19-05-05

Amerikaanse dierenbaasjes trekken massaal naar rechtbank

Meer en meer Amerikaanse dierenvrienden stappen naar de rechtbank en eisen een schadevergoeding van de persoon of de instelling die verantwoordelijk is voor de dood van hun favoriete huisdier. Zo ontving de 71-jarige Paula Roemer een schadevergoeding van 45.480 dollar nadat haar kat Yofi was verscheurd door de hond van de buren. De "emotionele waarde" van Yofi werd geschat op 30.000 dollar. Daarbovenop kwam nog eens 15.000 dollar voor het verdriet dat de dood van Yofi teweegbracht bij mevrouw Roemer en 480 dollar voor de crematiekosten.

Cursus
In Californië kreeg de eigenaar van een gekruiste labrador, die stierf ten gevolge van een verkeerde diagnose, 39.000 dollar toegewezen: 9.000 dollar voor de medische kosten en 30.000 dollar voor de emotionele waarde van de hond. Deze vorm van dierenbescherming neemt zodanig grote proporties aan in de Verenigde Staten dat zowat 40 universiteiten reeds een cursus recht aanbieden met betrekking tot dit onderwerp.

Open rechtbanken
"Vroeger waren de mensen beschaamd om dergelijke zaken voor de rechter te slepen. Ze vreesden dat men hen gek zou verklaren en dat niemand naar hen zou luisteren. Ze hadden het vaak ook moeilijk om een advocaat te vinden", aldus advocaat Karp, die reeds aan een honderdtal van dergelijke dossiers heeft gewerkt. "De jongste jaren staan de Amerikaanse rechtbanken meer en meer open voor het feit dat wij ons leven delen met een hond of een kat".

Dierenarts duurder
Geen enkele zaak waarin zulke aanzienlijke schadevergoedingen werden toegekend, werd echter in beroep bevestigd, aldus Richard Cupp, professor in het recht aan de universiteit van Pepperdine (Californië). "Als we gaan beginnen met het toekennen van dergelijke hoge schadevergoedingen, dan zullen de prijzen van de dierenartsen bijvoorbeeld enorm de hoogte in gaan, omdat zij genoodzaakt zijn een verzekering aan te gaan", zo luidde het. Volgens Steven Wise, een advocaat uit Boston, is het niet meer dan normaal dat de dierenartsen verantwoordelijk worden gesteld voor hun fouten. Ze vragen immers meer dan genoeg geld voor de verzorging van uw huisdier.

22:09 Gepost door F&F | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.