24-05-05

Nederland op zijn kop voor albino-zwijntje Sneeuwvlokje

Nederland vecht voor het leven van Sneeuwvlokje. Het albino-varken loopt gevaar omdat het niet raszuiver is. De Nederlandse overheidsdienst Faunabeheer en Staatsbosbeheer wil het varkentje afmaken maar dat is buiten het opvangcentrum Het Beloofde Varkensland gerekend. Dat wil het zwijntje adopteren maar heeft daarvoor de toestemming nodig van de overheid.

Procedure
Het opvangcentrum is begonnen met een procedure om het witte zwijntje te vangen en een beschermd thuis te geven. Intussen eist het centrum garanties dat het zwijntje niet afgeschoten wordt.

Raszuiver jachtseizoen
Het albino dier is vier weken oud en heeft een witte vacht met zwarte stippen. Omdat het diertje erg opvalt in de natuur van de Veluwe, loopt het gevaar om tijdens het jachtseizoen afgeschoten te worden. Dat begint dra op 1 juli begint. Hans van den Bos van Staatsbosbeheer belooft om tijdens de duur van de procedure, het beestje niet te doden.

Vrijvarkenstaat
Dafne Westerhof van Opvangcentrum Het Beloofde Varkensland wil Sneeuwvlokje vangen en een thuis bieden. "Het is hier gewoon een varkensvrijstaat." Maar omdat zwijnen beschermd zijn, moet er eerst toestemming van de provincie komen om het dier te mogen vangen."

Precedent
Van den Bos van Staatsbosbeheer heeft sympathie voor de actie van Westerhof, maar vreest voor een precedent. " Als iedereen bij afwijkende dieren aan de bel trekt, maak dan je borst maar nat." Van den Bos ziet liever dat het dier een natuurlijke rol in het eigen ecosysteem speelt, weet De Telegraaf.

Cultuurclash
De commotie rond het biggetje omschrijft Van den Bos als "cultuurclash tussen stedelingen die dieren als knuffels zien en natuurbeschermers".

16:16 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.