnengebracht, moeten er steeds minder gedood worden (16,4 procent). Bij de poezen loopt dat aantal op tot iets minder dan de helft (45,8 procent). Asielen zijn genoodzaakt deze ongewilde en niet herplaatsbare dieren te doen inslapen om op die manier plaats te maken voor de "nieuwkomers". Er is echter ook positief nieuws: door de inzet van het personeel van de asielen - veelal vrijwilligers- krijgen vele dieren een nieuwe thuis. Zo kon 54 procent van de honden terecht bij een nieuw baasje en werd 40,4 procent van de katten geadopteerd.

32,9% honden terug bij baasje
Van de verloren gelopen dieren werd 32,9 procent van de honden teruggegeven aan de eigenaars. Bij de poezen ligt dat aantal zeer laag, namelijk slechts 3,8 procent. De cijfers van teruggegeven honden evolueren jaar na jaar in gunstige zin. Dat is ongetwijfeld onder meer te wijten aan de wettelijk verplichte identificatie en registratie van honden (sinds september 1998). Deze dalende trend zal zich meer dan waarschijnlijk ook in de toekomst handhaven, omdat de impact van de identificatie- en registratiewet steeds duidelijker zal worden.

10:59 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.