12-07-05

Speed maakt fruitvliegen hitsig

De synthetische drug speed heeft bij fruitvliegen net dezelfde werking als bij mensen. De insecten worden wakkerder, onrustiger en gaan op zoek naar een sekspartner. Dat beweren Amerikaanse onderzoekers van het neurowetenschappelijk instituut San Diego in het vakblad Current Biology.

Dopamine
In de studie ligt de nadruk vooral op dopamine, de stof die ervoor zorgt dat er binnen het zenuwstelsel boodschappen worden doorgestuurd. De signaalstof speelt onder meer een rol bij de regulering van slaap- en waakfases en ook bij gevoelens van opwinding. Meetamfetamine of speed haalt zijn stimulerende werking voor een groot deel uit die dopamine.

Slaap
Onderzoeksleider Ralph Greenspan en zijn team veranderden fruitvliegen zodat hun dopaminecellen uitgeschakeld werden. Daarna vergeleken ze de invloed van speed op deze insecten en op die van de niet-gewijzigde vliegen. De reacties toonden aan dat eenvoudige lichaamsfuncties zoals slaap en beweging rechtstreeks door de hoeveelheid dopamine worden gestuurd, terwijl complexere lichaamsfuncties zoals het zicht enkel bij een bepaalde dopaminespiegel optimaal functioneren.

Voorgeschreven
Speed wordt niet alleen door vrachtwagenchauffeurs of fuivende studenten gebruikt. In het verleden werd de drug ook regelmatig door artsen voorgeschreven. Het nut van speed bij de behandeling van aandachtsstoornissen, slaapdrang (narcolepsie) en obesitas is echter gering. In de jaren veertig en vijftig werd meetamfetamine aan Japanse industriƫle arbeiders gegeven om hun productiviteit te verhogen.

22:11 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.