30-06-05

KMI noteert recordaantal bliksems

Het KMI heeft woensdag en een deel van donderdag ruim 60.000 bliksems geregistreerd, wat een nieuw record is sinds de start van de metingen in 1997.

Zowat 18.000 van die bliksems waren naar de grond gericht. Vooral de provincies Henegouwen en Luik werden getroffen.

Het vorige record dateert van 30 juli 2002. Toen bliksemde het ruim 59.000 keer.

Waarschijnlijk weer een plaatselijk gebeuren, want bij ons heb ik niets gezien.

16:48 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Thaise vissers eten grootste meerval ooit gewoon op

Vissers hebben in het noorden van Thailand de grootste meerval gevangen die ooit is aangetroffen, een 293 kilo zware gigant ter grootte van een grizzlybeer - en daarna het dier simpelweg opgegeten.

Het ging vermoedelijk om de grootste zoetwatervis die ooit is gevangen, meldden het Wereldnatuurfonds en de National Geographic Society woensdag. De vis werd gevangen in de Mekong-rivier, waarin meer grote vissen leven dan in enige andere river op aarde.

De vissers hadden meer dan een uur nodig om de meerval binnen te halen. Lokale natuurbeschermers hebben nog geprobeerd de vissers uit het afgelegen dorpje Hat Khrai zover te krijgen dat ze het dier zouden laten gaan. De meerval overleed echter en werd vervolgens opgegeten. Het eten van de vis zou volgens lokale tradities geluk brengen.

15:15 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Madrileense machoman naar Planckendael

Ditji-Toda, het huidige Planckendaelvrouwtje dat drie jaar oud is en sinds 2 jaar in Planckendael verblijft, vraagt om een geschikte man. In het kader van het internationale kweekprogramma en op advies van de coördinator, de Zoo van San Diego, maakte Brisbane onlangs zijn opwachting.

Dierenpark Planckendael wil opnieuw actief deelnemen aan het kweekproject voor deze Australische buideldieren met een hoog knuffelgehalte. Succesvolle kweekresultaten met koala’s in Europa kunnen enkel de Zoo van Duisburg, Lissabon en Planckendael voorleggen.

09:39 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Pasgeboren in Zoo Antwerpen

Van vrijdag- op zaterdagnacht (24-25 juni) werd er een zeehondje geboren bij mama Queenie in de Zoo van Antwerpen. Queenie is een ervaren moeder en baarde haar zevende jong. De baby weegt om en bij de 8 kg, is een 50 cm groot en is actief en nieuwsgierig.

Of het een jongen of een meisje is, is voorlopig nog niet geweten. Moeder en baby zijn dagelijks te bewonderen in de Zoo van Antwerpen.

09:38 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

29-06-05

Brutale slachtpartij onder kangoeroes

Al jaren is er een campagne aan de gang om de kangoeroes te redden van de ondergang. Maar de laatste tijd krijgt deze brutale slachting meer en meer aandacht in de media in Australië en het Verenigd Koninkrijk. Ieder jaar worden er in Australië letterlijk miljoenen kangoeroes afgemaakt. In het jaar 2003 bijvoorbeeld werd een quota gesteld door de regering die er voor zorgde dat 6,5 miljoen kangoeroes werden afgeschoten.

De kangoeroes worden in hoofdzaak bejaagd voor hun vel. Kangoeroeleer is een groeiend export product van Australië. Ieder jaar worden minstens 3 miljoen kangoeroehuiden ingevoerd in de VS en Europa. Deze zouden hoofdzakelijk worden verwerkt in sportproducten. Ook probeert men het vlees van kangoeroes aantrekkelijk te maken voor het grote publiek. Maar dit zou tot nu toe nog niet veel succes hebben.

De jacht zelf op deze dieren is alles behalve zachtaardig en kan nauwelijks gecontroleerd worden in zo een groot land als Australië. Normaal gezien worden de kangoeroes afgeschoten in het hoofd, maar dit gaat vaak mis volgens actiegroep Viva op de website www.savethekangaroo.com

De dieren worden vaak geraakt in de nek af hun kaakgewricht wordt afgeschoten, wat uiteraard erg veel pijn te weeg brengt en hun een langzame dood kan opleveren. Als het vrouwtjes zijn is er nog iets gruwelijkers dat kan gebeuren. Als ze jongen hebben worden die als 'nutteloos' bekeken door jagers. Deze worden vaak ter plaatse afgemaakt door. De jongen worden gewoon uit de buidel gerukt en dood gestampt.

Buiten het dierlijk leed is deze kangoeroeslacht volgens deze website van actiegroep VIVA ook een ecologische ramp. Voor winst worden heel wat kangoeroes in hun voortbestaan in gevaar gebracht. Vooral de 'rode kangoeroe' is nu in feite bedreigd.

Volgens de Australische regering zijn kangoeroes nochtans een plaag, dit terwijl er wel cijfers zouden bestaan waaruit blijkt dat kangoeroes zouden uitsterven in bepaalde regio's. De jacht zou namelijk het natuurlijk evenwicht in onbalans brengen. De alfa mannetjes worden meestal bejaagd en deze zijn de sterkste van hun soort. In de natuur zijn het deze dieren die het meest kans hebben op overleven en voortplanten. Maar tegen een geweer hebben ze geen kans en vaak blijven alleen zwakkere dieren over die niet veel kans maken tijdens perioden van extreme droogte. Deze sterven dan ook en kunnen zich dan ook niet voortplanten!

23:10 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Wetenschappers vrezen wespenplaag

Vlaanderen mag zich opmaken voor een wespenplaag, voorspellen wetenschappers. Net als vorig jaar zou het aantal wespen dit jaar spectaculair toenemen.

Zachte winter
Oorzaken zijn het warme najaar en de uitzonderlijke zachte winters van de voorbije jaren. Het wespenseizoen begint half juli, met piekmomenten in augustus en september.

13:29 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Koe en stier maken nummertje tussen boekenrekken

De liefde laat zich niet altijd leiden. Dat merkten klanten van een Russische boekhandel, toen in de winkel plotseling een koe en een stier binnenkwamen.

Het verliefde stelletje runderen vernielde de winkel compleet en besloot het middagje winkelen met een nummertje tussen de boekenrekken.

De politie die inmiddels ter plekke was besloot het tweetal niet te storen in hun intiem samenzijn en besloot te wachten tot de beesten er genoeg van hadden. Hierna zijn de dieren naar hun eigenaar teruggebracht.

13:23 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

28-06-05

Wetenschappers willen 'regenfabrieken' aan Middellandse Zee

Wetenschappers uit Spanje, Israël en België werken aan een constructie die kunstmatige regen doet ontstaan. Volgens de Madrileense krant El Mundo van dinsdag zal de "regenfabriek" droge zones aan de Middellandse Zee aan neerslag helpen.

In het plan wordt voorzien dat over verscheidene vierkante kilometer aan de kuststreek materiaal zal ingepoot worden dat zonne-energie bijzonder sterk absorbeert. Deze "warmtebronnen" zullen een stroom opstijgende luchtmassa produceren. Als deze lucht, die ingevolge de nabijheid van de zee zeer vochtig is, op koude lagen stoot, zal regen ontstaan.

Deze handelwijze is economischer dan de bouw van fabrieken voor de ontzilting van zeewater, menen de wetenschappers. Nu al wordt waargenomen dat in de omgeving van stadjes tot 28 procent meer regen valt dan in andere kustgebieden. Het asfalt van de straten fungeert dan als warmtebron.

20:40 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Boete voor kweker van slangen en vogelspinnen

De correctionele rechtbank van Charleroi heeft dinsdag de 31-jarige David Houdy uit Tubeke veroordeeld tot een boete van 1.000 euro met uitstel voor drie vierden, omdat hij gevaarlijke slangen en vogelspinnen kweekte. De man kreeg een verbod om de komende tien jaar dergelijke dieren te houden.

Gevaarlijke soorten
In september 2003 werden bij de man thuis verschillende terrariums ontdekt. Daarin zaten niet minder dan 13 slangen en drie vogelspinnen. De slangen behoorden tot zeer gevaarlijke soorten: de ratelslang uit Latijns-Amerika, de boa constrictor, twee soorten adders en de python.

Publieke veiligheid
In haar vonnis van dinsdag stelde de rechtbank dat de man een inbreuk had gepleegd tegen de publieke veiligheid en dat de ontdekte slangen zeer gevaarlijke exemplaren waren voor de mens.

De man had geen vergunning om de dieren thuis te houden.

Zulke dieren horen hier al zeker niet thuis

20:38 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Opnieuw tiener aangevallen door haai in Florida

Voor de kusten van Florida is maandag opnieuw een tiener aangevallen door een haai. De 16-jarige jongen was aan het vissen en stond tot aan zijn middel in het water toen de haai hem aanviel en ernstig verwondde, zo melden Amerikaanse media dinsdag.

De jongen werd per helikopter naar het ziekenhuis van Panama City gebracht. Zijn toestand bleek eerst "ernstig", maar zou intussen "stabiel" zijn, aldus nieuwszender CNN. De aanval komt slechts twee dagen nadat een 14-jarig meisje 75 kilometer verderop door een haai werd gedood.

12:19 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Zwaar onweer boven Bordeaux zet duizenden zonder stroom

Zwaar onweer boven het zuidwesten van Frankrijk heeft maandagavond voor grote stroomonderbrekingen gezorgd. Duizenden gezinnen in de regio van Bordeaux zaten urenlang zonder elektriciteit en telefoon. Dat hebben de lokale autoriteiten van het departement Gironde dinsdag bekendgemaakt.
Bij Arcachon viel een 60-jarige man tijdens het onweer uit een boot. Hij overleed in het ziekenhuis.

Na blikseminslagen moest de brandweer acht bosbranden doven.

12:18 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

27-06-05

Grizzlybeer doodt twee kampeerders in Alaska

Een grizzlybeer heeft in Alaska twee kampeerders aangevallen in hun tent en uiteindelijk gedood. Agenten en dierenbeschermers konden het dier later neerschieten, zo meldden Amerikaanse media vandaag.

De zestigjarige kampeerders zouden volledig verrast geweest zijn door de aanval. Naast hun lichamen vonden agenten immers een geladen, maar ongebruikt geweer, zo meldde de zender Fox 54.

Moordzaak uitgesloten
Het oudere paar uit Anchorage had een tentje opgezet in het natuurgebied aan de rivier Hulahula en wou er na een boottocht van enkele dagen overnachten. Hun lijken werden zaterdag ontdekt. Het drama zou zich vrijdagavond hebben voorgedaan.

De agenten stelden een gerechtelijk onderzoek in, maar volgens gerechtsdokters is het uitgesloten dat het om een moordzaak gaat. De dodelijke wonden bij beide kampeerders waren duidelijk afkomstig van een beer. Volgens experts werd de grizzly vermoedelijk door de geur van hun voedsel naar de tent gelokt.

17:43 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Jeugdbewegingen die kippen slachten riskeren boete tot 1.000 euro

De dienst Dierenwelzijn van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft de centrale secretariaten van de jeugdbewegingen per brief gewezen op de dierenwelzijnwetgeving omdat ze regelmatig klachten krijgt over lokale groepen die op kamp kippen of ander pluimvee slachten.

Nodige kennis en bekwaamheid
De dienst zal in de toekomst gesignaleerde overtredingen laten verbaliseren, wat kan leiden tot boetes tot 1.000 euro. "Volgens de dierenwelzijnwetgeving mag het slachten van dieren slechts gebeuren door een persoon die daarvoor de nodige kennis en bekwaamheid heeft en behalve in geval van noodzaak of overmacht na voorafgaandelijke verdoving", luidt het maandag in een persbericht.

Kinderen voldoen niet aan voorwaarden
"Het is duidelijk dat deze kinderen niet aan de voorwaarden voldoen en dat het dus om een overtreding van de dierenwelzijnwetgeving gaat", stelt de FOD. De dienst Dierenwelzijn dringt erop aan dat de betrokken centrale secretariaten van de jeugdbewegingen dergelijk gebruik van dieren verbieden.

De FOD zal gesignaleerde overtredingen in de toekomst laten verbaliseren. "Als dit voor een correctionele rechtbank zou komen, riskeren de overtreders tot 1.000 euro boete", aldus Eric Van Tilburgh.

17:34 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

26-06-05

Haai verscheurt meisje in Golf van Mexico

Een haai heeft voor de kust van Florida een 14-jarig meisje verscheurd. Het slachtoffertje was met vriendin aan het surfen in de Golf van Mexico toen de haai aanviel.

Onderlichaam
De roofvis trok zijn slachtoffer onder water en beet in haar onderlichaam. Het meisje werd nog overgebracht naar een ziekenhuis, daar kon men enkel haar overlijden vaststellen. Het eveneens 14-jarige vriendinnetje bleef ongedeerd. Na de aanval werd de zwemzone afgesloten. Om welk soort haai het ging, is niet bekend.

Kiwi
Afgelopen donderdag werd in Vanuata, een eilandengroep in de Stille Oceaan, een 7-jarig meisje uit Nieuw-Zeeland tijdens een zwempartij gedood door een haai.

11:53 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

25-06-05

Meer stadsbossen zouden al helpen

De stadsbewoner die met de tropische temperaturen dezer dagen puft en blaast, zou gebaat zijn met meer stadsbossen. Dat zegt de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV).

Bomen werpen schaduw, maar onttrekken ook warmte aan hun omgeving. Ze hebben immers energie nodig om het water uit de ondergrond te verdampen. In de grote Vlaamse steden daalt de temperatuur dezer dagen niet onder de 20 graden. Meer stadsbossen zouden de stedelingen al een eind vooruithelpen, zegt de VBV.

Volgens een studie van het Amerikaanse NASA Global Hydrology and Climate Center spelen bomen een zeer belangrijke rol in temperatuurregeling. Het instituut mat op een stadsparking temperaturen van 48,8 graden Celsius, in het midden van de parking, tot 31,6 graden Celsius in de schaduw van een bomengroepje.

17:21 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Zomer wordt nog heter dan die van 2003

Vanaf vandaag gunt de hittegolf ons een adempauze, maar dat is maar voor even.

Volgens lange termijn voorspellers wordt deze zomer nog warmer dan die van 2003. De piekperiode zou van halfweg juli tot halfweg augustus vallen.
De prognose komt van het weerkundig instituut van Kiev. Juli zou in heel West-Europa 1,5 tot 2 graden warmer worden dan normaal.

Er zou ook een vijfde meer neerslag vallen dan gewoonlijk.

17:21 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

23-06-05

IWC verwerpt Japans verzoek om vangst dwergvinvis beperkt toe te laten

Japan kreeg donderdag tijdens de Internationale Walviscommissie IWC (International Whaling Commission) opnieuw een nederlaag te verwerken toen hun voorstel om een beperkte vangst van dwergvinvissen toe te laten, werd afgewezen.

De vraag om jaarlijks de vangst toe te staan van 150 minkwalvissen werd afgekeurd met 29 tegen 26 stemmen. Bij de stemming waren ook drie onthoudingen. Om de maatregel goed te keuren was een drie vierde-meerderheid nodig. Na de stemming trok Japan een voorstel in om de jacht op 150 bultruggen toe te laten.

Populaties groot genoeg?
De voorstellen die door Japan werden gedaan vallen onder het bijna twintigjarige verbod op commerciële walvisvangst. Japan, Noorwegen en enkele andere pro-walvisvangstlanden zijn van mening dat de natuurlijke walvispopulaties opnieuw genoeg aangegroeid zijn om een beperkte vangst toe te laten.

Het IWC laat sommige inheemse bevolkingen wel toe om jacht te maken op walvissen om zo in hun eigen behoeften te voorzien.

Verschillende nederlagen
Japan kreeg dit jaar tijdens de Internationale Walviscommissie al verschillende nederlagen te verwerken. Dinsdag verwierp de commissie nog een voorstel om het verbod op walvisvangst, dat al sinds 1986 van kracht is, te vervangen door een programma van gecontroleerde vangsten.

Japan wordt er al jaren van beschuldigd het excuus van walvisvangst voor wetenschappelijk onderzoek te misbruiken om zo het verbod op walvisvangst te omzeilen. Het debat over de introductie van de gecontroleerde vangsten zal vrijdag als afsluiter van de commissie worden gevoerd.

22:44 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Keniaanse opa trekt luipaard de tong uit

Een 73-jarige grootvader uit Kenia heeft een luipaard die hem aanviel, gedood door hem zijn tong uit te rukken. Daniel M'Mburugu was rustig in zijn moestuintje aan het werken toen plots een luipaard uit het struikgewas opdook. De luipaard besprong M'Mburugu, maar die stak in een reflex zijn hand in de muil van het roofdier en trok het de tong uit.

"Hij stootte een doodskreet uit die door merg en been ging", zei de kranige opa na zijn heldendaad. "De vogels stopten zelfs met fluiten." Een toegesnelde buur maakte de luipaard vervolgens af met een machete.

22:42 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

Vogel legt HST-verkeer in Noord-Frankrijk uur lam

Een vogel heeft er vandaag voor gezorgd dat er in Noord-Frankrijk geen enkele hogesnelheidstrein (HST) kon rijden. Dat hebben de Franse spoorwegen (SNCF) gemeld.

De vogel was in de buurt van Lens in een waarschuwingstoestel voor de zich op het spoor bevindende hogesnelheidstreinen gevlogen. Dat bracht al het HST-verkeer in Noord-Frankrijk, zo'n 15 toestellen, automatisch tot stilstand.

Na een uur was het toestel hersteld en konden de treinen hun weg verder zetten.

22:41 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Haai verslindt kiwi-meisje in Stille Oceaan

Een haai heeft Alysha Margaret Webster (7) uit Nieuw-Zeeland tijdens een zwempartijtje in de Stille Oceaan verslonden. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Wellington bekendgemaakt.

Zeilvakantie
Margaret Webster was met haar ouders op zeilvakantie in Vanuatu toen ze tijdens een zwempartij voor de kust van het eiland Malekula werd aangevallen door een haai.

Snelle aanval
De aanval was snel afgelopen, vertelde de Nieuw-Zeelandse diplomaat Paul Willis op Radio Nieuw-Zeeland. In de wateren rond Vanuata zijn tijger-, hamer- en rifhaaien gewoon, maar aanvallen zijn "erg, erg ongewoon". Volgens Willis waren plaatselijke bewoners in de buurt van het gezin. "Daardoor hadden ze enige redenen om te vermoeden dat het niet te gevaarlijk zou zijn".

Populair vakantieoord
De eilandenarchipel is een geliefkoosde vakantieplaats voor toeristen uit Nieuw-Zeeland en Australië. Het schoolhoofd omschreef het meisje als "een typische zevenjarige, een schitterende zwemster en dol van water", besluit Jamie Marsden.

10:29 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

22-06-05

Plantentuin Meise toont uitgestorven gewaande prehistorische boom

De Nationale Plantentuin in Meise heeft woensdag een prehistorische boom voorgesteld waarvan men aanvankelijk dacht dat hij al twee miljoen jaar was uitgestorven.

"Op botanisch vlak is dit zoals oog in oog staan met een levende Tyrannosaurus", zei een trotse Koen Es van de Plantentuin woensdag.

De boomsoort werd voor het eerst ontdekt in 1994 in de Australische Blue Mountains, 200 kilometer ten noorden van Sydney. Parkwachter David Noble stootte op iets dat hij nog niet kende en plantkundigen identificeerden de boom als een nieuwe soort. Later bleek het echter te gaan om een boomsoort waarvan wetenschappers dachten dat ze al twee miljoen jaar uitgestorven was.

"Het geslacht van de soort was al gekend uit fossiele vondsten van 90 miljoen jaar oud. De boom werd Wollemia Nobilis gedoopt en is het derde nog levende plantengeslacht van de Slangendenfamilie dat zijn hoogtepunt kende 200 miljoen jaar geleden", aldus Es.

De Wollemia is een conifeer, een neefje van het bij ons bekende apenverdriet. Hij is zo uitzonderlijk dat de precieze locatie waar de plant in de natuur gevonden werd, angstvallig geheim wordt gehouden.

Om de Wollemia nieuw leven in te blazen en tegen uitsterving te beschermen, kreeg een hele reeks instituten enkele jaren geleden opgekweekte planten in pot toegestuurd

23:28 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Huisvrouw voert geslaagde mond-op-mond-beademing uit op kater

Een Australische huisvrouw heeft haar 14-jarige kater weer tot leven gewekt door mond-op-mond-beademing.

Kelly Johns, een moeder van drie kinderen uit Toowoomba, besloot tot actie over te gaan toen zij haar kater Ally levenloos in de garage aantrof. Het dier was met zijn kop tussen de automatische poort terechtgekomen.

"Laat hem niet sterven!"
"De kinderen schreeuwden 'Laat hem niet sterven!'. Hij lag voor dood op de grond en ik draaide zijn kop naar mij toe en gaf hem enkele lichte beademingen", vertelde Johns.

"Vervolgens masseerde ik zijn hart met twee vingers". Na circa een minuut maakte Ally een "gorgelend geluid" en begon hij weer te ademen.

Kelly Johns had de levenskus-techniek geleerd van haar man Stephen, een ambulancier. "Ik was nogal onder de indruk. Als je het kan gebruiken op een kat, moet het ook werken op mensen."

21:05 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Leeuwen redden ontvoerd meisje in Ethiopië

Drie leeuwen hebben in Ethiopië een ontvoerd 12-jarig meisje gered van haar kidnappers. Die wilden haar uithuwelijken maar sloegen op de vlucht voor naderende leeuwen. De dieren bewaakten haar een halve dag totdat ze werd gevonden. "Ze lieten haar achter als een cadeau en keerden terug naar het oerwoud'', verklaarde politiesergeant Wondimu Wedajo.

Huilbuien
De huilbuien van het meisje hebben haar waarschijnlijk gered, meent deskundige Stuart Williams van het ministerie van Plattelandsontwikkeling. Het huilen van een meisje lijkt namelijk op het miauwen van een leeuwenjong, wat volgens Williams ook verklaart waarom de leeuwen haar niet hebben opgegeten.

08:03 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

20-06-05

Japan gaat weer meer walvissen vangen

Japan heeft maandag in Zuid-Korea aangekondigd dat het de vangst van Mink-walvissen zal verdubbelen. Zo tart Japan de internationale drukkingsgroepen die willen dat Japan de zogenaamd "wetenschappelijke" walvisjacht stopzet. Japan wil in de toekomst ongeveer 850 Mink-walvissen per jaar vangen op de Zuidpool. Een eerste expeditie vindt eind 2005 plaats. Dat staat in het onderzoeksplan dat Japan voorlegde aan de Internationale Walviscommissie (CBI) in Ulsan.

Het quotasysteem laat toe dat een land 10% meer of minder vangt dan de vooraf bepaalde cijfers. Dat wil zeggen dat Japan 935 Mink-walvissen per jaar mag doden. Momenteel heeft Japan een quota van 400 walvissen per jaar en doodt het er steevast 440, een limiet die wordt gecontroleerd.

09:42 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

19-06-05

Grote bosbrand bedreigt Spaans natuurgebied

Door een bosbrand in een natuurgebied in het westen van Spanje zijn dit weekend heel wat pijnbomen vernield. Volgens radioberichten besloeg het vuur in het "Sierra de las Quilamas"-park zondag een oppervlakte van zowat 1.000 hectare.

De brandweer kon de brand nog niet onder controle krijgen, omdat de hevige wind de vlammen steeds weer aanwakkert. Het vuur ontstond gisteren door een blikseminslag. In Spanje en in buurland Portugal is de kans op bosbranden erg groot door de droogte en de hoge temperaturen.

22:00 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

UV Patch waarschuwt voor overdreven blootstelling aan de zon

Nu de vakantieperiode met rasse schreden dichterbij komt en talrijke informatiecampagnes fervente zonnekloppers waarschuwen voor de schadelijkheid van zonnestralen, kan je gebruik maken van een nieuw product: de UV Patch. Deze patch meet je blootstellingsgraad aan de zon en verwittigt je in geval van een overdosis ultraviolette stralen.

Wie van plan is zich aan de zon bloot te stellen, moet deze patch op zijn huid kleven, op een plaats waar veel zonlicht aankomt. Op de patch moet evenveel zonnebrandcrème aangebracht worden als op de rest van het lichaam.
Van zodra de patch op het lichaam kleeft, absorbeert hij de UV-stralen en in functie daarvan verandert hij van kleur. Kleurt de patch bruin, dan is het tijd voor een nieuwe laag zonnebrandcrème. Bij oranje is het risico op verbranding reëel en moet je een schaduwrijk plekje opzoeken.

De patch betekent echter niet dat je de andere 'regels' voor blootstelling aan de zon (t-shirt en zonnebril dragen, zonnebrandcrème aanbrengen, blootstelling tussen 12u en 16u vermijden, ...) aan je laars moet lappen.

11:02 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

18-06-05

Voortbestaan orang-oetangs in gevaar

Door de illegale handel in orang-oetangs is het voortbestaan van deze laatste mensapen in Zuidoost-Azië bedreigd, zo waarschuwt het Wereldnatuurfonds (WWF) in een nieuw rapport. Elk jaar worden tot 1.100 orang-oetangs verkocht op markten in Indonesië. Daar gelden de dieren als statussymbolen.

Vooral jonge apen zijn geliefde huisdieren. Rijke Indonesiërs geven tot 550 euro voor een jonge aap, bijna het dubbel van een gemiddeld maandinkomen. Om de baby's te kunnen weghalen, moeten meestal de moederdieren doodgeschoten worden. Dat heeft een gebrek aan wijfjes tot gevolg waardoor de voortplanting stilvalt.

De jongste honderd jaar is het aantal orang-oetangs met naar schatting 90 procent verminderd. Er zouden nu niet meer dan 55.000 orang-oetangs zijn.

10:56 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

Laat geen rommel achter op de zuidpool: voortaan moet u betalen

Wie rommel achterlaat op de zuidpool, zal voortaan moeten opdraaien voor de kosten van de schoonmaak. Dat is vrijdag in Stockholm beslist op een conferentie van het door 45 landen (waaronder België) ondertekende Antarctica Verdrag. De maatregel, die onder meer beoogt olievervuiling tegen te gaan, werd getroffen tegen de achtergrond van de toenemende activiteiten van zowel wetenschappelijke onderzoekers als toeristen op het vijfde continent.

De gesprekken over de aansprakelijkheidsregels, die nu als bijlage bij het Antarctica Verdrag van 1959 zullen gevoegd worden, begonnen zo'n 13 jaar geleden. Afgesproken is dat de vervuiler maatregelen moet treffen om het effect van zijn vervuiling te minimaliseren en in te perken. Het akkoord moet nog door de nationale regeringen goedgekeurd worden om van kracht te worden. De circa 300 afgevaardigden bespraken ook de mogelijkheid om de toevloed van toeristen - momenteel circa 30.000 per jaar - in goede banen te leiden.

Amundsen-tent is geen rommel
De tent die de befaamde Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen in december 1911 achterliet tijdens zijn eerste expeditie naar de zuidpool, wordt niet als rommel beschouwd. Zij is vrijdag namelijk tot internationaal cultureel erfgoed verklaard. Volgens de Noorse milieuminister Knut Arild Hareide is de tent "van historisch belang voor Noorwegen en de rest van de wereld". Amundsen liet er destijds een kistje in achter met de boodschap aan de Noorse koning Haakon dat hij de zuidpool had bereikt, plus een brief aan zijn rivaal, de Britse ontdekkingsreiziger Robert Scott. Die arriveerde bijna een maand na Amundsen op de zuidpool.

Waar de tent zich precies bevond, weet ondertussen niemand meer. Verschillende pogingen om de tent (of wat er nog van rest) terug te vinden, liepen op niets uit.

08:17 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

16-06-05

Hondsdolle vleermuizen maken al 11 dodelijke slachtoffers

In het noorden van Brazilië zijn de afgelopen twee weken in totaal elf mensen gestorven aan hondsdolheid nadat ze gebeten werden door vampieren, een soort vleermuis. Dat heeft de Braziliaanse gezondheidsdienst bekendgemaakt.

Het meest recente slachtoffer was een elfjarig meisje uit Augusto Correa. De afgelopen vijf dagen stierven nog vier anderen in hetzelfde stadje, waar ondertussen al meer dan 700 mensen werden behandeld voor de beten van de vleermuizen.

In normale omstandigheden niet vijandig
De gezondheidsdienst heeft een vaccinatieprogramma opgestart en richtte ook enkele medische hulpposten op rondom de afgelegen stad.

De vleermuizen, die amper een duim groot zijn, vallen normaal gezien enkel grote vogels en slapend vee aan. Ze besmetten het vee en huisdieren ook met hondsdolheid, met de dood tot gevolg.

De dieren gedragen zich in normale omstandigheden niet vijandig ten opzichte van mensen, maar door de verwoesting van het regenwoud komen steeds meer vampierenpopulaties voor in bevolkte gebieden. De dieren vallen de mens vooral aan wanneer hij slaapt.

19:37 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (1)

Poema zet Nederlandse Veluwe al meer dan 24 uur op stelten

Een loslopende poema zorgt al meer dan 24 uur voor opwinding en onrust in de Veluwse bossen rond het Nederlandse Ede. Ondanks een intensieve speurtocht, die dinsdagavond begon, zijn politie, marechaussee en jachtopzieners er nog niet in geslaagd het roofdier te vangen of neer te schieten. De zoekactie gaat in de nacht van woensdag op donderdag en zonodig donderdag nog door, al is het team zoekers woensdagavond wel flink ingekrompen, aldus een woordvoerder van de politie in Ede.

Aangevreten ree
De poema is afgelopen weekend voor het eerst in de buurt van Harskamp gezien. In de dagen daarna zijn sporen van het dier gevonden en een duidelijk door een roofdier aangevreten ree. In de loop van woensdag is de poema ook nog meermaals gezien. De jacht op de poema lokte woensdag talloze nieuwsgierigen naar de Ginkelse Hei, ondanks dringende adviezen om niet in dit gebied te fietsen of te wandelen, zolang de poema daar mogelijk rondloopt. De politie moest het uitgestrekte natuurgebied afsluiten met hekken en linten en toezichthouders inzetten. Volgens de zegsman van de politie onderschat het publiek het gevaar van het loslopende roofdier. Daarbij maakt de toeloop van belangstellenden de kans dat de poema wordt gepakt, aanzienlijk kleiner.

Van wie is poema ?
Het is onduidelijk waar het dier vandaan is gekomen. Mogelijk was hij eigendom van een particulier, maar er heeft zich nog niemand gemeld die een poema mist. Het staat vast dat er de afgelopen tijd geen poema's uit dierentuinen zijn ontsnapt. Het zou ook kunnen gaan om het dier, waar jaren geleden in Brabant, Limburg en Overijssel ook al tevergeefs jacht op is gemaakt.

Doodschieten of niet ?
Als een jager het dier in het vizier krijgt, wordt hij doodgeschoten, aldus een woordvoerder van de politie. Het gebruik van een verdovingspistool is de politie afgeraden, omdat een schutter het beest daarvoor te dicht moet naderen. Over het doden van het roofdier hebben onder meer Tweede Kamerleden van de SP en GroenLinks en de Dierenbescherming zich woensdag afkeurend uitgelaten. De politie zegt wel een andere methode te willen gebruiken, maar daarvoor nog geen uitvoerbaar advies te hebben gekregen.

Poema krijgt stress
Woensdag uitte de Dierenbescherming ook kritiek op de klopjacht, die geopend zou zijn. Volgens de organisatie werkt dat averechts omdat het dier daardoor in de stress raakt en dan ongecontroleerde dingen kan gaan doen. Maar de politie benadrukte juist geen klopjacht te houden. Op diverse plekken is zo onopvallend mogelijk een jager verborgen, in de hoop dat het dier zich daardoor onbespied waant en zo in het zicht komt.

"Geen dappere kat"
De poema is volgens directeur Brouwer van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen "geen dappere kat". Hij mijdt het liefst mensen, aldus Brouwer. Het grijsbruine dier van ruim een meter lengte is vooral 's nachts actief en legt daarbij grote afstanden af. Op de Veluwe kan het beest in zijn voedsel voorzien door te jagen op herten en zwijnen, maar ook honden en katten zijn niet veilig voor hem. In de Verenigde Staten, waar de poema in het wild voorkomt, is wel eens een kind gedood door een poema in het nauw, aldus nog Brouwer.

Wat zijn mensen toch vreemde beesten. Zolang ze maar dieren kunnen afschieten zijn ze gelukkig. En binnen een aantal jaren komen ze bleiten dat er dieren zijn die met uitsterven bedreigt zijn.

05:20 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)