18-06-05

Laat geen rommel achter op de zuidpool: voortaan moet u betalen

Wie rommel achterlaat op de zuidpool, zal voortaan moeten opdraaien voor de kosten van de schoonmaak. Dat is vrijdag in Stockholm beslist op een conferentie van het door 45 landen (waaronder België) ondertekende Antarctica Verdrag. De maatregel, die onder meer beoogt olievervuiling tegen te gaan, werd getroffen tegen de achtergrond van de toenemende activiteiten van zowel wetenschappelijke onderzoekers als toeristen op het vijfde continent.

De gesprekken over de aansprakelijkheidsregels, die nu als bijlage bij het Antarctica Verdrag van 1959 zullen gevoegd worden, begonnen zo'n 13 jaar geleden. Afgesproken is dat de vervuiler maatregelen moet treffen om het effect van zijn vervuiling te minimaliseren en in te perken. Het akkoord moet nog door de nationale regeringen goedgekeurd worden om van kracht te worden. De circa 300 afgevaardigden bespraken ook de mogelijkheid om de toevloed van toeristen - momenteel circa 30.000 per jaar - in goede banen te leiden.

Amundsen-tent is geen rommel
De tent die de befaamde Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen in december 1911 achterliet tijdens zijn eerste expeditie naar de zuidpool, wordt niet als rommel beschouwd. Zij is vrijdag namelijk tot internationaal cultureel erfgoed verklaard. Volgens de Noorse milieuminister Knut Arild Hareide is de tent "van historisch belang voor Noorwegen en de rest van de wereld". Amundsen liet er destijds een kistje in achter met de boodschap aan de Noorse koning Haakon dat hij de zuidpool had bereikt, plus een brief aan zijn rivaal, de Britse ontdekkingsreiziger Robert Scott. Die arriveerde bijna een maand na Amundsen op de zuidpool.

Waar de tent zich precies bevond, weet ondertussen niemand meer. Verschillende pogingen om de tent (of wat er nog van rest) terug te vinden, liepen op niets uit.

08:17 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.