05-07-05

Mallorca vreest voor kwallenplaag

De Balearen zijn bevreesd voor een kwallenplaag. Voor de westkust van Mallorca en ten oosten van Menorca en Cabrera zijn reeds talrijke exemplaren van de lichtende kwal (pelagia noctiluca) gesignaleerd. Dat berichtte de lokale pers vandaag.

Wegens de invasie moest een strand in Dei op Mallorca reeds een tijdje afgesloten worden. Door de ongewoon hoge watertemperaturen heeft de kwallensoort zich in het westen van de Middellandse Zee voortdurend vermenigvuldigd.

Behandeling voor 5.000 badgasten
Aan de Costa Brava en de stranden bij Barcelona werden volgens berichten in de afgelopen dagen circa 5.000 badgasten behandeld, die door de neteldraden van de dieren "brandwonden" hadden opgelopen. De wind drijft de kwallen nu ook naar de Balearen.

De lichtende kwal is weliswaar slechts tien centimeter groot, maar is erg netelachtig. De aanraking van haar tot tien meter lange tentakels kan volgens deskundigen daarom erg pijnlijk zijn. Tot de symptomen behoren bovendien langdurige jeuk, het rood worden van de huid, duizeligheid, misselijkheid en braken. Zijn naam dankt deze kwallensoort aan een bijzondere eigenschap: indien ze gestoord wordt, begint ze fel op te lichten.

14:53 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Kwallenvissen Fijn..ik ga op vakantie naar de kwallen :)

Gepost door: Danielle | 06-07-05

De commentaren zijn gesloten.