01-07-05

Wetenschappers ontdekken nieuwe dieren in Noordzee

Belgische wetenschappers hebben de jongste vijf jaar op vier scheepswrakken voor de Belgische kust 150 verschillende diersoorten gevonden, waarvan sommige nieuwe. "Sommige diersoorten werden nooit eerder in België gevonden", aldus woordvoerster Sigrid Maebe van de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM).

Scheepswrakken
De vier scheepswrakken zijn de Birkenfels, Kilmore, Bourrasque en Sperrbrecher. Ze zijn gekozen omwille van hun grootte, hun goede staat, hun ligging en omdat ze ten minste tien jaar geleden zijn gezonken, zodat er voldoende dieren op leven.

Biorijkdom
Scheepswrakken verhogen de biologische rijkdom van de zee omdat ze een ideale aanhechtingsplaats zijn voor vastzittende dieren zoals schelpdieren en anemonen die op de zachte zandbodem geen houvast vinden.

Belgica
De BMM begon in 2000 vanaf het onderzoeksschip Belgica stalen van op wrakken te nemen. Ondertussen werken er al vijf onderzoeksgroepen met de nodige expertise mee aan het onderzoeksproject.

Biodiversiteit
"Op de wrakken werden twaalf vissoorten, twee kwalsoorten en meer dan 140 soorten van vastzittende of traag bewegende macro-organismen gevonden zoals schaaldieren, anemonen, poliepen, wormen, sponzen, schelpen, zeesterren en krabben", aldus nog Maebe. "De wrakken hebben duidelijk een veel hogere biodiversiteit dan de omgevende zandige bodem. Bepaalde poliepen of schelpen zoals het wenteltrapje werden vroeger als zeldzaam bestempeld, maar worden nu in grote aantallen gevonden."

Belangrijk
Volgens Maebe is onderzoek naar de biologische rijkdom op scheepswrakken bijzonder belangrijk. "De scheepswrakken in het Belgische deel van de Noordzee kunnen dienen als modellen voor de studie van andere artificiële harde substraten, zoals de funderingen van de windmolenparken.

Model
Daarnaast vormen de wrakken obstakels voor de visvangst en kunnen ze dus model staan voor onbeviste gebieden. Tenslotte is het belangrijk dat de onverwachte rijkdom van deze gebieden in de Noordzee beschermd wordt."

12:53 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.