07-06-05

Apen kunnen tellen

Apen zijn nog slimmer dan tot nog toe werd aangenomen. Nieuw Duits-Amerikaans onderzoek wijst immers uit dat de dieren kunnen tellen, zo schrijft het Duitse blad Spiegel.

Apen zouden een duidelijk ontwikkeld gevoel voor aantallen hebben. Als ze de stemmen horen van drie soortgenoten, verwachten ze ook drie verschillende soortgenoten te zien.

Rhesusapen
Voor dit onderzoek zetten de wetenschappers enkele rhesusapen voor twee videoschermen waarop ze ofwel twee ofwel drie soortgenoten zagen. Tegelijk kregen de dieren geluiden te horen die de ene keer door twee apen en de andere keer door drie apen werden gemaakt. Alle apen kozen bij elk geluidsfragment voor het videoscherm met het overeenstemmende aantal soortgenoten, zo schrijven Kerry Jordan van Duke University in Durham en haar collega's in het vakblad Current Biology.

Informatieoverdracht
De wetenschappers besloten dan ook dat de dieren niet alleen kunnen onderscheiden hoeveel verschillende dierengeluiden ze horen, maar dat ze dit besef ook kunnen overdragen op hetgeen ze zien. Deze informatieoverdracht is erg noodzakelijk voor dieren die in het wild leven. Het is immers belangrijk te weten of er twee vreemde soortgenoten in de buurt zijn, of tien.

Tot nu toe enkel bij jonge baby's vastgesteld
Tot nog toe was een dergelijke numerieke informatieoverdracht van het ene zintuig naar het andere enkel bewezen bij kinderen die hun zuigelingperiode achter de rug hadden. Het nieuwe onderzoek bewijst nu dat dergelijke informatieoverdracht ook zonder taalstructuren kan voorkomen. Het zou eerder gaan om een abstract numeriek besef.

Verder onderzoek moet nu uitwijzen of ook baby's die nog niet kunnen praten, gelijkaardige numerieke concepten begrijpen.

17:59 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.