29-06-05

Brutale slachtpartij onder kangoeroes

Al jaren is er een campagne aan de gang om de kangoeroes te redden van de ondergang. Maar de laatste tijd krijgt deze brutale slachting meer en meer aandacht in de media in Australië en het Verenigd Koninkrijk. Ieder jaar worden er in Australië letterlijk miljoenen kangoeroes afgemaakt. In het jaar 2003 bijvoorbeeld werd een quota gesteld door de regering die er voor zorgde dat 6,5 miljoen kangoeroes werden afgeschoten.

De kangoeroes worden in hoofdzaak bejaagd voor hun vel. Kangoeroeleer is een groeiend export product van Australië. Ieder jaar worden minstens 3 miljoen kangoeroehuiden ingevoerd in de VS en Europa. Deze zouden hoofdzakelijk worden verwerkt in sportproducten. Ook probeert men het vlees van kangoeroes aantrekkelijk te maken voor het grote publiek. Maar dit zou tot nu toe nog niet veel succes hebben.

De jacht zelf op deze dieren is alles behalve zachtaardig en kan nauwelijks gecontroleerd worden in zo een groot land als Australië. Normaal gezien worden de kangoeroes afgeschoten in het hoofd, maar dit gaat vaak mis volgens actiegroep Viva op de website www.savethekangaroo.com

De dieren worden vaak geraakt in de nek af hun kaakgewricht wordt afgeschoten, wat uiteraard erg veel pijn te weeg brengt en hun een langzame dood kan opleveren. Als het vrouwtjes zijn is er nog iets gruwelijkers dat kan gebeuren. Als ze jongen hebben worden die als 'nutteloos' bekeken door jagers. Deze worden vaak ter plaatse afgemaakt door. De jongen worden gewoon uit de buidel gerukt en dood gestampt.

Buiten het dierlijk leed is deze kangoeroeslacht volgens deze website van actiegroep VIVA ook een ecologische ramp. Voor winst worden heel wat kangoeroes in hun voortbestaan in gevaar gebracht. Vooral de 'rode kangoeroe' is nu in feite bedreigd.

Volgens de Australische regering zijn kangoeroes nochtans een plaag, dit terwijl er wel cijfers zouden bestaan waaruit blijkt dat kangoeroes zouden uitsterven in bepaalde regio's. De jacht zou namelijk het natuurlijk evenwicht in onbalans brengen. De alfa mannetjes worden meestal bejaagd en deze zijn de sterkste van hun soort. In de natuur zijn het deze dieren die het meest kans hebben op overleven en voortplanten. Maar tegen een geweer hebben ze geen kans en vaak blijven alleen zwakkere dieren over die niet veel kans maken tijdens perioden van extreme droogte. Deze sterven dan ook en kunnen zich dan ook niet voortplanten!

23:10 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.