04-07-05

Staande ovatie voor tweede vrouwelijke matador ooit

Mari Paz Vega is in Madrid als tweede vrouw in de Spaanse geschiedenis erkend als stierenvechter of matador. De 29-jarige kreeg de hoogste onderscheiding voor een torero in de beroemde arena "Las Ventas", de "kathedraal van het stierengevecht". Toch was het debuut van matador Vega volgens de Spaanse pers niet schitterend: de twee stieren die ze doodde, zouden te tam zijn geweest.

Het Madrileens publiek onthaalde het optreden van Vega niettemin op een ovatie. Vega doodde tijdens haar carrière al heel wat stieren, maar een echte matador ("doder") word je pas als je in de "Las Ventas" aantreedt. Het is een soort proef die een "eindexamen" is voor elke torero. Tot nu toe was die eer slechts één vrouw te beurt gevallen, met name Christina Sanchez die in 1998 matador werd.

Eerste stier gedood toen ze 14 was
Mari Paz Vega komt uit een familie van stierenvechters. Haar vader was ook een torero, maar werd nooit een echte matador. Zijn dochter ging al op 9-jarige leeftijd naar de stierenvechterschool in Malaga en op haar 14de doodde ze haar eerste jonge stier. "Ze is heel erg moedig, maar voor een vrouw is dit een zwaar beroep", zei Vega's broer Jorge. De wereld van stierenvechters blijft ten gronde immers een mannenbastion.

Van mij krijgt zij ook een staande ovatie maar dan wel wanneer ze aan de horens van de stier hangt te zwengelen.

17:26 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.